Gerlitzen

Gerlitzen, nama jedno od najbližih asutrijskih skijališta, nalazi se u pokrajini Koruška, na planini iznad jezera Ossiacher, a iznad mesta Anenhajma odakle i kreće gondola. Najviša tačka ovog ski centra je na visini od 1.919 m. U blizini je veći administrativni i trgovinski centar Villach koji se nalazi između jezera Osia (Ossiacher see) i Vortersi (Worther see). Gerlitzen je najveći od tri ski centara u oblasti grada Villaha, sa ukupno 51 km ski staza i 14 liftova. Druga dva ski centra su Verdic i Drajlanderek.

Ski centar Gerlitzen je poznat po svojim pogodnostima za porodice i početnike u skijanju. Staze su široke i odlično sređene, a ima ih za sve kategorije skijaškog znanja. Takođe, ovo mesto važi za pravi raj za snowboardere. Ski centar je izuzetno duge tradicije, jer je prva žičara izgrađena još daleke 1925. godine. Gerlitzen poseduje mašine za pravljenje snega koje se vodom snabdevaju iz jezera koja leti služe za kupanje. Ski sezona zato uprkos nevelikoj nadmorskoj visini traje od ranog decembra do kasnog aprila.

Sa vrha se pruža odlična panorama na čitavu oblast Koruška. Na ovom vrhu se nalazi jedna od vodećih opservatorija za solarna istraživanja, izgrađena 1930.godine. Gerlitzen zajedno sa obližnjim gradom Trefenom predstavlja i značajno kulturno-istorijski mesto. 

Centralna gondola Kanzelbahn čija se polazna stanica nalazi u mestu Annenheim uz jezero, udaljena je od auto puta oko 5 km. Tu se nalazi: prodajno mjesto za ski karte, turističko informativni centar, caffe-restoran, internet-caffe sa besplatnim pristupom, trgovina, sanitarni čvor, parkiralište kapaciteta 500 automobila. Veće parkiralište kapaciteta 1000 automobila nalazi se nešto pre na ulazu u Annenheim. Sa ovog parkinga do gondole besplatno voze ski-autobusi.

Gondola Kanzelbahn dužine 2700 metara, (radno vreme 8.15 – 17 sati) vodi skijaše iz Annenheima na 520 m/nv do srednje stanice - mesta Kanzelhöhe na 1500 m/nv odakle i počinje skijalište, odnosno odakle četvoro sedežnica Gipfelbahn vozi do vrha. Tu do mesta Kanzelhöhe se spušta vrlo široka staza za učenje. Tu je škola skijanja za odrasle a specijalizovana posebno za decu, poseban dječiji prostor za skijanje, iznajmljivanje opreme, ski servis, informativni centar, restorani, prodajno mjesto za ski pass.

Prema samom vrhu Gerlizen skijališta na 1911 m/nv vodi četvorosedežnicoa Gipfelbahn dužine 2000 metara, čije je radno vreme 8.25 – 16.15 h. Dolaskom na vrh uživaćete u predivnom panoramskom pogledu prema Ossiacher jezeru ili Karavankama (ako je lepo vreme). Staze sa vrha vode prema svim stranama, pretežno su crveno-plave. Staze su veoma dobro označene i lako se skijaši snalaze na njima kao i na mapi staza. Na vrhu se nalazi i centar gorske službe za spašavanje, restoran, vidikovac za slikanje.

Druga donja stanica skijališta Gerlitzen je sa suprotne strane planine u odnosu na Annenheim, u mestu Klösterle koje je od silaska sa auto puta udaljeno oko 14 km i nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 m. I ovde se nalazi prodajno mjesto za ski pass, informativni centar, škola skijanja, poseban prostor za skijanje dece, iznajmljivanje opreme, ski servis, parkiralište kapaciteta 800 automobila.

Iz mesta Klösterle prema vhu voze dva četvoroseda. Najpre žičara Klösterlebahn I do visine 1670 metara čija je dužina 2000 metara a radno vreme 8.30 – 16.00 h, a zatim prema samom vrhu se nastavlja sa žičarom Klösterlebahn II dužine 2100 m a čije je radno vreme 8.30 – 16.10 h.

