Dolina Bellville

Najveća u sistemu 3 Doline je dolina Vallee des Bellville u kojoj su smeštena tri turistička mesta i koja raspolaže sa preko 300km staza. Prvo je Saint Martin de Belleville i leži na visini od 1400 m, drugo je Les Menuires koje je na 1800 m, a treće je Val Thorens na 2300 m.

LES MENUIRES se nalazi u središnjem delu doline Belleville, na oko 1800-2000 m/nv i jedan je od najpopularnijih ski centara u Tri doline. Raspolaže sa 71-om ski stazom (5 zelenih, 30 plavih, 29 crvenih i 7 crnih) ukupne dužine 160 km. Menuir je poznat i po olimpijskoj stazi za slalom. Pravi skijaši ovde rado borave, naročito zbog izuzetnog odnosa kvalitet-cena. Posebno je po tome što je najraznovrsnije u ponudi staza, kvalitetu i tipu snega itd. Les Menuires nije jedinstveno Mapa mesta Les Menuiresnaselje, već ga čini pet manjih celina: Croisette, Brelin, Preyerand, Fontanettes i Reberty. Besplatni shuttle bus ih povezuje tokom čitavog dana, do kasno u noć. Pored terena za sankanje, tu su i klizalište i otvoreni bazen sa toplom vodom, kao i snežni vrtić za decu, sa mogućnošću ski škole. Od 2005.godine postoji i sportski centar sa zatvorenim bazenom. Žičarama je izuzetno dobro povezan sa ostalim centrima u Tri doline. Staze su pokrivene sa čak 400 topova za veštački sneg, što garantuje sneg na stazama tokom cele zimske sezone.

Najviše od svih mesta, kako na ovoj, tako i na sve 3 Doline, je i apsolutno najpoznatije mesto ovog ski centra - čuveni Val Thorens. Izgrađen je poslednji od svih turističkih mesta u kompleksu 3 Doline i to 1972. godine.

 

VAL THORENS je nešto više od skijališta, jer nudi neverovatne uslove u bilo koje doba godine. Sezona traje od početka oktobra pa do početka juna zahvaljujući masivu na kojem se nalazi glečer i najviši vrh u Tri doline, Aiguille de Peclet, koji je na visini od 3562 m. Glečer Peclet su lokalne vlasti učinile još veličanstvenijim jer je tokom noći u potpunosti osvetljen.

Mapa mesta Val ThorensSam Val Thorens koji se nalazi na visini od 2300 m je poznat i kao najviše skijaško naselje u Evropi, što mu pruža odlične mogućnosti za zimske sportove. To je mesto u kome nema hodanja po asfaltu i nošenja opreme do skijališta, jer je apsolutno sve podređeno skijanju. U prilog tome govore specijalno propisani uslovi za saobraćaj., gde se, kako bi se sačuvala priroda i klimatski uslovi, automobilima vrlo skupo naplaćuje ulazak u grad, dok se autobusima ograničava vreme koje smeju provesti u mestu, na svega 2h. Nakon toga vozilo se mora parkirati niže od naselja, na velikom parkingu, koji se takođe vrlo skupo plaća.

Kako bi se sa skijama moglo prolaziti po gotovo celom gradu, napravljene su uske, ograđene i zasnežene staze koje idu paralelno sa ulicama i koje se ne prekidaju ni kada se seku sa ulicom, jer su napravljeni mostići preko kojih se skijaši normalno skijaju kako bi došli do svojih odredišta. Francuzi su do te mere želeli da naprave pristupne puteve za skijaše da su postavili i ski lift - sidro koje ide skroz u središte mesta.

U Val Thorensu se svake godine sagradi nešto novo. Da li je u pitanju neka nova staza, žičara ili gondola, nešto iz svere dodatnih usluga ili infrastruktura, bitno je da se nivo kvaliteta iz godine u godinu sve više podiže. Samo u sezoni 2003/04 uloženo je preko 10 mil. eura za poboljšanje skijaških uslova i to samo u Val Thorensu, ne računajući ostala mesta. Problem jedino leži u tome što grad više nema uslova za širenje, tako da je smeštaj svake godine sve više na ceni.

Skijalište se nalazi na visini od 2300 m pa do 3300m, ima 140 km uređenih staza, od kojih su 5 crnih, 31 crvena, 23 plave i 8 zelenih. Sneg je prvoklasan i odlični su uslovi za freeride. Skijalište je vrlo dobro povezano sa Orellom iz kojeg vozi gondola pod imenom 3 Vallee - express koja kreće sa 900m/nv.

Val Thorens je prvo skijalište na kojem je sagrađena velika gondola za više od 100 ljudi. Ime te gondole je Caron, a gornja stanica je na vrhu Cime de Caron, na visini od oko 3200m, odakle se pruža nezaboravn pogled na nekoliko stotina planinskih vrhova Alpa viših od 3000 m.

I nakon zatvaranja staza moći ćete na mnogo načina da provedete svoje vreme. Nekoliko apres-ski barova (apres-ski - posle skijanja) zadržaće vas u pancericama dugo posle skijanja. Ukoliko ste ipak sportski tip, na raspolaganju će vam biti dvorana za fudbal, košarku, (stoni) tenis i još mnogo sportova. Možete se opustiti u bazenima "Aquaclub" centra koji sadrži i saune, turska kupatila, masaže… Noćni sati će vam brzo proteći u mnogim tematskim klubovima s živom svirkom i raznim "happy hour" ponudama. Val Thorens je takođe poznat i po mnogim festivalskim dešavanjima i manifestacijama što na posetioce ostavlja poseban utisak i doživljaj.

ORELLE se nalazi u dolini Maurienne u oblasti Savoie u Severnim Alpima. Sastavni je deo skijaškog područja Tri Doline, najveće ski oblasti na svetu, a faktički se nalazi sa druge strane masiva u odnosu na kompletno skijalište. Sa ostatkom liftova u Val Thorensu povezan je gondolom 3 Valleys Express – koja razdaljinu od 5 kilometara prelazi za svega 12 minuta. Polazna stanica polazi direktno sa početka naselja Orelle.

Pogledajte ski mape Les Menuiresa i Val Thorensa, respektivno:

 

 

 


 

Ako se smatrate strastvenim skijašem, ako volite da obilazite puno staza i da skijate po dugačkim, širokim i sa prirodnim snegom bogatim stazama, ako su vam Alpska prostranstva želja i potreba, i ako želite mesto na kojem je apsolutno sve u znaku skijanja, onda znate gde ćete ići..... Tri doline čekaju na vas.

POGLEDAJTE JOŠ:
- Virtuelne 3D mape
- Ski info iz Val Thorens-a
- Web kamere iz ski centra
- Zvanične cene idividualnog ski pasa


3 Doline - Val Thorens3 Doline - Les Menuires