Davos Klosters

Skijaška regija Davos Klosters nalazi se u Graubindenskim alpima u istočnoj Švajcarskoj. Cela skijaška regija obuhvata čak 320 km staza, koje su kompletno pokrivene najsavremenijim sistemima za veštačko osnežavanje, što garantuje sneg tokom cele zimske sezone. Transport skijaša se obavlja uz pomoć 59 ski liftova, ukupnog kapaciteta ok 65000 skijaša na sat. Davos - Klosters ski regija uključuje šest skijališta: Jakobshorn, Parsenn/Gotschna, zatim tri manja porodična skijališta Pischa, Madrisa i Rinerhorn, kao i skijalište Schatzalp/Strela koje je zvanično prvo napravljeno skijalište u Evropi. Ski regija poseduje 110 perfektno uređenih i pripremljenih skijaških staza, "na švajcarski način", a posebno je značajno šte se 80% ski terena nalazi na visinama većim od 2000 m/nv.

Ovaj ski domen nalazi se u kantonu Graubünden, poznatom jos po skijalistima kao sto su Arosa, Engadin St. Moritz, Flims - Laax i td., ali od svih navedenih ubedljivo je najveći upravo Davos - Klosters, sa 320 km uređenih ski terena. Davos - Klosters ski oblast se sastoji od navedenih šest manjih skijališta, koja nisu međusobno povezana sistemom žičara, već vozom koji saobraća duž kotline u kojoj je smesten i sam Davos. Gradić Davos je opet podeljen na Davos Dorf i Davos Platz, a tu je i mesto Klosters, koje je takođe u sastavu samog ski domena. Voz prolazi kroz celu dolinu (kotlinu) i spaja sva skijališta Davos - Klosters ski regije, na vrlo jednostavan i prijemčljiv način. On staje na voznim stanicama sa kojih odmah polaze žičare na skijalište. Posebno su zanimljive žičare koje polaze doslovno iz samog centra grada, iz posebno napravljenih objekata - zgrada (gde je polazna stanica), uglavljenih u glavnim ulicama, okruženih hotelima, restoranima, prodanicama...

Gradić Davos nalazi se na 1560 m/nv i smatra se najvišim gradom Evrope. Proteže se na nekoliko kilometara duž doline reke Landvaser i njemu živi oko 11.400 stanovnika, pretežno Nemaca, ali se gotovo na svakom koraku može čuti i srpski jezik. Davos je posebno poznat kao mesto gde se počev od 1971. godine organizuje Svetski ekonomski forum (World Economic Forum, WEF), godišnji skup najuticajnijih svetskih političara i ekonomista. Ski centar ne nalikuje klasičnim ski centrima na kakve su skijaši obično navikli. Turističko naselje je u stvari ceo grad, koji u svojim okvirima pored turističkih objekata poseduje kompletnu gradsku infrastrukturu. Ovaj skijaški gradić ima dva glavna centra: Dorf i Platz, koja su međusobno udaljena oko 2 km. Gosti se po gradu mogu voziti odlično organizovanim autobuskim prevozom ili železnicom koja povezuje Dorf i Platz sa Klostersom i ostalim mestima u okolini. Na samo 5 minuta vožnje od centra grada, posetioci ulaze u svet planina i snega.

U Davosu je sve podređeno skijanju i mesto naročiti živi dok je skijaška sezona u toku (iako ima i puno letnjih aktivnosti koje se mogu upraznjavati, intenzitet turizma nije ni približno veliki kao što je to zimi). Oko grada, sa obe strane, se nalaze spektakularne planine na kojima se rasprostiru skijaški tereni, tako da bilo koji udaljeni pogled baca upravo na skijališta ovog ski domena. Pored čuvenog Svetskog ekonomskog foruma, ovde se održavaju i mnoge druge manifetacije, kao što su: Nordijska trka svetskog kupa, Spengler kup profesionalnih hokejaša na ledu, skijaške trke Velike Britanije i dr. Davos je takođe dom svetski poznatom Institutu za istraživanje snega i lavina. Sve u svemu, Davos se nalazi u dobrom društvu; on je član “The Best of the Alps” asocijacije zajedno sa Cermatom, Sent Moricom, Sent Antonom i Kicbilom.

