Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Ono je njen administrativni, privredni, kulturni, univerzitetski i sportski centar. Smešteno je na prostoru Sarajevskog polja, koje je okruženo planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku, te srednjim planinama i međudolinskim rtovima na severu i severozapadu.

Sarajevo ima veoma dugu istoriju. Već na njegovoj arhitekturi se mogu primetiti uticaji različitih kultura koje su boravile na ovim prostorima. Šetnja Sarajevom je šetnja kroz njegovu prošlost. Centar starog jezgra grada Baščaršija, trgovačko i društveno središte grada, podseća na period otomanske vladavine, kako arhitekturom, tako i duhom kojim se živi i radi. Kroz uzane ulice, njih oko 40-tak, prostiru se dućani i radionice starih zanata. Ovde se mogu pronaći proizvodi ručne izrade od drveta, kože i bakra. Tu su i objekti sa tradicionalnom bosanskom hranom i desertima. Nedaleko odatle, ulazi se u deo grada sa arhitekturom iz austrougarskog perioda, gde se nalazilo administrativno i kulturno središte grada.

Vizantijsko i otomansko carstvo sa Istoka, romansko i austrougarsko sa zapada, na ovom prostoru ostavili su dubokog traga u kulturi, religiji i tradiciji.
Sarajevo je specifično po multikulturalnoj klimi i suživotu pripadnika više religijskih skupina. Na malom prostoru, jedna pored druge se nalaze džamija, pravoslavna crkva, sinagoga i rimokatolička crkva. Upravo u tome leži „bogatstvo“ ovog grada. Mogućnost suživota različitosti je jedna od  najinteresantnijih karakteristika Sarajeva.

Ovaj grad prosto leži na vodi. Još daleke 1659.godine, turski putopisac Evlija Ćelebija, zapisao je kako Sarajevo ima preko 110 javnih česmi i još mnogo tekućih voda. Česme su se gradile i u avlijama, pa i u samim kućama. Kult vode i čistoće nezaobilazna je činjenica ovoga grada. "Ko se u Sarajevu vode napije - nikad Sarajevo ne zaboravi". Tako se govorilo nekada, ali i dan danas sarajevsku vodu hvale i nadaleko o njenoj pitkosti pripovedaju.

Godine 1984. Sarajevo je bilo domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara, gde ju u najboljem svetlu dočekalo sportiste iz cielog sveta i pokazalo kako jedna mala zemlja može da priredi manifestaciju kakva je Olimpijada.

Pogledajte još: