Bonneval Sur Arc

Bonneval sur Arc je najdalji ski centar u dolini Maurienne. Prateći put koji se od tunela Frejus spusta u grad Modane, a zatim dalje putem koji vodi kroz Val Cenis u dubinu doline, dolazi se konačno do Bonneval sur Arca, malog sela koja se sastoji od malih sivih kamenih kuća, ušuškanih u podnožje okolnih planinskih vrhova. Dalje nema puta. Postoji samo put koji vodi ka 14km udaljenom prevoju Iseran (Col de L'Iseran), najvišem prevoju u Evropi na 2770 m/nv koji je zimi zatvoren, a koji posle 17 km spušta do dobro poznatog ski centra Val d'Isere.

Bonneval sur Arc je veoma staro i autentično selo Savojskih alpi, a sve kuće su u potpunosti od kamena. Stanovnici su ponosni na činjenicu da nemaju ni jednu drvenu kuću, a mesto se nalazi na listi najlepših sela u Francuskoj.

U poređenju sa svim poznatim velikim francuskim ski oblastima, skijalište Bonneval sur Arc sa 25 km ski staza je malo, ali ima mnogo odlika koje je ga mogu svrstati i u srednja skijališta. Ono što odmah pada u oči je nadmorska visina. Selo se nalazi na 1850m/nv, a najviša žičara na skijalištu izvlači na 3050 m/nv - što je i glavna karakteristika ovog mesta i njegova velika prednost. Skijanje na tim visinama nemaju ni mnogi veći ski centri. U Bonneval ima 21 markiranih ski staza, koje su povezane sa 3 žičarare sedežnice i 8 ski liftova. Severna orjentacija doprinosi i zaštiti staza od direktnog izlaganja suncu.

Možda na ski mapi tako ne deluje, ali skijalište Bonneval sur Arc ima veoma zanimljiv i raznovrstan teren i pristojne nagibe staza. Najneobičniji deo skijališta je područje između ski lifta "Lacs", žičare sedežnice "3000" i dna staze "Aiglon". Ova oblast liči na mesečevu površinu, sva u malim brdima i dolinama. Na stazi "Aiglon" skija se sve vreme gore i dole kao po toboganu, ali staza je široka, nije komplikovana, a skijanje po njoj je atraktivno i zabavno. Ostale staze su manje ili više konstantnog nagiba.

Postoje jednostavne rute za početnike, a postoje i veoma duge staze sa pristojnim nagibom. Na kraju, spuštanje sa vrha na 3050 do dna skijališta na 1850 m/nv može da se izveze u jednom spustu stazama: Аiglon > Troglodiyte > Tetras > Assenseur > Pinson > Epervier > Polo Bonitace. Pogledajte ski mapu pa izvolite!

Verovatno neće biti greška nazvati Bonneval i freeride skijalištem. U stvari, celo skijaško područje je Free Ride. Može se ići između ski staza kuloarima, snežnim poljima, izvoditi skokove. A može se ići dalje, i napraviti savršeni dug spust kroz šumu i izaći pravo na put koji vodi kroz mesto. Na raspolaganju je i snowpark kao i boardercross staza.

Pored skijanja, tokom zime se u Bonnevalu može planinariti i hodati krpljama po snijegu, trčati na skijama po uređenim cross-country stazama, penjati po ledenim stenama - nedaleko od sela postoje velike ledene kaskade.

Bonneval sur Arc je prilično neobično mesto i definitivno ga vredni posetiti. Skijaši će uživati na uređenim stazama zanimljive konfiguracije, freerideri će ovde napraviti svoj nezaborabni spust, a posebno će uživati oni koji vole da uživaju u miru i veličanstvu divlje planine. U Bonnevalu ima restorana i različite animacije za goste, ali svakako nema modernih klubova i bučnih diskoteka.

Velika nadmorska visina i odličan kvalitet snega, zanimljiv i raznolik teren, predivan pogled, odličan odnos kvaliteta i cene, prijatan ambijent drevnog sela izgubljenog u planinama - Bonneval sur Arc je otkrovenje, mesto gde se želi  ponovo vrati!

Ski centar se od sezone 2013/14 nalazi u sistemo Eski-Mo skipasa kojim se može na po jedan dan skijati u još četiri ski centra Val Cenis, Aussois, La Norma i Valfrejus uz besplatan prevoz do njih. Ovih pet skijališta imaju ukupno 300 km staza. Sa skijalištem Val Cenis postoji svakodnevna autobuska veza.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA BONNEVAL SUR ARC:

Nadmorska visina: 1800 - 3050 m
Ukupna dužina skijaških staza - 25 km
Ukupan broj ski staza - 19, od toga:
 - crnih staza - 2
 - crvenih staza - 5
 - plavih staza - 7
 - zelenih staza - 5
Žičara ukupno 11, od toga:
 - 3 žičare sedežnice
 - 8 ski liftova

KARAKTERISTIKE SKI OBLASTI POKRIVENE Haute Maurienne Vanoise SKIPASOM:

- Skipas za 6 skijališta: Val Cenis, Bessans, La Norma, Val Frejus, Aussois i Bonneval sur Arc
- Ukupno 350 km alpskih ski staza i 200 km nordijski ski staza.
- Vreme putovanja između skijališta 30 do 40 min.
- Prvi dan obaveznog skijanja u mestu gde je smeštaj.
- Skipas bez fotografije.
- Besplatan shuttle autobus između skijališta određenim danima.
 
- Skijališta:
   - Val Cenis Vanoise: 57 ski staza dužine 125 km. Mesto na 1400 mn/v, skija se do 2800 mn/v.
   - Aussois:               21 ski staza dužine 55km. Mesto na 1500 mn/v, skija se do 2750 mn/v.
   - Bonneval sur Arc:  19 ski staza dužine 25km. Mesto na 1850 mn/v, skija se do 3000 mn/v.
   - La Norma:            27 ski staza dužine 65km. Mesto na 1400 mn/v, skija se do 2750 mn/v.
   - Valfrejus:             23 ski staza dužine 65km. Mesto na 1550 mn/v, skija se do 2740 mn/v.
   - Bessans:              5 ski staza dužine 3 km. Mesto na 1700 mn/v, skija se do 1840 mn/v, 133 km staza za skijaško trčanje i biatlon strelište...


Bonneval Sur Arc