Naše preporuke organizovanih obilazaka Sarajeva. Šta ne smete propustiti...

1. RAZGLEDANJE GRADA U PRATNJI TURISTIČKOG VODIČA

Predlazemo panoramsko i pešačko razgledanje grada Sarajeva sa iskusnim vodičem.
- Krenulo bi se autobusom u panoramsko razgledanje grada. Prva stanica bi bio muzej Sarajevskog ratnog tunela, zatim vožnja gradom do svih bitnijih odredista uz stalnu priču vodica o dugoj i burnoj istoriji ovoga mesta, o gradjevinama, kulturi i svim znamenitostima koje karakterišu Sarajevo. Voznja se završava u starom delu grada, na Baščarsiji, gde počinje pješacko obilazak.
- Pešacko razgledanje čaršije koje prati priča o postanku grada, njegovom razvijanju, kulturama koje su postojale na ovim prostorima i religijama koje su se ispreplitale. Kako je nastajala čaršija i kako su nekada živjeli njeni stanovnici iskusni vodič će probati uz pomoć autentičnog ambijenta da dočara putnicima.
Počinje se kod Većnice, prepricavanjem legende o Inat kući. Zatim sledi šetnja kroz čaršiju, Kazandžiluk (uz propratnu priču o zanatima i esnafima), Sebilj, Stara pravoslavna crkva, Morića han, Begova dzamija i vakuf Gazi-Husrev bega, mesto sa koga je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda, Latinska ćuprija, Careva dzamija, Latinluk, Katolicka katedrala..
Ova tura panoramskog i pešackog razgledanja Sarajeva traje oko 4-5 sati.Ono što po nama nikako ne trebate u Sarajevu da zaobiđete:

 - Sarajevska pivara u kojoj se nalzi i gradska pivnica. Zamislite da pijete jeftino  a kvalitetno pivo i jedete izvrsne kobasice, a sedite u galeriji nekog pozorišta. To ćete moći ovde i da doživite...

- "10 upola, s lukom". Preporučujemo vam da probate ćevape kod Ferhatovića (čuvenog Haseta Ferhatovića) u ćevabdžinici "Petica", ili Hodžića. Mnogi bi vam savetovali i svakako odlični Željo, ali po našem, a i ukusu većine stanovnika ovoga grada izbor je ipak na prethodna dva. Ko jednom proba sarajjevske ćevapčiće, nikada ih neće zaboraviti. Takođe savetujemo da probate neki od bosanskih specijaliteta u ašćinicama (gotova jela) i restoranima i shvatićete zašto u gradu ne postoji ni jedan Mc Donalds restoran. Nije fer a da na ovom mestu ne pomenemo i nadaleko čuven Sarajevski burek.

Ako i posle svega ovoga vaš apetit dozvoljava i da se zasladite, predlažemo vam da probate neizbežne tufahije, baklave i tolumbe u nekoj od "slastičara".  Domaći rahat lokum i halvu možete naći u starim zanatskim radnjama, sa dugom tradicijom, koje ove slatke đakonije proizvode po staroj recepturi. Preporučujemo zanatsku radnju Egipat, lociranu na gradskom šetalištu.

Naposletku, prošetajte do Morića han-a, gde ćete iz fildčana i u pravom turskom ambijentu popiti "crnu kavu".


2. TERMALNA RIVIJERA NA ILIDŽI


Na toplim izvorima sarajevske Ilidže, gdje se nalaze i dva hotela iz našr ponude, Hotel Green i Hotel HollyWood, razvio se najveći termalni kompleks u ovom delu Europe.
Na površini od 15 hektara, Termalna Rivijera Ilidža svojim posetiocima nudi prijatno oopuštanje i aktivan odmor na unutrašnjim i spoljašnjim bazenima sa brojnim atraktivnim vodenim i animacijskim programima. Zaronite u svet hiljadu kapljica, zaplivajte u plavetnilo talasa, prepustite se božanskom slapu vode....u podnožju olimpijskih vrhova Igmana.Termalna rivijera Ilidža pruža svojim gostima i posetiocima 5.631 m2 termalnih vodenih površina, svih 365 dana u godini.
• ZATVORENI BAZEN
• OTVORENI BAZEN S TALASIMA
• OTVORENI BAZEN S TOBOGANIMA

Pored bazena, ponudu dopunjuje i veliki izbor najraznovrsnijih jela i pića. SamoposluŽujući restoran u zatvorenom bazenu i restoran na otvorenoj Termalnoj rivijeri.

3. PRELEPO SETALIŠTE I IZLETIŠTE "VRELO BOSNE"

U neposrednoj blizini hotela koje imamo u ponudi (5 min lagane šetnje) nalazi se tri kilometra duga aleja koja predstavlja atraktivno šetaliste od banjsko-turističkog naselja Ilidza do Vrela Bosne. Zasađena stablima pletna i kestena u dužini od 3,5 km predstavlja najlepši drvored u Bosni i Hercegovini. Ovaj zeleni „tunel” oduvijek je predstavljao pravu turističku atrakciju i svojevrstan spomenik prirode. U ovo se sami trebate uveriti, šetajući ili vozeći se fijakerom do prirodnog parka sa mnoštvom izvora, jezeraca i malih ostrva i do samog Vrela Bosne.
Vrelo Bosne je jedno od najljepsih izletišta u Sarajevu i uopšte u Bosni i Hercegovini.