Ischgl & Samnaun

ischgl logo2

Ischgl i Samnaun, Silvreta Arena je skijaška regija koja obuhvata skijališta poseduje 230 km ski staza i prostire se na visinama od 1300 do 2871 m/nm. Ceo ski centar je, osim nekoliko staza koje vode do mesta, u glečerskom ambijentu, na stenovitoj podlozi, tako da nema šumskih prostranstava, što rezultira veoma širokim i preglednim stazama, kojih na maloj površini ima mnogo.

Kao što je napomenuto, skijalište je podeljeno na dva, izuzetno dobro povezana dela. Ischgl je u Austriji u Tirolu, a drugi deo skijališta nalazi se u Švajcarskoj, u kojoj je i samo mesto Samnaun (bescarinska zona). Pogledaj lokaciju ski centra.. Na samom vrhu stoji kućica na kojoj je oznaka državne granice, a za prelazak na drugu stanu je potrebno da se poseduje pasoš. Kad doskijate do Samnauna, gotovo na skijama možete doći do mnogobrojnih duty-free prodavnica.

Ischgl je tipično austrijsko mesto smešteno uz malu reku, prepuno hotela i kuća izgrađenih u tipičnom alpsko - planinskom stilu. Posebno je zanimljivo kako je u mestu prokopan tunel s pokretnom trakom kojom direktno sa staze dolazite u centar, tako da nije potrebno nošenje ski opreme. Posebnu atrakciju predstavlja gondola kojom se iz Samnauna podižete na skijalište. Naime radi se o dvospratnoj gondoli Twinliner kapaciteta 180 ljudi.

Staze su široke, pregledne, kvalitetno uređene i pripremljene većinom na prirodnoj podlozi, tako da ćete vrlo teško naići na ledene ploče. Samo staze koje vode u podnožje su pokrivene veštačkim snegom. Ski centrom preovađuju staze crvene kategorije. Sezona traje od početka decemba pa sve do kraja aprila.

Bitna karakteristika Ischgla je da je samo mesto izuzetno živo i bučno noću. Sve je prepuno barova, pubova, disko-klubova, apres-ski barova na otvorenom.. Ljudi su veseli i pripiti odmah nakon skijanja pa do kasno u noć.

Ischgl je ski centar koji bi trebalo da bude obavezna destinacija svakome ko je zaljubljenik u zimske sportove. Prema mnogim publikacijama Ischgl je u vrhu najpopularnijih i najboljih evropskih skijališta. Među austrijskim skijalištima važi za jedno od najboljih, ako ne i najbolje skijalište.


SLIKE - Ischgl & Samnaun