Jahorina ski opening 2019 brending levo Jahorina ski opening 2019 brending desno

Zakintos ili Zante (grčki Ζάκυνθος, engleski Zante, italijanski Zacinto ), treće je po veličini, od sedam većih jonskih ostrva i smatra se jednim od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je sastavni deo Sredozemnog mora i sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos. Glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte.

Detaljnije...


Krf je najsevernije ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj "Odiseji". Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feačana. Ovo ostrvo je od izuzetne važnosti i za srpsku istoriju, jer predstavlja mesto ponovnog uzdignuća srpkog naroda i države.

Detaljnije...


Skijatos - „Senka Atosa“ - ostrvo sa najviše plaža po kvadratnom kilometru je najzapadnije i kopnu najbliže (svega 2 km) od svih ostrva Sporada. Sporadi, nekada poznati kao Severni Sporadi (grč.:Σποράδες, eng.:Sporades) su ostrvlje u zapadnom delu Egejskog mora duž istočne obale grčkog kopna, a u blizini većeg ostrva Evbeje i obale Tesalije. Najbliže sporadsko ostrvo Skijatosu je Skopelos na 7 km ka istoku, a ostrvo Evbeja se nalazi na 12 km južno.

Detaljnije...


Alonisos je jedno od ostrva grupe Sporada, kojima pripada i mnogo popularniji i bučniji Skijatos, ali je odolevao masovnom turizmu, i uspeo da još uvek ostane neotkriven.
Alonisos nema dugih peščanih plaža, već bezbroj malih stenovitih uvala, u kojima imate potpunu privatnost. Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

Detaljnije...


Skopelos - Ostrvo koje je u svetu postalo poznato nakon čuvenog mjuzikla „Mama Mia“ u kome glavne uloge tumače Meril Strip i Pirs Brosnan. Po legendi ostrvo su naselili Krićani u vreme bronzanog doba, a danas ima nešto više od 4500 stanovnika. Krasi ga tradicionalna ostrvska arhitektura i kuće sa drvenim balkonima.
Površina ostrva Skopelos je oko 96 km², dužine 21 km i maksimalne širine 8 km. Pripada severnim Sporadima i nalazi se između ostrva Skiatosa i Alonisosa.

Detaljnije...