Snežni dragulj Francuske sa neverovatnih 600 km staza!

Tri doline raj u Alpima, najprestižnije Francusko skijalište, najviši skijaški centar u Evropi, deo najvećeg skijaškog kompleksa na svetu. Ako mislite da to nije dovoljno, znajte da nigde više ne možete dobiti.

Detaljnije...


L' Espace Killy je kompleks skijališta u Savojskim Alpima, koje se proteže se na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m i obuhvata skijališta Val d'Isere sa 150km staza i Tignes (Tinj), takođe sa 150km ski staza. Ova visina ski centra omogućava skijanje i u letnjem periodu i to na dva glečera: Grande Motte (3656 m) iznad Tignesa i Pissaillas (3488m) iznad Val D'Isera. Od kada je skijaška legenda Jean Claude Killy (osvajač 3 zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1968. godine) preuzeo vođenje jedinstvenog ski sistema L' espace Killy, ono je postalo jedno od najposjećenijih skijališta u Evropi. Bilo da ste početnik, rekreativac ili vrhunski skijaš ovde ćete svakako naći nešto za svoj ukus. Espace Killy s pravom važi za jedno od nalepših skijališta na svetu.

Detaljnije...


PARADISKI – RAJSKO SKIJALIŠTE U SRCU SAVOIA

Kao rezultat trenda povezvanjanja ski centara u jedan izuzetno veliki skijaški sistem, trenda koji pogotovo vlada u Francuskoj, u srcu Savoia, nastao je Paradiski, sistem koji povezuje tri skijaška područja: La Plagne, Peisey-Vallandry i Les Arcs.

Faktički skijalište je nastalo 2003 godine kada su La Plagne i Les Arcs povezani žičarom Vanoise Express jednom od najvećih i najmodernijih žičara. U pitanju je jedinstvena na svetu double-decker gondola, kapaciteta od čak 200 ljudi, koja u 4 minuta vožnje premošćuje 1800m, brzinom od 12.5 m/s. Velelepni pogled iz gondole na Ponthurin dolinu sa 380 m visine, čak i one najravnodušnije ostaviće bez daha.

Detaljnije...


Portes du Soleil ili Kapija Sunca, kako ga zovu stanovnici ove skijaške regije, prostire se izmedu Francuske i Švajcarske, a sa 650 km ski staza (28 crnih, 104 crvene, 112 plavih, 34 zelene staze) i 212 ski liftova, spada među najveće skijaške domene na svetu.
Obuhvata ukupno 12 mesta, od čega je 8 u Francuskoj, a 4 u Švajcarskoj:
- U Francuskoj: Avoriaz, Les Gets, Morzine, Châtel, Abondance, La Chapelle d'Abondance, Saint Jean d'Aulps i Montriond.
- U Švajcarskoj: Torgon, Morgins, Champoussin i Val d' Illiez-Champeri-Les Crosets.

Detaljnije...


Les 2 Alpes je jedno od najviših francuskih i evropskih skijališta i nalazi se u "Haute" Alpima na jugoistoku Francuske. U sklopu skijališta je najveći skijaški glečer u Evropi. Skijalište se prostire na visini od 1250 do 3568 m/nv i ima oko 220 km uređenih staza, a pored uređenih terena i idealne uslove za freeride. Samo mesto je na 1650 m/nv i spada među veća skijaška naselja u Francuskoj.

Detaljnije...


Alpe d' Huez je jedan od poznatijih skijaških centara u Francuskoj i vrlo je primamljiv za sve zaljubljenike u zimske sportove.
Smešten na nadmorskoj visini od 1860 m, gradić Alpe d' Huez centar je istoimenog skijaškog kompleksa, sasvim sigurno jednog od najvećih u Ronskim Alpima. Skijalište povezuje nekoliko manjih satelitskih naselja smeštenih u podnožju planinskog masiva Grand Rousses...

Detaljnije...


U srcu francuskih Alpa, u podnožju najvišeg vrha Evrope, Mon Blana, nalazi se jedan od najstarijih zimskih sportskih centara, gradic Šamoni (Chamonix)...

