Antib

Antib (fr. Antibes) je jedno od najpoznatijih letovališta na Azurnoj obali (fr. Côte d Azur), savršeno je pozicionirano između velikih centara Nice, od koje je udaljen oko 20 km i Kana, od koga je udaljen oko 12 km. Poznat po shoppingu, jahtama, Piccassovom muzeju u srednjovjekovnom dvorcu Château Grimaldi, nekadašnjim gradskim zidinama (po kojima se i danas može šetati), a najviše po prelepim peščanim i šljunkovitim plažama i čistom, toplom moru. Antib je uspeo da sačuva istorijski šarm, ali i da održi dobar provod i noćni život.

Čitavo letovalište čine tri celine:
- Antibes – stari istorijski gradić, sa obiljem autentičnih restorana, kafea, nekoliko pozorišta i šik hotela.
- Juan les Pins – središte noćnog života i klubova, kockarnica, pa čak i noćnog šopinga. Juan le Pins se nalazi odmah pored Antiba sa kojim je povezano šetalištem uz obalu. Poznat je po prelepim peščanim plažama i aktivnom noćnom životu, sa puno barova, restorana i diskoteka.
- Cap d'Antibes – rt sa ogromnim šumovitim parkom koji je besprekorno održavan. Tu se nalazi nekoliko zamkova koji pripadaju milionerima, luksuzne rezidencije, kao i jedan od najlepših hotela na svetu Eden Roc.


ANTIB – ISTORIJSKI CENTAR

Dugo je Antib bio jedini veći grad između Marseja i Italije, ali i jedini zaštićen zidinama zahvaljujući kojima je uspeo da sačuva istorijske građevine iz različitih perioda. U nekadašnjoj tvrđavi danas su smešteni Muzej moderne umetnosti, Muzej istorije i arheologije, i Muzej tradicionalnih zanata i lokalne kulture.

Najlepše i najstarije građevine nalaze se u istorijskom centru Antiba, a s obzirom da je reč o srednjovekovnom gradu s uskim ulicama, najpametnije je obići ga peške.

Marché Provençal je velika pokrivena pijaca sa odličnim izborom ribe, sira, i povrća. Jedan od lokalnih delikatesa je smeša začina poznata kao provansalske trave – mešavina timijana (majčine dušice), anisa, i bosiljka, s tim što je dominira ukus timijana. Pijaca se nalazi u blizini luke, a otvorena je svakog dana osim ponedeljkom.

Pikasov muzej u Antibu ima jednu od najboljih kolekcija dela ovog slikara – oko 100 crteža, slika, litografija, i ulja na papiru, kao i predmete od keramike.

Katedrala (Cathédrale Notre-Dame-de-la-Platea d'Antibes) je najveća crkva u Antibu – prvi put je zidana u 11. veku, a sadašnja fasada je iz 18. veka. Unutra obratite pažnju na impresivni barokni oltar, kao i na oltar koji je 1515. oslikao Ludoviko Brea. Katedrala se nalazi južno od luke, u ulici Avenue Amiral-de-Grasse.

PLAŽE

Obala ima čitavih 25 kilometara i peščanih i šljunkovitih plaža; neke su privatne i one se naplaćuju, a postoje i javne gde je se ulazi slobodno.

U neposrednoj blizini centra Antiba nalazi se Port Vauban, najveća marina na Azurnoj obali. Marina je podignuta u prirodnoj uvali koja se kao luka koristi još od vremena starog Rima, a danas su tu preko godine smeštene jahte milionera, kao što su ruski tajkun Roman Abramovič i ko-osnivač Majkrosofta Pol Alen.

FESTIVAL Jazz à Juan

U mestu Juan les Pins svake godine se održava legendarni jazz festival Jazz à Juan. Već 40 godina ovaj festival privlači zvezde kao što su Nil Armstrong, Džon Koltrejn, Majls Dejvis i Ela Ficdžerald.

 

 


OKOLINA

Oko antiba postoji nekoliko starih mesta gde obavezno treba otići na izlet. Najlepša mesta su Biot, Vallauris, i Mougins, a atrakcija je i lokalna silikonska dolina Sophia Antipolis. Vrlo blizu su i regionalni centri Kan i Nica.

