Chatel

Chatel je šarmantno alpsko selo i istoimeno skijalište u francuskim Alpima, koje je sastavni deo grandiozne skijaške regije Portes du Soleil sa ukupno 650 km skijaških staza. Châtel je direktno povezan sa otalim skijalištima regije Portes du Soleil preko skijališta sa kojima se graniči i to:
- Avoriaz, a preko njega dalje sa oblašću  "Mozine i Les Gets"; 
- Morgin, a preko njega sa ostalim švajcarskim skijalištima Champoussin, Champery i Les Crosets.
- Torgon švajcarsko skijalište, kao veza sa francuskim La Chapelle d'Abodance.

U samom centru mesta Chatel, sa pogledom na okolne planine, nalazi se nedavno otvoren novi Aqua centar "Forme d'O" koji će biti u funkciji i tokom zime. Posle skijanja možete se opustiti u zaotvorenom i otvorenom termalnom bazenu. Postoji i bazen za decu, kao i dodatne usluge wellnes zone (saune, masaža,...). Orjentaciona cena nedeljne preplate za classic uslugu Aqua centra iznosi 40 evra, a za decu do 15 godina je oko 30% niža.

Linije Chatel ski-busa
Pored obilja kafea i restorana, prodavnica zimske sportske opreme, ski rentala i dr., u mestu se malaze i marketi iz lanca Scherpa i Casino za snabdevanje namernicama. Iz centa Chatela polaze besplatne linije ski-busa koje prolazeći kroz mesto sakupljaju skijaše i voze ih do polaznih stanica željenih žičara.


Iz mesta Chatel polaze žičare koje vode na četiri skijaška sektora, od kojih su po dva međusobno skijaški povezana. :

Mapa naselja Chatel- Skijaški povezani sektori: Barbossine / Super Chatel
- Sektor Barbossine - Iz dela naselja "Petit Chatel" vodi istoimena žičara sedežnica do skijaškog sektora "Barbossine", odakle nastavlja istiomena žičara koja vodi do vrha "Tete du Tronchet" na 1913 m/nv. Sa ovog vrha levo može se preći ka skijalištu "La Chapelle d'Abodance" ili, sa druge strane brda, do švajcatskog skijališta "Torgon" ili desno pomoću ski liftova do sektora "Super Chatel". Do plaznog naselja Petit Chatel se ne može vratiti na skijama, već se povratak u mesto Chatel ostvaruje preko sektora "Super Chatel".
Ski mapa Chatel- Sektor Super Chatel - Iz samog centra naselja Chatel vodi gondola "Super Chatel" do skijaškog područja koje je i centralna skijaška oblast iznad mesta Chatle. Pomoću žičare sedežnuce "Morclan" može se prebaciti u sektor "Barbossine". Sa druge strane brda spušta se u švajcarsko mesto "Morgins" preko sektora "Corbeau", za koji veži Chantel ski pas. U ovom sektoru se nalazi i snow-park kao i velika zona za skijaše početnike.

- Skijaški povezani sektori:
Linga / Pre la Joux

Mapa naselja Chatel- Sektor Linga - 1,5 km od centra Chatela nalazi se naselje Villapeyron iz koga kreće gondola "Linga" koja vodi u istoimeni skijaški sektor. U nastavku gondole, ka vrhu "Tete du Linga" na 2156 m/nv, vodi sedežnica "L'Echo Alpin" sa koga se stazom Combes prelazi u sektor "Pre la Jeox".  
- Sektor Pre la Joux -3,5 km dalje od polazne stanice gondole Linga nalazi se polazni plato skijaškog sektora "Pre la Jeox" na 1310 m/nv. Tu je nekoliko ski liftova sa stazama za početnike kao i sankaška staza. Tu su i polazne stanice žičare sedežnice "Pre-la-Joux" kao i gondole "Pierre longue" koje izvlače skijaše na skijalište ovog sektora. Pomoću sedežnice "Des combes" može se preću u sektor "Linga", a pomoću sedežnice "Des Rochssons" može se preći na skijalište "Avoriaz", a zatim dalje i "Mozine i Les Gets" za šta se mora posedovati skipas za celu oblast "Portes du Soleil".