Mesto Klosters se odlikuje veličanstvenim izgledom, kao sa razglednice. Iako je Klosters manji u ovom partnerstvu, njegovo odmaralište Graubünden je 6. po veličini, a čak 6 restorana se nalaze u preporukama gurmanskog vodiča. Klosters je dugo bio omiljeno mesto za skijanje princa od Velsa i njegovih sinova, a glavna žičara je po njemu i dobila ime.

Davos - Klosters je veoma visoka ski regija (80% staza je na preko 2000m/nv), pa je sneg je na tim visinama (sam grad se nalazi na 1560 m) zagarantovan, a uređivanje terena je nešto u čemu Švicarci ne bi dozvolili kiks. Gužve su, ponajviše zbog kapaciteta staza i žičara izuzetno retke. Samo za katolički Božić zna biti čekanja, ali i tada do pet minuta, i to na glavnim žičarama koje spajaju rastegnute delove ovog mega-skijališta. Staza ima svih vrsta, na svoje će doći početnici, napredni, ali i skijaški majstori, jer je dovoljno prostora i za avanture izvan staza.

Skipas može da se kupi za svako skijaliste zasebno, mada oni koji idu tamo da skijaju na 6-7 dana svakako trebaju uzeti skipas za ceo ski domen Davos - Klosters. Cene na samom skijalistu standardne su za uslove koji vladaju u celoj Švajcarskoj, odnosno nisu ništa veće nista nego u ostalim neturističkim mestima ove ipak skupe zemlje.

KARAKTERISTIKE SKI REGIJE Davos Klosters:

Region čine šest skijalištai to:
  Desna, severna strana doline:
    - Parsenn / Gotschna
    - Schatzalp / Strela
    - Madrisa
  Leva, južna strana doline:
    - Jakobshorn
    - Pischa
    - Rinerhorn.

Prostire se izmedu 810 - 2844 m/nv.
Visinska razlika 2034 m.
Ski staze: Ukupno 320 km
 - 71.7 km plavih staza,
 - 158.1 km crvenih staza i
 - 61.3 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 91 km.

Žicara i ski liftova ukupno 60, od čega je:
 - 3 skivoza
 - 12 gondola,
 - 12 sedežnih žicara
 - 28 ski liftova
 - 5 decija ski lifta
Dužina svih liftova 69 km
Kapacitet skijališta 65.000 skijaša/h.SLEDE KARAKTERISTIKE SVAKOG SKIJALIŠTA ZASEBNO IZ SKI REGIJE DAVOS KLOSTERS:


Skijalište Pischa je poznato kao jedno od najvećih i najsunčaniji freeride područja u Švajcarskoj. Frirajderi će lako pronaći staze za sebe jer su markirane zbog sigurnosti od lavina. Ostalim skijašima je na raspolaganju 30 km dobro pripremljenih i uređenih staza.
Ovo je jedno od tri skijališta na jugoistočnoj strani Davosa. Iz mesta Davos Dorf se do plazne stanice gondole "Pischabahn" na 1800 m/nv dolazi autobusom. Gondola vodi do vrha Pischa na 2848 m/nv, gde se nalazi restoran kao i dečiji ski park. Na samom vrhu, duž grebena, su i dobro označenne staze za skijaško trčanje i šetnju po planini.

Pischa  - karakteristike skijališta

Prostire se između 1800 - 2483 m/nv
Visinska razlika 683 m
Ski staze: Ukupno 30 km, od čega je:
- 7 km plavih staza,
- 13,7 km crvenih staza i
- 9,3 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 5,5 km
Žičara i ski liftova ukupno 4, od čega je:
- 1 gondole,
- 2 ski lifta
- 1 dečija ski lifta
Dužina svih liftova je 3,3 km
Kapacitet skijališta 3500 skijaša/h.


