Trevalli - Falcade, Passo S. Pellegrino, Alpe Lusia

Mnogi su čuli za širom sveta poznatu francusku ski oblast Les Trois Vallees (Tri doline). Ali i Italijani takođe imaju skijaško područje sličnog imena Trevalli (Tri doline), koje je kod nas dosta manje poznato.
Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Nisu sva mesta u oblasti povezana žičarama, pa se skijalište deli na dva dela. Glavni i veći deo skijališta se nalazi iznad mesta Falcade i Passo San Pellegrino, povezan je sistemom žičara u jedinstven sistem i obuhvata ukupno oko 70 km ski staza. Manji deo skijališta, koji obuhvata oko 30 km skijaških staza, nalazi se iznad mesta Moena, a poznat je pod nazivom Alpe Lusia. Ova dva skijališta koja čine ski oblasti Trevalli su međusobno veoma blizu i povezana su besplatnom linijom ski-busa, čija vožnja od jednog do drugog mesta traje oko 15 min. Između ova dva skijališta se nalazi strogo zaštićena oblast parka prirode i to je razlog zašto ne mogu da se povežu žičarama u jedinstven sistem.

Od ukupnog broja ski staza, skoro polovina pripada kategoriji lakih - plavih. To je jedan od razloga zašto ovo skijalište često posećuju porodice sa decom i početnici. Međutim i zahtevniji skijaši neće ostati nezadovoljni, jer će po mnogobrojnim crvenim širokim stazama moći će da uživaju i puštaju se u široku carving vožnju. Posebno treba istaći crveno - crni spust u delu Alpe Lusia koji obuhvata staze "Fiamme Oro" i "Piavac". Takođe se ističe i crni spust sa vrha Col Margerita prema Passo San Pellegrinu koji iskusni skijaši ne trebaju propustiti. Inače, sve staze se kvalitetno pripremaju i dobro "drže" tokom celog dana. Lagana, 10 km duga staza "Pista degli Innamorati" (Staza zaljubljenih) prolazi kroz predivne snežne predele i posebno je zanimljiva zaljubljenim parovima koji traže romantične zimske ambijente.
Snowboarderi i ljubitelji freestyle-a mogu uživati u tri odlična snowparka koji se sastoje od dve boardercross staze, 18 skakaonica i 18 Rail-ova.

Nakon završetka skijaškog dela dana, gosti se mogu zabaviti na klizalištima, bazenima, barovima ali i uživati u pravoj italijanskoj kuhinji u mnogobrojnim restoranima i pizzerijama. Nešto življa apres-ski zabava se može očekivati u Moeni, dok je Falcade mirnije mesto u kome se zabava isključivo odvija u restoranima i tavernama. U svakom od ovih gradića su dostupni ski servisi, škole skijanja i ski-vrtići za decu. Parking kod polazne stanice žičare u mestu Falcade se plaća, ali je zato tu besplatni skibus koji povezuje ceu oblast TreValli, pa je stoga za one koji putuju automobilima bolje da vozila parkiraju na mestima koja se ne plaćaju, a koriste usluge skibusa za prevoz do same žičare.

Trevalli ski oblast ima dobar položaj i saobraćajnu povezanost. Zahvaljujući tome, mogu se lako obići veća skijališta koja se nalaze u blizini poput Civette (udaljena 18 km od Falcadea), Arabbe/Marmolade (30 km), Val di Fiemmea (30 km) i Val di Fasse (30 km). Skijašima je na raspolaganju i mogućnost doplate ski-passa za celu regiju Dolomiti Superski.

Od Beograda preko Ljubljane i Trsta do mesta Falcade u ski oblasti Trevalli ima oko 850 km.
Prolazi se autoputem A4 pored Trsta i u mestu Portogruaro se sa A4 isključuje na autoput A27 pa preko Pordenonea stiže autoputem do Belluna do koga ima 780 km.  Od Belluna sa nastavlja običnim putnim pravcem koroz dolinu i posle 70 km se stiže do mesta Falcade. Nakon sledecih 7,5 km uspona stiže se do Passo San Pelegrina. Od ovog mesta na samom prevoju, put se u dužini od 12 km spušta ka mestu Moena. Planinski prevoj Passo San Pellegrino se redovno čisti obzirom da je među prioritetnim saobraćajnicama.

- Web kamera iz ski centra

    

  
Karakteristike ski oblasti Trevalli:

Žičare:
    8 Ski liftova
    15 Sedežnica
    2 Gondole
    1 Viseća cableway gondola
    1 pokretna traka

     UKUPNO - 27 žičara

Ski staze:
   Plave - lake           53 km
   Crvene - srednje    33 km
   Crne - teške          14 km
           
     UKUPNO - 100 km


Karakteristike skijališta
Passo San Pellegrino - Falcade
 
1.918 - 2.545m/nv

Žičare:
Ski lift      8
Sedežnica     10
Viseća cableway gondola     1

Ski staze:
Plave - lake      40km
Crvene - srednje 25km
Crne - teške        8km
      UKUPNO      74km

Karakteristike skijališta
Alpe Lusia
       
1.378 - 2.517m/nv

Žičare:
Ski lift     1
Sedežnica     5
Gondola     2

Ski staze:
Plave - lake     13km
Crvene - srednje 7km
Crne - teške       6km
      UKUPNO     26km

 Položaj ski oblasti Trevalli
u okviru FASSA Dolomit

 Položaj ski oblasti Trevalli
u okviru Dolomiti Superski regije


TrevalliVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Trevalli - Skijajte u veličanstvenim Dolomitima

Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Detaljnije...

Ostali ski centri u okviru Dolomiti Superski:

Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta. Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).
Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pejzaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.

Detaljnije...


Civetta

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije. Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo - Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga - od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova.

Detaljnije...


Kronplatz

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.
Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.
Sijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping.

Detaljnije...


Cortina d'Ampezzo

Ski oblast Cortina d' Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skiajlišta. Nalazi se u Severnoj Italiji, u regiji Vento i predstavlja sastavni deo skijaške regije Dolomiti superski. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.
Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Detaljnije...