Tarvisio

Tarvisio se nalazi u dolini Val Canale na 754 m/nv na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije. Lokalnim putem od Kranjske Gore ima 15 minuta voznje. Grad je bio domaćim Zimske Univerzijade 2003. Na ovom skijalištu su vožene i spust i superveleslalom trke FIS Svetskog kupa. Poznat je i po velikoj robnoj pijaci, mestu snadbevanja i mnogih domaćih vlasnika butika.

Skjaliste se nalazi na samom rubu gradica Tarvisia. Konfiguracija terena deli skijaliste na dva dela koja su povezana sa kraćim četverosedom i po dve vezne ski staze.

Prvi deo skijalista, bliže gradu, nalaslanja se na vrh Monte Florianca. U podnozju se nalazi nekoliko kraćih četveroseda, žičare tipa sidro i što je zanimljivo - četiri natkrivene pokretne trake, koje opslužuju više paralelno postavljenih staza blage konfiguracije, pogodnih za vežbanje i početnike. Na vrh vozi moderan četverosed sa haubom. Tamo se nalazi veoma lepa crvena staza, nekoliko blažih staza, koje opslužuje jedan četverosed, dvosed i opet "traka". Spust prema dolini čine dve varijante crvenih staza.

Drugi deo skijališta je naslonjem na Monte St.di Lussari, gde vozi moderna gondola, i čine ga samo dve, ali kvalitetne staze. Na samom vrhu se nalazi prelep manastir uz pejzaž kao iz neke bajke. Tu se nalazi i odlična crveno-crna staza, skrivena i slabo posećena, koju opslužuje još jedna gondola i gde se može pošteno naskijati.
Od manastira prema dolini spušta se poznata ski staza "Di Prampero", dužine nešto preko 4 km. Staza je odlično pipremljena, pa čak i kada je dosta toplo staža drži celom dužinom. Ova staza je stvarno fenomenalna, pa na skijalište vredi doći jedan dan samo zbog ovog spusta. Staze na oba vrha vode po samom grebenu, pa su skoro celom dužinom ograđene, ali zato pružaju prelep pogled na okolinu.


Za vikend ili jednodnevno skijanje definitivno vredi obići Tarvisio i to po mogucnosti u januaru, februaru i početkom marta, kada su uslovi za skijanje u ovom ski centru izvanredni.


Mapa ski centra TarvisioKARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Skijalište opslužuje 12 ski instalacija, od čega:
- 2 gondole i
- 7 sedežnica.

Ima ikupno 32 km ski staza od čega:
- 10 km plavih,
- 16 km crvenih i
- 6 km crnih.

Treba pomenuti i izvanredne uređene terene za nordijsko skijanje.


TarvisioVideo klipovi iz ovog ski centra