Jakobshorn je srednje od tri skijalista na jugoistočnoj strani Davosa. Iz mesta Davos Platz gonola i sedežnica izdižu iznad linije šume na oko 2000 m/nv a zatim ostale žičare vode do gornjih vrhova od kojih je najpoznatiji Jakobshorn na 2590 m/nv. Svi skijaši, bez obziru na veštinu skijanja, će naći ski staze za sebe. Ovo skijalište je posebno popularno kod snowboardera i freestyle vozača jer imaju na raspolaganju vrhunski snow park i halfpipe na kome se održavaju mnoga međunarodna takmičenja.
Do ovog skijališta se može doći vozom iz Klostersa, a izlazna stanica je Davos Platz, pored koje je i polazna stanica gondole.

Jakobshorn - karakteristike skijališta

Prostire se između 1540 - 2590 m/nv
Visinska razlika 1050 m
Ski staze: Ukupno 48,5 km, od čega je:
- 22 km plavih staza,
- 17,5 km crvenih staza i
- 9 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 13 km
Žičara i ski liftova ukupno 12, od čega je:
- 3 gondole,
- 5 sedežnih žičara
- 3 ski lifta
- 1 dečija ski lifta
Dužina svih liftova je 12 km
Kapacitet skijališta 15550 skijaša/h.


Rinerhorn je treće skijalište na jugoistočnoj strani Davosa. Udaljeno je oko 5 km vozom do Davos Platza, odnosno polazne stanice gondole skijališta Jakobshorn. Pored stanice voza "Glaris" na 1450 m/nv je i polazna stanica gondole "Rinerhornbahn" koja izvlači na nivo 2000 m/nv iznad šume. Odatle ski liftovi vode ka vrhovima, od kojih je najviši Nullisch Grat na 2490 m/nv. Postoji poseban poligon za decu i početnike, a ozbiljniji skijaši sigurno neće šropustiti dugu crnu stazu br.10 koja se spušta skroz u dolinu.
Skijalište Rinerhorn je poznato po raznolikoj ponudi u koje spada i 3.5 km dug tobogan koji se spušta do doline. Svake srede i petka je moguće noćno skijanje.

Rinerhorn - karakteristike skijališta

Prostire se između 1454 - 2490 m/nv
Visinska razlika 1036 m
Ski staze: Ukupno 41 km, od čega je:
- 10 km plavih staza,
- 23 km crvenih staza i
- 8 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 8 km
Žičara i ski liftova ukupno 7, od čega je:
- 1 gondole,
- 6 ski lifta
Dužina svih liftova je 9,4 km
Kapacitet skijališta 6900 skijaša/h.


Parsenn je najveće od pet skijališta u ovoj ski regiji, do koga se može doći iz Davos Dorfa i Klostersa. Nalazi se na severozapadnoj strani Davosa i skijašima nudi 111 km staza uvezanih sa 25 modernih žičara. Staze su svih nivoa težine, pa zadovoljavaju sve, od početnika do onih najzahtevnijih skijaša. Iz Davos Dorfa na 1560 m/nv kreće ski voz "Parsennbahn" koji, već punih 80 godina izvlači na vrh Weissfluhjoch na 2662 m/nv. Upravo sa ovog vrha kreće najduža ski staza od čak 12 km (crvene kategorije), koja se spušta do mesta Kublis na 810 m/nv. Iz njega se skijaši vozom (uljučeno u skipas) vraćaju do mesta Klosters ili Davos Dorf. Svakog petka od 19 - 22 h ovde je moguće noćno skijanje. Od međustanice gondole Gotschnabahn, koja skijaše izvlači iz Klostersa, uređena je staza za sanke duga 3,5 km koja se spušta u mesto Klosters. Na skijalištu Parsen se nalazi 15 planinskih restorana sa prekrasnim sunčanim terasama, odakle pogled puca na Davos i okolne planinske vrhove.

Parsenn - karakteristike skijališta

Prostire se između 810 - 2844 m/nv
Visinska razlika 2034 m
Ski staze: Ukupno 111 km, od čega je:
- 20 km plavih staza,
- 75 km crvenih staza i
- 16 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 9 km
Žičara i ski liftova ukupno 25, od čega je:
- 2 ski voza
- 6 gondole,
- 5 sedežnica žičara,
- 10 ski lifta
- 2 dečija ski lifta
Dužina svih liftova je 32,3 km
Kapacitet skijališta 29887 skijaša/h.