Za one koji traže poseban izazov i žele osetiti navalu adrenalina, parkovi Gerlitzen Freeride-Area i Freestyle-Park u području vrha planine na spustu Klösterle II, nude sve što srce jednog snowboardera ili freestyle skijaša može poželeti. Prirodne staze Curved Box, XXL-Kicker, Rails i spust po dubokom snijegu čine planinu idealnom za sve uzraste!

Novitet na planini je osmosed žičara Carving Jet. Tu su i tri nove staze: Kanonenror, Gegentaler i Vortersi. Postoji i nuređena staza Rock'n'Roll. Najduža staza na skijalištu je Klosterle, duga 5.4 km sa visinskom razlikom od 1.400m, sa jako dobro osmišljenom konfiguracijom, i kao takva predstavlja posebnu atranciju za skijanje.

Na Gerlitzenu postoji i lepa staza za ljubitelje cross-country skijanja duga 12 km. Posetiocima su na raspolaganju sankanje i snowshoeing (šetanje po snegu na krpljama). Ukupno 200 sunčanih dana godišnje čini sve aktivnosti na snegu posebno prijatnim.

Na skijalištu ima ukupno 16 restorana - kafea. Skijalište raspolaže sa 9 organizovanih parking prostora od kojih su 3 parkirališta u podnožju a 6 parkirališta direktno na stazi. U podnožju Gerlitzena na samom jezeru nalaze se nekoliko malih mesta od kojih su najveća Annenheim i Bodensdorf, sa brojnim restoranima i barovima.

 

Karakteristike ski centra:

Ukupna dužina staza na Gerlitzenu je 51 km, od toga
 - Lake, plave - 10km
 - Srednje teške, crvene - 38km
 - Teške, crne - 3km

Skijašima je na raspolaganju 15 ski instalacija
 - Ski liftova -7
 - Žičara sedežnica - 7
 - Gondola - 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villach alpi - mapa           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Gerlitzen ski mape


GerlitzenVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Koruška - Austrija - Produženi ski vikend u tri ski centra Koruške

Produženi ski vikendi i praznična skijanja u Koruškoj (aus. Kärnten, eng. Carinthia), omogućavaju vam trodnevno/četvorodnevno skijanje u različitim ski centata ove, nama najbliže austrijske regije. Smeštaj je najčešće organizovan u gradu Villach, ali u zavisnosti od konkretnog programa i toga koji će se ski centri skijati, može biti i u nekom drugom mestu ove regije. Od hotela se svakoga dana programa skijaši voze do ski centra koji je toga dana u planu. U zavisnosti od konkretnog termina, ski centri u kojima se ovaj program može realizovati su sledeći: Bad Kleimkirchheim, Goldeck, Innerkrems, Nassfeld, Heiligenblut, Katchberg, Gerlitzen i Moltaler Gletscher.

Detaljnije...

Koruška skijališta u Austriji

Koruška (Kärnten), je najjužnija austrijska pokrajina smeštena u podnožju Karavanki između najviših alpskih vrhova. To je zemlja planina i jezera, bez obzira da li ste skijaši, planinari, biciklisti, lepotu Koruške doživećete na jedinstven i sebi svojstven način. Od početka decembra Koruška postaje veoma posećena zimska destinacija gde skijaši, borderi, kao i oni koji bi tek da se oprobaju u zimskim sportovima imaju pred sobom odličan i pouzdan sneg i savršeno doterane staze u nekom od mnogobrojnih ski centara.

Zbog blizine i odličnih uslova za skijanje, SkiBus organizije viišednevne, praznične i vikend skijaške ture, često u jednom aranžmanu kombinujući različite ski centre u ovoj pokrajini među kojima su i: Grossglockner - Heiligenblut, Gerlitzen, Moltaler glečer, Goldeck, Bad Kleinkirchheim, Innerkrems, Katschberg, Arnoldstein, Nassfeld, ...

Detaljnije...