Grad u kome su se održale prve zimske Olimpijske igre, sa oko 10000 stanovnika, nalazi se na nadmorskoj visini od 1035m, u samoj kotlini reke Aure. Svojom tradicijom, gostoljubivošcu, brojnim restoranima i bistroima, sportskim i kulturnim aktivnostima, cini jedinstveni zimski centar u svetu, gde je mondenski duh u potpunosti uklopljen sa tradicionalnom atmosferom.

Okolina Šamonija raspolaže terenima za skijanje i snoubord, najrazlicitijih težina, ali i lokacijama za planinarenje, savladavanje glecera i ledenih stena, ski-turing, sankanje i dr.

Detaljnije...


U srcu francuskih Houte Alpa, nalazi se Serre Chevalier, jedan od najvećih skijaških centara u Francuskoj. Skijalište uključuje 250 km ski staza koje se nalaze na visinama od 1200 do 2830m/nv.  Obzirom da je skijalište zaista veliko i da nema velikih gužvi, to će skijašima posebno olakšati skijanje i omogućiti uživanje na prekrasnim terenima. Ski centar ima čak 107 ski staza od kojih 14 crnih, 39 crvenih, 31 plavu i 23 zelene, dok samo skijaško područje pored centralnog Briancona, obuhvata nekoliko zimskih turističkih mesta: Puy Saint Andre, Puy Saint Pieere, Chantemerle, Villeneuve i Le Monetier les Bains.

Detaljnije...


Lociran u srcu južnih Alpa, u planinskom masivu Merkantur, ski centar Isola2000 sadrži 120 kilometara ski-staza koje se protežu od 1800 do 2610 metara nadmorske visine. Skijalište zauzima preko 2000 hektara i okruženo je sa 15 planinskih vrhova visokih od 2450 do 2974 metara. Nalazi se na granici Francuske i Italije na samo 90-tak kilometara od mondenskih Monte Karla, Nice i Kana.
Zbog mikroklimatskih uslova koji vladaju ovom regijom, Isola2000 spada u najsunčanije ski centre Evrope, ali se takođe, zbog uticaja vlažne klime koja dolazi sa mora, može pohvaliti i velikom količinom snežnih padavina.

Detaljnije...


Risoul zajedno sa Varsom formira skijalište Forêt Blanche, koje sa 180km ski staza i visinskom razlikom 1650m – 2750m predstavlja najveće skijaško područje u južnom delu francuskih Alpa (Hautes Alpe). Skijalište na dva dela razdvaja vrh Pic de Chabrières (2750m). Kao jedno od retkih francuskih neglečerskih skijališta, Forêt Blanche krasi bujna vegetacija, što je specifično za alpska skijališta niske nadmorske visine. Centar karakteriše preko 300 sunčanih dana godišnje, a položaj i veličina planinskog masiva osigurava dovoljno snega u zimskim mesecima.

Detaljnije...


Ski centar Val Cenis Vanoise se nalazi u podnožju alpskog prevoja Mont Cenis (2.083 m/nv), nedaleko od italijanske granice i tunela Frejus dugog 12.895 m, koji je na neki način sinonim za ulazak u skijaško prostranstvo Francuske. Pripada nacionalnom parku Vanoise i čine ga tri naselja - Termignonna (1.300 m n/v), Lanslebourg (1.400 m n/v) i Lanslevillard 1.450 m n/v), međusobno udaljena oko 2,5 km, povezana više puta u toku dana besplatnom autobuskom linijom.

Detaljnije...


La Norma se nalazi se nalazi u dolini Maurienne neposredno uz italijansku granicu, odmah po izlasku iz tunela Frejus, na jednom širokom šumovitom platou, na 1350 m/nv, otvorenom prema nacionalnom parku Haute Vanoise. Za francuske ulove ovaj ski centar sa 65km staza spada u manje, ali je poznat po raznovrsnim ski stazama, kako za početnike, tako i za odlične skijaše. Celo naselje je pešačka zona i samim tim predstavlja pravi „Raj“ za porodice sa decom. Dodatna dnevna i večernja animacija čine ovo mesto još prijatnijim i živopisnijim. Za one koji u La Normu dolaze automobilom, na raspolaganju je besplatni pokriveni parking u centru naselja.

