XIV Zimske Olimpijske igre - Sarajevo 1984

Organizacija XIV Zimskih olimpijskih igara, od 8. do 19. feb. 1984. poverena je Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svetu su bile otkrivene prirodne ljepote Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića. U programu ZOI bili su organizovani ski sportovi: alpsko skijanje na Bjelašnici i Jahorini, bob i sankanje na Trebeviću, hokej na ledu i umjetničko klizanje u Zetri i Skenderiji, nordijsko skijanje, biatlon i skokovi na Igmanu.

Istaknuti pojedinci iz ovih oblasti su:
- Skijaš Jure Franko, koji je osvojio prvu medalju za Jugoslaviju u istoriji na ZOI; bilo je to srebro u veleslalomu.
- Marja-Liisa Hamalainen je osvojila sve tri pojedinačne trke u nordijskom skijanju.
- Gaetan Boucher (Kanada) i Karin Enke (Istočna Njemačka) su osvojili po dva zlata u brzom klizanju, dok je ženski tim Istočne Njemačke osvojio 9 od 12 mogućih medalja u tom sportu.
- Biatlonac Eirik Kvalfoss iz Norveške je osvojio po jedno zlato, srebro i bronzu.
- Blizanci Phil i Stiv Mahre iz SAD-a su osvojili prvo i drugo mjesto u slalomu.
- Jayne Torvill i Christopher Dean, plesni klizački par iz Velike Britanije, su svojim nastupom osvojili sudije koji su im dali maksimalne ocene za umetnički dojam. Oduševljeni su bili i gledaoci, te je taj par ostao upamćen kao jedan od najomiljenijih i naimpresivnijih pobednika u umjetničkom klizanju u istoriji olimpijzma.

Za učešće na XIV ZOI prijavile su se reprezentacije 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, što je rekordan broj u istoriji zimskih olimpijskih igara uopšte.
U Sarajevo je stigao i rekordan broj učesnika – sportista i njihovih pratilaca – više od 2500.

Sarajevo, je otvorilo srce i ponudilo dobrodošlicu svima. Vrata su otvorena svim sportistima i svim ljubiteljima i poštivaocima sveta sporta i olimpijskih igara. Gledanost olimpijskih igara je bila na zavidnom nivou, naime 60 000 Sarajlija na stadionu, nekoliko miliona ljudi iz okolnih zemalja i oko dvije milijarde stanovnika posredstvom TV-a na svim merdijanima sveta, bili su svedoci spektakla koji je predstavljao dostojan uvod u Igre – Igre za nezaborav.

Igre u Sarajevu su bile istinski praznik sporta i mladosti naše planete i još jedanput su čitavom svijetu pokazale ogromnu ulogu koju ima sport u učvršćivanju mira, prijateljstva i razumjevanja među narodima.