Valloire - Valmeinier

Skijališta Valloire i Valmenier zajedno čine peto najveće skijaško područje u Savojskim Alpima - Galibier Thabor. Nalazi se u dolini Maurienne na granici severnih i južnih Alpa, izmedu najpoznatije francuske ski oblasti 3 Doline i italijanske granice. Mesta su u podnožju dva poznata planinska prevoja - Col du Galibier i Col du Telegraph, a okružena su sa nekoliko vrhova sa preko 3000 metara nadmorske visine.

Krajem 80-ih godina prošlog veka su novim žicarama povezana ova dva skijališta, stvarajući moderan ski domen Galibier-Thabor sa više od 150 skijaških staza na nadmorskoj visini od 1430-2600 m/nv. Domen Galibier-Thabor je podeljen na tri sektora, a većina (70%) skijaških staza se nalazi iznad 2000 m/nv što je dodatna garancija za dobre snežne uslove.

Sektor "Setaz" koji pripada skijalištu Valloire (na mapi desno) generalno ima najbolje snežne uslove i padine sa težim ski stazama. Drui sektor "Crey du Quart" je središni deo ski domena Galibier-Thabor koji dele i Valloire i Valmeinier, nudi širok izbor ski staza koje povezuju ova dva skijališta. U ovom sektoru se nalazi i snow park za freestylere sa halfpipe-om i slopestile stazom, kao i "Easi park" sa uvezanim zelenim stazama za početnike. Treći sektor "Gros Crey" pripada skijaliptu Valmeinier (na mapi levo) posreduje ski terene sa dugim plavim i zelenim stazama, ali i kombinaciju dugih crveno crnih staza za one koji žele veći skijaški izazov.

Valloire je tipično francusko selo, koje je tradicionalnu atnosferu uspelo da očuva i tokom poslednjih godina dinamičnog razvoja. Atraktivno je tokom cele godine, zimi za skijaše a leti za ljubitelje prirode, i biciklizma. Legendarni planinski prevoj Col du Galibier, čiji uspon počinje u Valloireu, je često deo etape napoznatije biciklističke trke Tour de France.

Valmeinier se sastoji od dva naselja: Valmeinier 1500 sa drevnim kamenim kućama tipičnim za ovo područje. Valmeinier 1800 je novo moderno naselje, dobro integrisano u okolni alpski pejzaž. Brojne rezidencije su izgrađene od drveta i kamena u stilu tradicionalne Savojske arhitekture. U Valmeinieru se u januaru održava međunarodno takmičenje u pravljenju skulptura od leda i snega. Tokom 3 dana i 3 noći vajari iz celog sveta ožive blokove leda velicine 4x4 m.

Na području celog domene postoje brojni restorani, barovi, bioskopi i prodavnice. Veliki je izbor aktivnosti i za neskijaše, a posebno se preporucuje besplatni mini voz i ski-bus koji vozi po čitavom naselju, panoramska vožnja konjskim zapregama ili šetnja na krpljama.

Skipas je jedinstven za celu oblast Galibier-Thabor i ne postoji parcijalni skipas za pojedinačna skijališta. Iz obližnjeg mesta Orelle se može žicarom stići i do čuvenog Val Thorensa uz doplatu za ski pass i pri tome skijati i provesti dan u ski oblasti Tri doline sa 600 km skijaških staza.


KARAKTERISTIKE SKI OBLASTI GALIBIER - THABOR (VALMEINIER + VALLOIRE):

Nadmorska visine 1430m do 2600 m/nv
Ukupan broj ski staza - 83
 - 19 zelenih
 - 24 plavih, lakih
 - 31 crvena, srednja
 - 9 crnih, teških
Ukupna dužina skijaških staza - 65 km
 - 12 km crnih staza
 - 38 km crvenih staza
 - 100 km plavih staza
Žicara ukupno 33, od toga:
 - 2 gondola
 - 17 žičara sedežnica
 - 14 ski liftova
Staza za nordijsko skijanje - 6 km


Valmeinier - Valloire