Portes du Soleil - Chatel, Avoriaz

Portes du Soleil ili Kapija Sunca, kako ga zovu stanovnici ove skijaške regije, prostire se izmedu Francuske i Švajcarske, a sa 650 km ski staza (28 crnih, 104 crvene, 112 plavih, 34 zelene staze) i 212 ski liftova, spada među najveće skijaške domene na svetu.
Obuhvata ukupno 12 mesta, od čega je 8 u Francuskoj, a 4 u Švajcarskoj:
- U Francuskoj: Avoriaz, Les Gets, Morzine, Châtel, Abondance, La Chapelle d'Abondance, Saint Jean d'Aulps i Montriond.
- U Švajcarskoj: Torgon, Morgins, Champoussin i Val d' Illiez-Champeri-Les Crosets.

Pojedinačno, svako od skijališta ove regije predstavlja interesantnu destinaciju sa jedinstvenim atrakcijama i sadržajima, tako da svako mesto čuva svoj identitet i na taj način ima prednost da bude u mogućnosti da ponudi svoje specifične aktivnosti. U zavisnosti od toga šta gosti žele, moguće je odabrati savršenu lokaciju shodno njihovim preferencijama, ali ono što je posebno bitno je da su im sve opcije otvorene.

Razni vidovi zimskih sportova ovde imaju dugu tradiciju. Možete da pređete francusko - švajcarsku granicu vezeći se na skijama ili snowbordu, hodajući na krpljama, ili preleteti paraglajderom.

Francusko-švajcarski ski domen nudi širok spektar skijaških staza različitih nivoa težine, za sve nivoe skijaša, što čini ovu destinaciju popularnom za zimski porodični odmor sa decom.

Skijaške staze su dosta široke i dobro pripremljene. Po svojoj težini, najčuvenija je staza Mur de Chavanette, koja u svetskim razmerima važi za jednu od najstrmijih i sa najviše skokova. Od onih težih, zanimljive su i staze oko Crozatsa te Intretsa. Oko Morzinea staze su uglavnom srednje težine – na Pleneyu (1.600 m) i Ranfollyju. Les Gets se preporučuje početnicima i snowboarderima, jednako kao i Chatel. Skijaško područje ima izuzetno dobre snežne uslove od sredine decembra pa sve do kraja aprila, sa prosekom od 8 m snega svake godine.

Fascinantni predeli, obilje snega po kojima je poznata ova regija zbog mikroklimatskih uslova stvorenih usled blizine Mont Blanca, kao i nesaglediva skijaška prostranstva, neće ravnodušnim ostaviti ni one koji u svojim nogama imaju veliki broj skijaških destinacija.

Na skijaškim stazama širom Portes du Soleil regiona, sa kojih se pruža predivni panoramski pogled na švajcarske i francuske Alpe, se nalazi preko 90 kafea i restorana u šarmantnim i romantičnim alpskim planinskim kolibama.

Za skijašku regija "Portes du Soleil" postoji jedinstveni skipas koji važi za svih 650 km staza. Za one koji ne žele da imaju no-limit skipas i skijaju celu regiju, na raspolaganju su i pojedinačni skipasovi koji uključuju samo određene oblasti ovoga ski regiona, od koga su najpoznatiji:
 - Morzine - Les Gets,    120 km staza
 - Morzine - Avoriaz,  75 km staza
 - Super-Châtel,    130 km staza
 - Evasion,   230 km staza.

Skijaške staze su izuzetno široke i uvek dobro pripremljene (očigledno je primetan uticaj Švajcarske), tako da se na njima zaista može uživati. Moguće je i noćno skijanje na osvetljenim stazama, a ljubitelji freestyle-a uživaće u odličnim snowparkovima i stazama za boardercross.

Karakteroistike ski regije "Portes du Soleil"

Ski mapa cele ski regije Portes du SoleilNadmorska Visina: 1000 – 2460 m
Ukupan broj ski staza - 278
Ukupna dužina skijaških staza - 650 km
 - 28 crnih staza dužine 80 km
 - 104 crvene staze dužine 260 km
 - 112 plavih i 34 zelene staze dužine 310 km
Nordijske staze za skijaško trčanje - 97km

Ukupno 212 žičare, od toga:
 - 4 gondole
 - 10 kabinskih žičara
 - 83 sedežnica
 - 115 vučnica

Karakteristike skijališta "Chatel"
Skijalište Chatel - ski mapaSektori: Barbossine/Super-Chatel i Linga/ Pre-la-Joux

Nadmorska Visina: 1100 – 2200 m
Ukupan broj ski staza - 46
Ukupna dužina skijaških staza - 90 km
 - 6 crnih staza
 - 14 crvene staze
 - 17 plavih i 9 zelene