Detaljnije...Ski centar Auron se nalazi na Alpima u južnoj Francuskoj na oko 40 kilometara od ski centra Isola2000. Ski centar ima 135 kilometara uređenih staza, koje pokrivaju 110 ski topova. Sadrži 42 staze od čega su 9 crnih, 15 crvenih, 16 plavih i 2 zelene. Takodje postoji veliki broj off piste terena, a skijašima je na raspolaganju i skijanje kroz šume  Ariša, specifičnog listopadnog četinara, koji  je karakterističan za ovu oblast..

Detaljnije...


Skijaška oblast Espace Lumière, spoj dva skijališta Val d' Allos - La Foux i Pra-Loup je sa 80 ski staza ukupne dužine 180 km jedna od najvećih skijaških regija južnih Alpa. Spoj mediteranske i alpske klime koji karakteriše ovaj region omogućava veliki broj sunčanih dana, ali i obilne padavine. Visina centra koja ide i do 2675m/nv omogućava dugu i kvalitetnu skijašku i sezonu. Pored pomenuta dva skijališta koja su povezana sistemom žičara, nalazi se i skijalište Val d' Allos - Le Seignus, sa ukupno 15 ski staza, do koga  skijaše besplatno prevozi lokalni autobus. Ski pas koji se kupi u bilo kom delu ove regije je jedinstven i važi za sva pomenuta skijališta.

Detaljnije...


Montgenevre je jedno od prvih skijališta u Francuskoj, izgrađen je davne 1907 godine i nalazi se na samoj Italijanskoj granici. Mesto je kombinacija tradicionalnog alpskog sela i modernog skijališta koje je povezano u jedno od najvećih skijaških oblasti nazvanoj Via Lattea (Mlečni put) poznato i po tome da su se tu održale Zimske olimpijske igre 2006 godine...

Detaljnije...


Puy St. Vincent je mesto u francuskim Haute alpima koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1400 metara, dok je samo apartmansko naselje smešteno na 1600 metara. Udaljen je 20 km od Briancona i nalazi se u neposrednoj blizini poznatih skijališta  Les 2Alpes i Serre Chevaliera. U blizini se vide i planinski vrhovi poput Le Pelvouxa (3932m) i Les Ecrinesa (4102m)...

Detaljnije...


Les Sybelles je jedan od novijih francuskih ski centara izgrađjen, odnosno povezan u jedan veliki ski centar, pre svega nekoliko godina. Spada u red najvećih francuskih skijališta. Skijaška oblast koja se prostire na 310km ski staza obuhvata čak 6 turističkih mesta: St Sorlin d'Arves, St Jean d'Arves, Le Corbier, La Toussuire, Les Bottières i St Colomban des Villards. Od 310 km ski staza koje ski centar ukupno poseduje 160 km je kategorisane kao lake staze, 135 km je srednje težine, a 15 km spada u teške i zahtevne staze.

Detaljnije...


Skijališta Valloire i Valmenier zajedno čine peto najveće skijaško područje u Savojskim Alpima - Galibier Thabor. Nalazi se u dolini Maurienne na granici severnih i južnih Alpa, izmedu najpoznatije francuske ski oblasti 3 Doline i granice sa Italijom. Mesta su u podnožju dva poznata planinska prevoja - Col du Galibier i Col du Telegraph, a okružena su sa nekoliko vrhova od preko 3000 metara nadmorske visine.
Galibier Thabor skijaški domen nudi 150 km skijaških staza, podeljenih na tri sektora, od kojih se većina (70%) nalazi iznad 2000 m/nv.

Detaljnije...


Valfrejus je moderan, dobro dizajniran ski centar na 1550 m/nv. Nalazi se u podnožju vrha Ponte du Frejus 2934 m/nv, u dolini Maurienne u blizini italijanske granice, nedaleko poznatog ski domena "3 Doline" sa 600 km staza. Na skijalištu preovlađuju lake-plave i srednje-crvene ski staze, a ljubiteljima freestyle-a na raspolaganju je Snovpark. 11 žičara opslužuje više od 60 km ski staza, najviša stanica žičare se nalazi na nadmorskoj visini od 2737 m, na vrhu Punta Bagna, odakle se na sve strane pružaju prelepi pejzaži.

Detaljnije...


