Bansko

Od malog živopisnog mesta sa odličnim stazama i nekoliko nižerazrednih hotela, Bansko se je za samo deset godina dospelo na listu evropskih mondenskih skijališta. Sada poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista, 70 kilometara staza za skijanje. Savremena gondola i četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju snouborda i početnicima i profesionalcima.

Osim toga, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autenticnim mehanama... I sve to za samo tri sata vožnje automobilom od granice sa Srbijom.

Bansko je spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju pirinskog masiva na 160 km od Sofije. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestiŽniji skijaški centar u istocnoj Evropi.

Tražeci pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od blago kosih za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koji dobro skijaju. Turisti se odlučuju za Bansko i zato što je ovde najduža skijaška sezona u Bugarskoj, od decembra do maja, obilne snežne padavine i postojan snežni pokrivač.

Produžetku skijaške sezone doprinose i snežni topovi, koji uz pomoć nove tehnologije mogu da održavaju staze i na temperaturi do +5C. Početna stanica gondole nalazi se nedaleko od hotela „Stražite“, oko 2,5 km od centra grada. Od svakog hotela idu minibusi do gondole koja izvlači na skijalište. Za manje od 20 minuta popećete se njom do ski centra, koji se nalazi na približno 12 km od grada. Oni koji Žele da se spuste do samog grada na skijama ili snowbordu, mogu da probaju jedinstvenu ski stazu, dugu 16 km, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima.

Dvanaest savremenih ratraka pažljivo sređuju sve planinske padine, garantujući maksimalno zadovoljstvo pri skijanju i veliki izbor staza. Približno 80% njih koristi snežne topove. I veoma bitno, ovde nema dugih redova kod ski liftova.

U ski centru  Bansko svi hoteli sa 4* nude besplatno korišcenje bazena, fitnes-a, saune, ski garderobu, a mali, porodični hoteli ostavljaju tople uspomene na lokalnu srdačnost i gostoprimstvo.

Kako stići
Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, ispod planine Pirin. Od Sofije je udaljen 160 km, od Beograda 580km i 40km od manjeg lokalnog centra Blagoevgrada. Samo mesto je na 900 metara nadmorske visine, a put do njega nema serpentine i redovno se čisti od snega.

Skijalište
Dobro je u Banskom što je vreme provedeno na skijama veće nego vreme provedeno u vožnji žičarama. Takođe, dobro je što se staze ukrštaju, što su široke i dobro održavane. Čak i osrednji skijaši mogu uz malo truda da savladaju prilično tvrde staze. Zgodno je da vam je sunce za leđima kada se spuštate niz staze, a pri vožnji savremenom i tihom „Doppelmeyr“ žičarom možete lepo da pocrnite. Sve staze se dan i noc tabaju, sve su ravne, a gde se pojavi led na stazi, odmah startuju vodeni topovi i ratrak pegla stazu. Snowboard park je na padini na vrhu planine, ima par funboxova i rail, a ima i jumpova za big air. Off staza nema u izobilju. Sa vrha Todorke na jugoistočnoj strani se spušta prikladna padina sa koje se izlazi na Plato.

Obratite pažnju na raspored FIS takmičenja jer se tada ključne staze nedelju dana ranije zaim pristojna i ne mnogo skupa ponuda toplih napitaka i hrane. Na primer espreso 1 eur, čaj 1 eur, pivo 2 eura, porcija prženog belog mesa 8 eura itd.

Ski pass i opremu možete uzeti preko agencije po istoj ili sličnoj ceni kao na licu mesta, ali je bolje uzeti preko agencije jer vam u hotelu gde ste odseli uruče ski pass na ruke, a u protivnom čekate i po 1 sat na red (pogotovu vikendom zbog vece gužve). Generalno, bolje je iznajmiti opremu u manjim ski rent objektima jer je boljeg kvaliteta i očuvanija. Trošak je negde oko 10 eura dnevno. Insistirajte da vam podese vezove.

Usko grlo je gondola, tj samo 4 kapije za ski pass. Ako dodete do gondole oko 9 – 9:30 čekacete manje od 30 minuta. Kolone redova su demorališuce ali se ipak relativno brzo stiže na red. Kako Bansko nastavlja brzo da širi smeštajne kapacitete, trebalo bi da se razmišlja o još jednoj gondoli sa istim kapacitetom.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Visna mesta Bansko 925 m/nv
Visina polazne stanice gondole – 1000 m
m/nv
Najviši ski lift izlazi na – 2560 mm/nv
Visinska razlika skijališta 1560 m

Ukupna dužina staza – 70 km
- Plavih staza – 30 %
- Crvenih staza – 45 %
- Crnih staza – 25%
Zasnežavanjem pokriveno 100% staza

Broj dečijih ski liftova - 10
Broj ski liftova-vučnica – 5
Broj sedežnica - 9
Gondola - 1
Dužina svih žičara - 27 km

Nordijske staze
„Bindericka poljana“ 4 i 2 kmPogledajte mapu naselja sa položajem hotela:


SLIKE - BanskoPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Bansko - zimovanje u komšiluku

Zimujte u najpoznatijem bugarskom ski centru Bansko. Ovaj izuzetno kvalitetan ski centar je godinama popularan kod naših skijaša prvenstveno zbog blizine, odličnih smeštajnih kapaciteta, ali i jeftine vanpansionske potrošnje. Zimovanje u ovom ski centru posebno pogoduje porodicama sa decom, gde veliki broj raznovrsnih smeštajnih kapaciteta, od apartmana, pa sve do luksuznih hotela, omogućava kvlitetan boravak i prateće usluge za svačiji džep. Pored skijališta, koje poseduje 65km ski staza, što je i naviše u okruženju, a do koga se iz samog mesta dolazi gondolom, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autenticnim mehanama.

New***   COVID SAFE HOTEL

Ponuda za sezonu 2020/2021 u Banskom možete preuzeti ovde.

Detaljnije...