Skijalište Madrisa se nalazi na krajnjoj severozapadnoj strani Davosa, odnosno mesta Klosters. Kako su sva skijališta u dolini povezana vozom tako se i polazna stanica gondole "Madrisabahn" nalazi neposredno uz stanicu Klosters Dorf na 1124 m/nv. Četvoroseda gondola izvlači iznad linije šume na 1887m/nv, koji predstavlja centralni plato skijališta sa restoranom i dečijim ski parkom. Odavde se dalje ski liftovima može stići do 2602 m/nv. Spust crvenim stazama br.8 i 9. zadovoljiće i zahtevne skijaše, nakon čega se dvosed žičarom "Zugenhuttli" vraćaju na glavi plato. U suprotnom crnom stazom br.10, može se spustiti u dolinu do Klostersa.

Madrisa - karakteristike skijališta

Prostire se između 1124 - 2602 m/nv
Visinska razlika 1478 m
Ski staze: Ukupno 52 km, od čega je:
- 6 km plavih staza,
- 27 km crvenih staza i
- 19 km crnih stza.
Dodatni ski putevi 6 km
Žičara i ski liftova ukupno 8, od čega je:
- 1 gondole,
- 1 sedežnica žičara,
- 6 ski lifta
Dužina svih liftova je 10,3 km
Kapacitet skijališta 6350 skijaša/h.


Skijalište Schatzalp-Strela, po mnogim navodima je najstarije skijalište na svetu. Locirano je na sunčanoj strani Davosa, a do njega se, za svega četiri minutra, dolazi udobnim ski vozom, koji polazi iz centra Davos Platz. Poseduje dosta blagih padina, živopisne planinske predele, a poseban šmek predstavlja deo koji je ostao autentičan, kakav je izgledao nekada i koji podseća na stara vremena i skijašima prikazuje veoma dugu istoriju skijanja ovoga regiona.

Schatzalp / Strela - karakteristike skijališta

Prostire se izmedu 1540 - 2400 m/nv
Visinska razlika 860 m

Ski staze: Ukupno 8,6 km, od cega je:
- 6,7 km plavih staza,
- 1,9 km crvenih staza i
- 0 km crnih stza.

Žicara i ski liftova ukupno 4, od cega je:
- 1 ski voza
- 1 sedežnica žicara,
- 1 ski lifta
- 1 decija ski lifta
Dužina svih liftova je 1,8 km
Kapacitet skijališta 2865 skijaša/h.POGLEDAJTE JOŠ:

- Interaktivne ski mape i Google-town-view na staze ski regije Davos Klosters
- Snow parkovi u ski regiji Davos Klosters
- Davos Klosters SKI INFO
- Live kamere iz reona Davos Klosters
- Vremenska prognoza za Davos Klosters regiju
- Stanje na putevima u regionu Davos Klosters


SLIKE - Davos KlostersVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Davos Klosters - skijajte na mestu gde skijaju prinčevi

Priuštite sebi pravi skijaški užitak, skijajte na mestu gde skijaju prinčevi! Šestodnevni skijaški programi u jednom od najmodenskijih svetskih skijališta - švajcarskom Davosu. Osetite svetski glamur u punom sjaju, skjijajte na uzdanici švajcarskih skijališta - čuvenom Davosu! SkiBus omogućava svojim članovima da po izuzetno povoljnim, za ovu destinaciju neverovatnim uslovima, odu na skijašku destinaciju o kojoj su samo sanjali...

Detaljnije...

Video klipovi naših članova

image002
n-sport-i-n-fashion-logo.jpg
logobeosport150
sprzet rossignol logo
markoni logo200
OutdoorSportslogo180x100
divcibare sr logo150
SaltoM logo
Logo jecom sport Krvavec
bootpro logo
Kobbaz logo
Board Shop beli rr
velvetlogo.png
NAPAPIJRI.jpg
Oculus popravljen
garmin-infoteam-logo.jpg
skoda-Auto-Cacak-logo.jpg
SarunaLogo