La Rosiere

Espace San Bernardo je francusko-italijanski ski domen koji predstavlja spoj dva skijališta, La Rosiere (Francuska) i La Thuile (Italija). Centar skijališta La Rosieres je naselje Rosiere 1850, koje leži na sunčanoj južnoj visoravni iznad doline Tarentaise, na nadmorskoj visini od 1850m. Pogled preko doline baca na čuveni francuski ski domen Paradiski, zvanično jednu od najboljih svetskih ski destinacija. Od 1986. godine, skijališta La Rosiere i La Thuile su povezana u celovit ski sistem Espace San Bernardo, za koga važi jedinstven skipas. Polazeći iz naselja sa 1850m/nv, skijaši se mogu podići sve do 2650m/nv, najviše tačke ski regiona Ecpace San Bernardo, odakle se punih 360 stepeni pruža izuzetan panoramski pogled na planinske vrhove i vence, među kojima je svakako naznačajniji Mont Blanc.

Rosiere 1850 je poslednje selo u Francuskoj i nalazi se na svega nekoliko kilometara od italijanske granice, odnosno od prevoja Petit-Saint-Bernard koji povezuje dve države spajajući Savojsku regiju sa dolinom Aosta. Upravo iz tog razloga, u La Rosiere-u se dosta oseća prisutan italijanski šarm, a celu skijašku oblast krasi specifičan miks Savojske i Aosta regije.

Ski domen Espace San Bernardo, skijašima omogućava jedinstveno skijanje u dve države, Francuskoj i Italiji (granica između dve države se nalazi na samom skijalištu, a praktično se za svega nekoliko minuta, zahvaljujući žičarama Piccolo San Bernardo Express i Fourclaz Express prelazi granica i ulazi u susednu državu), na ukupno 160 km uređenih ski staza (8% zelene, 33% plave, 39% crvene, 20% crne staze), ali i na obilju off-piste terena po kome je ovaj region naročito poznat. Mrežu ski staza povezuje 38 ski liftova, a skijašima su još na raspolaganju: 2 snowparka (po jedan u oba skijališta), staze za border-cross i snow-cross, kao i dve staze za cross-conty.

Posebno treba izdvojiti stazu San Bernardo, najdužu stazu u ovom ski regionu, dugu čak 11km, kao i crne staze Franco Berthod, Le Défi i Touriasse, namenjene isključivo skijaškom znalcima.

Ljubiteljima freeride skijanja ova skijaška destinacija pruža kao retko koja druga, jer omogućava neverovatna off-piste prostranstva i spektakularna spuštanja krož šume ili pored starih utvrđenja iz II Svetkog rata. Iznad La Rosiere-a nalazi se Le Snow Cross of Zittieux, posebna off-piste oblast, koja se ne uređuje, ali koja je u potpunosti obezbeđena. Skijaškim ekspertima je na raspolaganju i iznajmljivanje helikoptera, kojima se odvoze do netaknutih snežnih predela polazeći od vrhova Rutor (3300m/nv), Mont Ouille (3099m/nv), Fréduaz ili sa Miravidi glečera, gde u pratnji iskusnih vodiča mogu da uživaju u vožnji po devičanskom snežnom puderu, prolažeći kroz predele u kojima zastaje dah od pejzaža prosutih kroz doline koje se prostiru ispod. Na ovom mestu je izuzetno razvijeno heli-skijanje, međtim moguće ga je sprovoditi isključivo sa italijanske strane ski regije, jer je u Francuskoj, ovaj vid skijanja zabranjen.

U skijalištu La Rosiere posebno se razmišljalo o početnicima, gde potpuno besplatno mogu da se koriste čak 4 ski lifta: Lutins carpet, Clarines I, Dahu i Manessier.
La Rosiere izuzetno pogoduje i za zimovanje porodica, jer nudi obilje sadržaja za decu: park za decu, ski vrtić i dečiju ski školu.

La Thuile je živopisno mestašce koje leži u dolina Aosta, na krajnjem severo-zapadu Italije. Zimi je veoma popularno zbog izvanrednih uslova za skijanje koje nudi ceo donem Espace San Bernardo.


KARAKTERISTIKE SKI DOMENA ESPACE SAN BERNARDO:

Najviša tačka skijališta: 2850m/nv.
Najniža tačka skijališta: 800m/nv.
Naselja ski domenu: La Rosiere i La Thuile.
Ukupan broj ski staza: 83, od čega je:
- 8 zelenih,
- 28 plavih,
- 33 crvenih i
- 14 crnih staza.
Ukupna dužina ski staza: 160 km.
Ukupan broj ski liftova: 38, od čega:
- 1 gondola,
-20 sedežnica,
- 14 vučnica i
- 3 ski trake.
Broj topova za osnežavanje: 400.
Snowparkovi: 2 (po jedan u La Rosiere i La Thuile).
Gostima su još na raspolaganju:
- Staza za border-cross i snow-cross.
- Dve staze za cross-conty, dve uređene staze za sankanje, dve staze za slalom i tri pešačke planinske staze.

U sezoni 2014/2015 sa jednim novim šestosedom PLAN DU REPOS, zamenjena su dva vučna ski lifta: Plan du repos i Roc Noir.

Kako dosegnuti do ovog ski centra pogledajte ovde...

KORISNI LINKOVI:
- Web kamere iz ove oblasti
- Ski info
- Virtuelna tura - LA Rosiere


Espace San Bernardo - La Rosiere i La ThuileVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

La Rosiere - Espace San Bernardo - ski domen u Francuskoj i Italiji

Na jednom zimovanju i u jednom programu imate prilike da skijate i u Francuskoj i u Italiji? To vam omogućava, sedmodnevni ski aranžman u ski domenu Espace San Bernardo, koji predstavlja spoj sva skijališta La Rosiere u Francuskoj i La Thuile u Italiji, čineći jedinstven skjaški sistem koji ukupno obuhvata 160km ski staza. Smeštaj je u naselju Rosiere 1850, poslednjem selu u Francuskoj, na svega nekoliko kilometara od italijanske granice, odnosno od prevoja Petit-Saint-Bernard koji povezuje dve države spajajući Savojsku regiju sa dolinom Aosta. Upravo iz tog razloga, u La Rosiere-u se dosta oseća prisutan italijanski šarm, a celu skijašku oblast krasi specifičan miks Savojske i Aosta regije. Ovaj ski domen ima izuzetnu reputaciju među ljubiteljima off-piste skijanja.

Detaljnije...