Val Thorens, Fra - Zamena starih žičara novim

13/10/2013

U Ski centru Val Thorens, koji je deo skijaške oblasti 3 doline je danas padao sneg koji se zadržao po tlu. Ali to ne ometa graditelje u finalizaciji radova na modernizaciji ovog skijališta. Do početka ski sezone, jedan broj starijih žičara biće zamenjen novim, bržim sigurnijim.

Žičare "3 vallees 1" i "3 vallees 2"  se nalaze u sektoru Plein Sud i važne su prilikom prelaska iz Val Thorensa u ostala skijališta Les Menuires, Meribel, Courchavel.

Žičara "3 vallees 1" čija je visinska razlika 277m je sada hibrid isklopivog 6 sedišta, u kombinaciji sa pojačanim tehničkim specifikacijama za bolje performanse prema vetru. A inovacija je da su na žičaru pored korpi sa sedištima zakačene i 4 specijalno dizajnirane gondolske kabine za četiri osobe kako bi i pešaci imali pristup južnoj strani skijališta i uživati u atmosfere hotspot ski bifea "La Fruitière - La Folie Douce". Polazna stanica ove žičare će biti istaknuta inovativnom arhitekturom. Za ovu priliku joj je promenjen naziv i novo postavljena instalacija će se zvati "Pionniers"

 

U nastavku novog Pionniers-a ka prelazu Col de la Chambre vodi žičara "3 vallees 2", postavljena još 1993. godine sa visinskom razlikom 287m, koja će od ove zime biti brzi isklopivi četvorosed. Uradjena je nadgradnja postojeće fiksne žičara i na bazu ovog ski lifta postavljena oprema isklopivog četvoroseda. Ovim se značajno ubrzava pristup, odnosno povratak ka ostalim dolinama u domenu, manje gužve i čekanja. I ova žičara treba da dobije novo ime.

 

Funitel "Boukuetin" u istom sektoru takođe menja ime u "3 Vallees" čime će biti sugerisano da vodi ka ostalim skijalištima u domenu "3 doline". Povećana mu je udobnost i bezbednost ukrcavanja.

Žičara "Peyron" u sektoru Orelle, visinske razlike 436m, će od sada biti brzi šestosed, sa povećanim otporom prema brzini vetra. Time će se obezbediti brži i bezbedniji pristup prema vrhu Bouchet na 3230 m/nv i istoimenom glečeru koji predstavlja najvišu tačku u domenu 3 doline do koga se može doži žičarama.

Žičara "2 Lacs" u sektoru Peclet, iz 1984. godina visinske razlike 262m, će od ove zime biti isklopivi četvorosed, kojim će se značajno povećati protok skijaša, kao i olakšati pristup žičari, pre svega početnicima u skijanju.

 

Skijalište Val Thorens će ove sezone biti otvoreno od 23. novembra 2013. pa sve do 06. maja 2014. godine.

        Izvor: Skijanje.rs



Pošaljite svoj komentar

Komentari

Niko nije komentarisao ovu stranu.