Sella Nevea - Kanin

Sella Nevea, maleno naselje koje se nalazi u Italiji, sa zapadne strane planinskog masiva iznad Bovca. Za razliku od Boveca u Sloveniji, sa italijanske strane pristup skijalištu je puno udobniji. Iz Sella Nevea, kao i iz Boveca, na skijalište izvlači kabinska žicara - gondola, ali novijeg datuma i veceg kapaciteta.
U izuzetnom prirodnom okruženju sa planine Kanin se može uživati u veličanstvenom pogledu na Triglav i Julijske Alpe kao i Jadransko more - Tršćanski zaliv koi je vazdušnom linijom udaljen 60km.

Izgradnjom velike viseće funifor gonole "Prevala" sa italijanske strane u sezoni 2009/2010. povezana su do tada dva susedna razdvojena ski centra, čime je nastalo  skijalište Kanin-Sella, prvi međunarodni skijaški centar u regiji i time je omogućeno skijanje sa jednim ski passom u Italiji i Sloveniji.

Na objedinjemom skijalištu se može voziti na 30 km staza, od onih pogodnih za početnike do onih na kojima može da se voze trke FIS Svezskog kupa u brzinskom disciplinama.

Poseduje 2 km teških, 22 km srednje težine i 6 km laganih staza za alpsko skijanje kao i 15 km nordijskih staza za skijaško trcanje. Ski sezona na Kaninu pocinje u decembru i traje sve do maja meseca.

Italijansku stranu skijališta sa 15 km staza čine 4 ski lifta i gondola "Canin" koji kreću iz samog mesta Sella Nevea na 1140 m/nv. Gondola "Canin" iz mesta Sella Nevea izvlači na plato Gilberti na 1840 m/nv. Na ovom platou se nalazi vrh manje istoimene dvosed žičare "Gilberti" koja uz sebe ima tri plave staze. Ova žičara služi i za izvlačenje onih koji sa slovenačke strane žele da se spuste skroz dole do Sella Nevea. Ovde se nalazi i svojevrstan planinarski dom sa restoranom "Rifugio Gilberti" u kome se može odmoriti i okrepiti.

Sa platoa Gilberti sa 1845 m/nv kreće nova Dopplemayr-ova funifor gonola "Prevala" koja vodi do prevoja Prevala na 2133m/nv sa koga se može preći na slovenački deo skijališta. Visinska razlika koju prevaljuje je 288 m, kreće se brzinom 12 m/s a vreme putovanja je 4' 34''. Dve kabine kapaciteta 100 osoba kreću se naizmenično i mogu da prevezu 1.300 skijaša na sat.

Tu na prevoju na samoj ITA - SLO granici, u blizini gornje stanice funifor gonole je i polazna stanica četvorosed žičare "Prevala" koja vodi na Slovenačku stranu skijališta. Njom se može popeti na najvišu tačku na objedinjenom skijalištu, vrh Sedlo na 2300 m/nvsa koga se može napraviti spust dug 5 km do mesta Sella Nevea sa visinskom razlikom od 1200 m.


Kako stići:

Put od Beograda ide preko Zagreba, Ljubljane, Kranjske Gore do Tarvisia gde se odvaja još 22 km puta do mesta Sella Nevea.

Može se i autoputem od Trsta prema Udinama do izlaza Carnia-Tolmezzo pa nastavak obicnim putem do Sella Nevee uz nekoliko oštrih serpentina u poslednjim kilometrima. Od Udina ovim putem ima 80km.


Osnovni podaci o skijalištu "Kain  - Sella Nevea":

Visina - 1103-2300 m
Područje - 70 ha
17 ski staza ukupne dužine 30km, od toga:
- Lagane: 6 km,
- Srednje: 22 km,
- Težke: 2 km,
Žicare ukupnog kapaciteta 15000 skijaša na sat:
- Gondola: 2
- Funifor: 1
- 2-sedežnica: 2
- 3-sedežnica: 1
- 4-sedežnica: 1
- Ski liftova: 5


Sella Nevea - KaninPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Ski safari SLOVENIJA: Krvavec - Kranjska Gora - Vogel - Cerkno

Ski safari Slovenija je jedinstven ski program koji obuhvata trodnevno/četvorodnevno skijanje kombinujući između slovenačkih skijališta: Krvavec, Vogel, Kranjska Gora, Rogla, Cerkno, Kanin-Sella Nevea. Smeštaj je u jednom od smeštajnih objekata na Bledu, koji konkretne sezoni bude u ponudi. Upoznajte slovenačke Južne alpe i u samo jednom programu skijajte najznačajnija skijališta Slovenije. Ovaj program se najčešće realizuje u varijantma produženih ski vikenda. Takođe, ovi aranžmani mogu biti organizovani i tokom praznika i neradnih dana, čime skijaši neće morati za putovanje koristiti svoje dane od odmora. U zavisnosti od perioda kada padaju pojedini praznici (npr. Sretenje), sam program može biti korigovan dodavanjem još jednog ili dva dodatna skijaška dana.

Detaljnije...