Kronplatz

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.
Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.

Sijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping. Najpoznatija su: Bruneck (nem) / Brunico (ita), St. Vigil/San Vigilio, Olang/Valdaora, Reischach/Riscone, Rasen/Rasun, St. Georgen/San Giorgio i St. Lorenzen/Lorenzo. Nabrojana mesta su najmodernija i sa najboljom ponudom, ali su ujedno i najskuplja, jer do njih silaze skijaške staze.

Najduži skijaški spust koji se može napraviti je u dužini od 7,5 km gde se voze četiri staze staze u nizu. Treba istaći odličnu kombinacije plavo-crvenih staza Olang i Perci, kao i ravnu plavu stazu Miara dužine 2 km, idealnu za skijaške početnike.

Zahtevni skijaši će sebe naći na nekoj od 5 crnih staza na skijalištu, kojih u ovom ski centru ima u ukupnoj dužini od 29 km. Najpoznatije su crne staze Sylvester i Herrnegg koje se sa vrha spuštaju prema Brunicu, obe dužine od po 5 km. Najstrmija među njima je staza Piculin duga 2 km, koja se spušta sa vrha iznad San Vigilia prema vezi za Alta Badiu. Paso Fucia je nešto kraća izazovna crna staza koja se koristi i za treninge takmičara.

Ljubiteljima freestyle-a na raspolaganju je jedan od najvećih snežnih parkova u južnom Tirolu. Snowpark Kronplatz je pun railova, boxova i kickera. Elementi su raspoređeni u četiri reda različitih nivoa težine.

Da je Kronplatz dobro i rentabilno skijalište, svedoči i njegova stalna modernizacija infrastrukture. Staze opslužuju ukupno 32 instalacije vertikalnog transporta. Čine ih 22 gondole, 5 modernih sedežnica (skoro sve sa haubama) i tek 5 ski liftova koji se nalaze na perifernom obodu skijališta i nisu spojeni u sistem žičara.

Na skijalište je instalirano 264 topova za veštački sneg i 100% je pokriveno sistemom veštačkog osnežavanja. Sistem je takav da omogućava pravljenje snega i kada su temperature u plusu, pa na Kronplatzu sezona traje od početka decembra, pa sve do plovine maja.  

Skijalište Kronplatz je sastavni deo regije Dolomiti superski, koja obuhvata 12 skijaških oblasti, sa preko 1220 km ski staza i preko 450 žičara. Stazom Piculin, Kronplatz je spojen sa Alta Badiom, preko koje se može uključiti u čuvenu ski turu Sella Ronda. Za to je potreban skipas za celu Dolomiti superski regiju.

Redovna ulaganja u modernizaciju skijališta, svake godine obezbeđuju nove staze i žičare. Pored vrhunskog skijanja, u Kronplatzu se može naći mnogo dobrih mesta za provod, a mnogobrojni kafići i disco klubovi sigurno nikoga neće razočarati.
 
Kronplatz se preporučuje onim skijašima koji vole skijati po dobro opremljenim i uređenim stazama, ali je idealno odredište i za porodice, uz napomenu da je kaciga obavezna za svu decu ispod 14 godina.

Prepoznatljiv znak Kronplatza je zvonjava najvećeg zvona u Alpama "Concordia 2000", teškog 18.100 kg i prečnika 3 m na najširem delu. Ovo zvono se nalazi na vrhu skijališta.

Kako stići:
Put iz Beograda, vodi autoputem preko Zagreba i Ljubljane na Karavanke pa Villacha do Spittala. Dalje dobrim magistralnim putem (74km) do Lienza. U Lienzu se skreće prema Italji, gde put (47km) dodi do mesta Dobbiaca (nemački naziv Toblach) u Italiji i raskrsnice gde se levo skreće ka Cortine D'Ampezzo a desno oko 30km do Brunica odnosno Kronplatza.

Do Kronplatza se može i kroz Italiju, autoputem preko Trsta i Pordenonea do Belluna odakle se nastavlja običnim putem (60km) preko planina do Cortine D'Ampezzo i dalje još 32km do mesta Dobbiaco (nemački naziv Toblach) i raskrsnice gde se desno skreće ka Lienzu i Austriji a levo oko 30km do Brunica najvećeg mesta od svih koja okružuju skijalište Kronplatz. Ova varijanta ima nešto više brdskih puteva i prevoja, pa su nepogodni u nepovoljnim vremenskim uslovima, ali vožnja ovim predelima je živopisnija, a pritom se i štedi na slovenačkoj i austrijskoj vinjeti, kao i prolasku kroz tunel Karavanke.


Karakteristike ski centra:

Ukupan broj žičara:     32
Ukupna dužina Žičara:      46.438 m
Visinska razlika svih žičara:      12.300 m
Kapacitet žičara:          66.362 skijaša na sat
 - Gondole za 4 osobe:        4
 - Gondole za 8 osoba:      11
 - Gondole za 10 osoba:      2
 - Gondole za 12 osoba:      4
 - Gondole za 15 osoba:      1
 - Sedežnice za 6 osoba:     2
 - Sedežnice za 4 osobe:     3
 - Ski liftova:                        5

Površina skijališta:      500,6 ha
Ukupna dužina staza:      116 km
 - Plave, lake -   55 km
 - Crvene, srednje -   32 km
 - Crne, teske -   29 km.

Staze sa veštačkim snegom:      svih 116 km
Topova za veštački sneg:      346
Ratraka za uređenje staza:      30
Ski bifei i restorani uz staze:      40
Škole skijanja:           9
Instruktora skijanja:      190
Reanta ski opreme:      27
Ski vrtića za decu:      5
Staza za noćno skijanje:     1,3 km


KronplatzOstali ski centri u okviru Dolomiti Superski:

Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta. Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).
Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pejzaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.

Detaljnije...


Trevalli - Falcade, Passo S. Pellegrino, Alpe Lusia

Mnogi su čuli za širom sveta poznatu francusku ski oblast Les Trois Vallees (Tri doline). Ali i Italijani takođe imaju skijaško područje sličnog imena Trevalli (Tri doline), koje je kod nas dosta manje poznato.
Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Detaljnije...


Civetta

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije. Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo - Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga - od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova.

Detaljnije...


Cortina d'Ampezzo

Ski oblast Cortina d' Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skiajlišta. Nalazi se u Severnoj Italiji, u regiji Vento i predstavlja sastavni deo skijaške regije Dolomiti superski. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.
Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Detaljnije...