     Technopôle Sophia Antipolis (10 km)
Mini silikonska dolina Francuske pod nazivom Sophia Antipolis nalazi se na 15 minuta vožnje od Antiba. Ovaj naučno-tehnološki park okuplja neke od najpoznatijih kompanija, kao što su Hewlett-Packard, Hitachi, American Express, i Air France. U Antipolisu ukupno ima 1.300 kompanija i 30.000 zaposlenih.
Sophia Antipolis je sagrađen tokom 1970ih godina, a ime je dobio po ženi francuskog senatora Lafita koji je osnovao park. Antipolis je staro grčko ime za Antib. Web adresa: www.sophia-antipolis.org

     Biot (7 km)
U periodu renesanse ovaj gradić bio je lokalni centar za proizvodnju grnčarije i proizvoda od stakla. Biot (čita se Bio) danas ima manje oko 10.000 stanovnika, a turisti najčešće obilaze Muzej stakla i muzej francuskog slikara Fernana Ležea. Biot se nalazi se u unutrašnjosti, 3 km od mora.

     Vallauris (5 km)
Vallauris (Valuri) danas ima 25.000, a otkrio ga je Pablo Pikaso koji je tu živeo od 1948. do 1955. Iz mesta se pruža pogled na Kanski zaliv, a do mora ima manje od 2 km. I Vallauris ima grnčarsku tradiciju, i svake godine organizuje Bienale keramičke umetnosti. Ne propustite muzej Pikasa.

     Mougins (25 km)
Ovo srednjevekovno selo jedno je od najlepših oko Azurne obale. Do mora ima 10 km, a mesto je okruženo borovom šumom i maslinjacima. Mougins (Mužan) je smešten na 250 nadmorske visine, tako da i odavde puca panorama Kanskog zaliva i ostrva Lérins.

     Kan (12 km)
S obzirom da još od 1946. jednom godišnje okuplja ogroman broj poznatih ličnosti, pre svega iz sveta filma, Kan je vremenom postao najglamuroznije i najskuplje mesto na francuskoj obali. Kao i ostala mesta u okolini, Kan je doživeo procvat u 19. veku kada su na Azurnu obalu počeli da stižu prvi turisti, pripadnici više klase iz Velike Britanije, a za njima su usledili nemački turisti. Obiđite najpoznatiju ulicu u gradu Croissette (Kroaset), stari kvart Suquet (Sike), i pijacu Marché Forville.

     Nica (20 km)
Osim plaža i hladnih koktela, Nica ima i dobro opremljene umetničke muzeje, rimske ruševine, festivale, neke od najboljih restorana u Francuskoj, i klabing za svaku pohvalu. Obiđite stari grad Viex Nice, park Colline du Château, i kulu iz 16. veka Tour Bellanda, kao i čuveno šetalište Promenades des Anglais, koje su u 19. veku finansirali prvi turisti, Englezi.


AntibPogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Letovanje na Azurnoj obali

U toku letnjih meseci, organizuju se višednevni aranžmani na Azurnoj obali. Smeštaj je apartmanskog tipa, a nalazi se u mondenskom Antibu. Aranžman pored boravka na moru (najčešće osmodnevnog) ukiljučuje i dva dana boravka u Sloveniji u dolasku, kao i celodnevnu posetu nekom od evropskih gradova u povratku (najčešće Milano).
Antib (fr. Antibes) je jedno od najpoznatijih letovališta na Azurnoj obali (fr. Côte d Azur), savršeno je pozicionirano između velikih centara Nice, od koje je udaljen oko 20 km i Kana, od koga je udaljen oko 12 km. Poznat po shoppingu, jahtama, Piccassovom muzeju u srednjovjekovnom dvorcu Château Grimaldi, nekadašnjim gradskim zidinama (po kojima se i danas može šetati), a najviše po prelepim peščanim i šljunkovitim plažama i čistom, toplom moru. Antib je uspeo da sačuva istorijski šarm, ali i da održi dobar provod i noćni život.

U jednom programu imaćete priliku da upoznate blagodeti prirode Slovenije (Bledsko jezero i terme Snovik) i upoznate Ljubljanu u letnjim večerima, boravite na fascinantnoj Azurnoj obali, gde ćete pored kupanja, uživanja i provoda imati prilike da vidite Nicu, Kan i Monte Karlo. Za sam kraj programa planiran je celodnevni obilazak Milana, osim ako to programom drugačije ne bude navedeno. Ovaj aranžman je tako koncipiran da se putuje isključivo noću, pa same vožnje ne bi trebalo da predstavljaju naročit problem.

Detaljnije...