Od 2015. godine i ova dva skijaška sektora su povezana. Žičara sedežnica "Portes du Soleil" sa strane sektora "Barbossine / Super Chatel" koja ima i pripadajuću plavu ski satzu je uvezana sa žičarom sedežnicom "Gabelou" koja vozi dvosmerno od i ka sektoru "Linga / Pre la Joux". Na ovaj način kompletno skijalište Chatel je sada skijaški ubezano i nema potrebe da se ovaj prelaz ostvaruje ski busom. 

Samo skijalište je prošireno mestom La Chapelle d'Abondance tako da je sada sa osnovnim skipasom Chatel dostupno 73 skijaške staze koje su povezane sa 61 žičarom.

Oblast važenja Chatel skipasaSkipas "Chatel", pored samog skijališta Chatel koje oguhvata sektore Barbossine/Super-Chatel i Linga/Pre-la-Joux važi još i za sektor Braitaz a od skoro i ceo La Chapelle d'Abondance u Francuskoj kao i za ceo švajcarski ski centar Torgon i sektor Corbeau koji je deo švajcarskog skijališta Morgins.
Ovim skipasom je uključeno 73 ski staza, ukupne dužine 130 km, povezanih sa 61 ski liftova.


Karakteristike skijališta "Chatel"

Samo sektori: La Chapelle d'Abondance-Torgon / Super-Chatel   i   Linga / Pre-la-Joux
Nadmorska Visina: 1100 – 2200 m
Ukupan broj ski staza - 73
Ukupna dužina skijaških staza - 130 km
 - 7 crnih staza
 - 23 crvene staze
 - 29 plavih i 14 zelene
Žicara ukupno 61, od toga:
 - 3 gondole
 - 19 sedežnica
 - 35 ski liftova
 - 3 lifta na konop
 - 1 traka


Chatel - Portes du SoleilPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Portes du Soleil - Chatel, Avoriaz

Portes du Soleil - priuštite sebi nezaboravno zimovanje na padinama veličanstvenog Mont Blanca i u jednom programu skijajte u dve države, Francuskoj i Švajcarskoj. Fascinantni predeli, obilje snega po kojima je poznata ova regija zbog mikroklimatskih uslova stvorenih usled blizine Mont Blanca, kao i nesaglediva skijaška prostranstva, neće ravnodušnim ostaviti ni one koji u svojim nogama imaju veliki broj skijaških destinacija. Sedmodnevni ski aranžmani u jednom od najvećih svetskih ski domena - Portes du Soleil, koji u svojoj regiji sadrži čak 12 gradića Francuske i Švajcarske i poznata skijališta Avoriaz, Chatel, Morzine, čineći ski regiju koja obuhvata neverovatnih 650km ski staza (pokriva ogoman prostor koji leži na teritorijama država Francuske i Švajcarske).

Detaljnije...

Ostali ski centri u okviru Portes du Soleil - Chatel, Avoriaz:

Avoriaz

Avoriaz je skijalište koje se nalazi u srcu skijaške regije "Port de Soleil" koja obuhvata 8 mesta u Francuskoj i 4 u Švajcarskoj, sa ukupno 650 km staza. Naselje je većim delom izgrađeno na litici iznad doline Morzine na 1800 m/nv. U samom naselju nema saobraćaja, autobusi i automobili ostaju na parkingu ispred mesta, stvari uz doplatu prevozi ratrak, ali se mogu iznajmiti i sanke koje vuku konji.
Avoriaz je naselje impresivne arhitekture, a poloožaj apartmanskih zgrada obezbeđuje ski in - ski out, bez obzira u kojoj ste od njih smešteni. Osim skijanja u ponudi su i brojne druge aktivnosti: paragliding, vožnja sankama sa psećom zapregom, vožnja helikopterom, vožnja balonom, ronjenje pod ledom, ali i kuglana, klizalište i fitness centar. Za decu je organizovano dječije selo Annie Famose.

Detaljnije...