Bonneval sur Arc je najdalji ski centar u dolini Maurienne. Prateći put koji se od tunela Frejus spusta u grad Modane, a zatim dalje putem koji vodi kroz Val Cenis u dubinu doline, dolazi se konačno do Bonneval sur Arca, malog sela koja se sastoji od malih sivih kamenih kuća, ušuškanih u podnožje okolnih planinskih vrhova. Dalje nema puta. Postoji samo put koji vodi ka 14km udaljenom prevoju Iseran (Col de L'Iseran), najvišem prevoju u Evropi na 2770 m/nv koji je zimi zatvoren, a koji posle 17 km spušta do dobro poznatog ski centra Val d'Isere.

Detaljnije...


Ski centar Aussois (izgovara se Osoa) leži na južnim padinama živopisne alpske doline Maurienne, udaljen 7 km od grada Modane i 10 km od tunela Frejus, što ga čini saobraćajno lako dostupnim. Planinski centar Aussois na 1500 m/nv je raj za zimske sportove, gde pored alpskog skijanja postoje i tereni za nordijsko skijanje sa 30 km markiranih staza. Skijaški tereni za alpsko skijanje se prostiru između 1500 i 2750 m/nv, a 55 kilometara skijaških staza različitih nivoa težine zadovoljiće kako početnike tako i napredne skijaše.

Detaljnije...


Espace San Bernardo je francusko-italijanski ski domen koji predstavlja spoj dva skijališta, La Rosiere (Francuska) i La Thuile (Italija). Centar skijališta La Rosieres je naselje Rosiere 1850, koje leži na sunčanoj južnoj visoravni iznad doline Tarentaise, na nadmorskoj visini od 1850m. Polazeći iz naselja sa 1850m/nv, skijaši se mogu podići sve do 2650m/nv, najviše tačke ski regiona Ecpace San Bernardo, odakle se punih 360 stepeni pruža izuzetan panoramski pogled na planinske vrhove i vence, među kojima je svakako naznačajniji Mont Blanc. Rosiere 1850 je poslednje selo u Francuskoj i nalazi se na svega nekoliko kilometara od italijanske granice, odnosno od prevoja Petit-Saint-Bernard koji povezuje dve države spajajući Savojsku regiju sa dolinom Aosta. Upravo iz tog razloga, u La Rosiere-u se dosta oseća prisutan italijanski šarm, a celu skijašku oblast krasi specifičan miks Savojske i Aosta regije.

Detaljnije...


Les Orres je skijaški centar sa svom potrebnom infrastrukturom modernog turističkog središta na lokaciji koja oduzima dah. Nalazi se iznad grada Embruna i doline reke Durance odakle se pruža prekrasan pogled na jezero Serre-Ponçon, najveće veštačko jezero u Europi. Novo naselje Orres Bois Méan izgrađeno je 2008. na visini od 1800 m n/v.
Les Orres je odlično odredište za sve kategorije skijaša, kao i za porodice sa decom.

Detaljnije...


EVASION MONT BLANC je još jedan impresivan skijaški domen u francuskim Alpima sa pogledom na najviši vrh Evrope Mont Blanc, sa 445 km skijaških staza uvezanih sa 116 različitih tipova žičara od ski liftova do velikih gondola. Nalazi se u departmanu Haute-Savoie, a čne ga pet ski centara iz kojig skijaši kreću u krstarenje ovim domenom a to su: Saint Gervais, Saint Nicolas de Vèroce, Megève, Les Contamines Montjoie Hauteluce, Combloux, La Giettaz i Cordon.
Skijalište se prostire između 8520 i 2350 m/nv sa kilometari skijaških staza za sve skijaške ukuse i stilove, sa autentičnim planinskim brvnarama i prelepim borovim šumama, a sve sa panoramskim pogledom na vrh Mont Blanc.

Detaljnije...


Smešten u Rhône-Alpes u regiji Savoie, Saint Francois Longchamp je najpoznatiji po svom skijalištu koje se prostire između dolina Tarentaise i Maurienne. Nalazi se na severnoj strani doline Maurienne, a dva naselja su na 1450 i 1650 m/nv. Idealno za decu, skijalište nudi brojne aktivnosti za sve uzraste, dok samo naselje ima fascinantno arhitektonsko i prirodno nasleđe.

Detaljnije...