Žicara ukupno 44, od toga:
 - 2 gondola
 - 14 sedežnica
 - 24 ski lift
 - 4 lifta na konop

Oblast važenja Chatel skipasaSki pas "Chatel" pored gore navedenog "skijališta Chatel" važi još i za sektor Braitaz u mestu La Chapelle d'Abondance u Francuskoj, kao i za ceo švajcarski ski centar  Torgon i sektor Corbeau koji je deo švajcarskog skijališta Morgins. Ovim ski pasom je pokriveno ukupno sa 69 ski staza ukupne dužine 130 km koje povezuje 57 ski liftova.Ski mapa AvoriazKarakteristike skijališta "Avoriaz"
Nadmorska Visina: 1800 – 22170 m
Ukupna dužina skijaških staza: 75 km
 - 6 crnih staza dužine 13 km
 - 14 crvenih staza dužine 15 km
 - 26 plavih staza dužine 40 km
 - 3 zelene staze dužine 2 km
Nordijske staze za skijaško trcanje - 45km
Ski liftova - 35


Karakteristike skijališta "Morzine - Les Gets"

Ski mapa Morzine - Les GetsNadmorska visina: 999 – 2019 m/nm
Ukupan broj ski staza - 68
Ukupna dužina skijaških staza - 107 km
 - 9 crnih staza dužine 13 km
 - 29 crvenih staza dužine 45 km
 - 26 plavih staza dužine 38 km
 - 4 zelenih staza dužine 11 km
Žicara ukupno 52, od toga:
 - 3 gondola
 - 24 sedežnica
 - 25 ski lift

KaKo stići:
Smer: Beograd > Zagreb > Ljubljana > Trst > Milano Novarra > Ivrea > tunel Mont Blanc > Cluses > Thonon-les-Bains > (Morzine > Avoiaz) ili (Abodance > Chatel).
Udaljenost od Beograda oko 1.350 km.


Video klipovi sa ove destinacije

Pogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Portes du Soleil - Chatel, Avoriaz

Portes du Soleil - priuštite sebi nezaboravno zimovanje na padinama veličanstvenog Mont Blanca i u jednom programu skijajte u dve države, Francuskoj i Švajcarskoj. Fascinantni predeli, obilje snega po kojima je poznata ova regija zbog mikroklimatskih uslova stvorenih usled blizine Mont Blanca, kao i nesaglediva skijaška prostranstva, neće ravnodušnim ostaviti ni one koji u svojim nogama imaju veliki broj skijaških destinacija. Sedmodnevni ski aranžmani u jednom od najvećih svetskih ski domena - Portes du Soleil, koji u svojoj regiji sadrži čak 12 gradića Francuske i Švajcarske i poznata skijališta Avoriaz, Chatel, Morzine, čineći ski regiju koja obuhvata neverovatnih 650km ski staza (pokriva ogoman prostor koji leži na teritorijama država Francuske i Švajcarske).

Detaljnije...

Portes du Soleil - Chatel, Avoriaz sadrži sledeće poddestinacije

Avoriaz

Avoriaz je skijalište koje se nalazi u srcu skijaške regije "Port de Soleil" koja obuhvata 8 mesta u Francuskoj i 4 u Švajcarskoj, sa ukupno 650 km staza. Naselje je većim delom izgrađeno na litici iznad doline Morzine na 1800 m/nv. U samom naselju nema saobraćaja, autobusi i automobili ostaju na parkingu ispred mesta, stvari uz doplatu prevozi ratrak, ali se mogu iznajmiti i sanke koje vuku konji.
Avoriaz je naselje impresivne arhitekture, a poloožaj apartmanskih zgrada obezbeđuje ski in - ski out, bez obzira u kojoj ste od njih smešteni. Osim skijanja u ponudi su i brojne druge aktivnosti: paragliding, vožnja sankama sa psećom zapregom, vožnja helikopterom, vožnja balonom, ronjenje pod ledom, ali i kuglana, klizalište i fitness centar. Za decu je organizovano dječije selo Annie Famose.

Detaljnije...


Chatel

Chatel je šarmantno alpsko selo i istoimeno skijalište u francuskim Alpima, koje je sastavni deo grandiozne skijaške regije Portes du Soleil sa ukupno 650 km skijaških staza. Châtel je direktno povezan sa otalim skijalištima regije Portes du Soleil preko skijališta sa kojima se graniči i to:
- Avoriaz, a preko njega dalje sa oblašću  "Mozine i Les Gets"; 
- Morgin, a preko njega sa ostalim švajcarskim skijalištima Champoussin, Champery i Les Crosets.

Detaljnije...