closinglevo.jpg closingdesnonojoint.jpg

Više o Jahorini

Planina Jahorina se nalazi jugoistočno od glavnog grada Bosne i Hercegovine – Sarajeva (28km), te graniči s drugom olimpijskom lepoticom, Bjelašnicom. Duga istorija ski centra svoju najsvetliju tačku je dostigla tokom 1984 godine kada je Jahorina bila mesto takmičenja u velikom broju zimskih sportskih disciplina, tokom XIV zimskih olimpijskih igara.

Najviši vrh je planine je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Slede Sjenište (1910m), Košuta (1907m), Crni vrh (1788m). Nakon zimskog perioda kada ume da bude pokrivena i sa čak 3 m snežnog pokrivača, Jahorina je prekrivena gustom zelenom travom. Prosječno 175 dana godišnje (decembar-maj) ova planinska lepotica je pod snežnim pokrivačem, dok prosek visine snega u februaru mesecu iznosi 106 cm.

Veliki deo Olimpijske planine Jahorine je proglašen nacionalnim parkom. U podnožju planine raste pretežno bukva i jela, a iznad, na severoistocnoj strani subalpska šuma smrče, a na jugozapadnoj subalpska šuma bukve. Crnogorične šume, prostrani pašnjaci, mnoštvo izvora, veoma povoljna klima tokom cele godine, blage zime sa puno snega, te kasna proleća i leta, optmalni su uslovi za pripreme sportista a posebno za goste koji boluju od astme i drugih plućnih bolesti.

Zimsko-turistička sezona zavisno od snežnih uslova počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Pored prostranih ski staza, po kojima je ova planina prepoznatljiva, skijašima je na raspolaganju i mnoštvo ski-škola, ski-servisa kao i autentičnih planinskih objekata i restorana koji služe izuzetno kvalitetnu domaću hranu.

U letnom periodu Jahorina je pogodna za visinske pripreme sportista, futinge, šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitog bilja, kojim obiluje. Mnogobrojni planinski izvori, prekrasna priroda i veliki broj smeštajnih objekata svih kategorija i nivoa, čine da Jahorina predstavlja idealno mesto za odmor, ne samo zimi već i leti.