Espace Killy -Tignes i Val d'Iser

L' Espace Killy je kompleks skijališta u Savojskim Alpima, koje se proteže se na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m i obuhvata skijališta Val d'Isere sa 150km staza i Tignes (Tinj), takođe sa 150km ski staza. Ova visina ski centra omogućava skijanje i u letnjem periodu i to na dva glečera: Grande Motte (3656 m) iznad Tignesa i Pissaillas (3488m) iznad Val D'Isera. Od kada je skijaška legenda Jean Claude Killy (osvajač 3 zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1968. godine) preuzeo vođenje jedinstvenog ski sistema L' espace Killy, ono je postalo jedno od najposjećenijih skijališta u Evropi. Bilo da ste početnik, rekreativac ili vrhunski skijaš ovde ćete svakako naći nešto za svoj ukus. Espace Killy s pravom važi za jedno od nalepših skijališta na svetu.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Mapa ski centra Espace KillyUkupna dužina staza: 300km
Dužina staza skijališta Tignes: 150km
Dužina ski staza u Val d'Isere-u: 150km
Najvišlja  stanica: 3450m
Najniža stanica: 1550m
Broj glečera: 2
- Grande Motte - 3658m
- Pissaillas - 3488m
Broj ski liftova: 96 modernih ski liftova, od čega:
- 2 ski voza,
- 8 gondola,
- 45 sedešnica i
- 41 vučnih ski liftova.
Mapa glečerskog skijališta Grande MotteBroj kategorizovanih staza: 137 staza. Od toga:
- 16 crnih,
- 35 crvenih,
- 64 plavih i
- 22 zelenih staza.
Snowpark: 2 snowparka.
Osnežavanje: 331 top za veštakči sneg je instaliran na skijalištu
Mesta u Espace Killy skijalištu:
-Tignes (2100m)
-Tignes/Les Boisses (1850m)
-Tignes/Les Brévières (1550m)
-Val d'Isère (1850m).

Iz karakteristika skijališta se zaključuje da se radi o zaista impresivnom ski centru. Teško je izdvojiti šta je ovde zapravo najbolje. Možda sama činjenica da na skijama možete proskijati preko 1600 m nadmorske visine spuštajući se s Grande Mottea u Val D'Isere.

Možda odlično pripremljene staze koje su toliko dugačke da će vam ponekad trebati i oko sat vremena spuštanja niz iste. Možda markirana i nemarkirana off-piste područja za koje neki kažu da su najbolja u Evropi, te posebna edukacijska SPOT zona u kojoj u kontrolisanim uslovima možete učiti i vežbati skijanje van staza. Posebnu pogodnost za početnike predstavlja besplatno korišćenje za njih namenjenih ski liftova. Ili možda činjenica da su ovde apres-ski žurke za vreme i nakon skijanja najluđe i da odmora jednostavno nema. Najbolju apres-ski zabavu pronaći ćete na izlazu iz Daille gondole, u dolini između Val D'Isera i Tignesa. Crne staze Face, prema Val D'Iseru i Sache koja se s vrha Tignesa spušta prema podnožju čuvene brane  Barrage de Tignes (inače simbola ski centra koja se nalazi se na samom njegovom dnu i na kojoj je naslikan sam J.C.Killy) su staze koje nikako ne bi trebalo propustiti na ovom skijalištu.

Kompletni smeštajni kapaciteti se nalaze u Val D'Iseru ili u Tignes-u (Tinju). Sam Tignes se sastoji od nekoliko manjih naselja od kojih su najveća Le Lac i Val Claret. Lokalni busevi u toku celog dana za posetioce besplatno saobraćaju između naselja duž Tignesa. Autobuska linija između Val D'Isera i Tignesa postoji ali je raspored polazaka proređen. Šetnja između ova dva mesta je svakako interesantna, pogotovo što se prelazi preko velikog zaleđenog jezera. Ono što i ovde važi kao i u većini francuskih ski centara jeste da je je sve podređeno skijašima i na dohvat je ruke, a smještajni kapaciteti direktno su na stazama.

Ukoliko se nađete u Tignes Le Lacu posetite noćne klubove "Yeti" i "La Poste" koji će vas zabaviti sa raznovrsnim tematskim programima.

 Val d' Isere je mesto smešteno na 1800m nadmorske visine, a udaljeno 12 km od Tignesa. Mesto odlikuje predivan pogled na sam glečer Grande Motte i stara kamena arhitektura sa kojom u skladu moraju biti i svi novi objekti koji se grade. Održavanje Svetskog kupa, kada celo mesto vrvi od timova i posetilaca, predstavlja veliku reklamu za Val d' Isere. Zbog toga je mogućnost zabave bogatija ali i skuplja nego u susednom Tignesu. Od noćnih klubova valja izdvojiti "Club 21" (u kome se plaća ulaz koji uključuje i jedno piće), kao i barove "Café Face" i "L'Aventure". Na kraju bi samo konstatovali da je Val d'Isere je zanimljivo, lijepo i skupo mesto.

Od obilja pratećih aktivnosti navešćemo samo značajnije. Možete se isprobati na pravoj takmičarskoj veleslalomskoj stazi i precizno izmeriti vaše vreme, relaksirati se u saunama i bazenima Aquatronic centra u Val Claretu ili večerati na 3000 m u glečerskom panoramskom restoranu, nakon koje sledi spuštanje na skijama pod zvezdama samo uz svetlost baklji. Za one koji žele spojiti gastronomski i skijaški užitak tu je vođena tura po Espace Killyju uz konzumiranje lokalnih specijaliteta, sireva i vina. Za one koji traže možda nešto malo ekstremnije, u ponudi je zaranjanje u zaleđeno jezero. Ono što definitivno predlažemo da vidite i što svakako nije skupo jeste Grotte de Glace - ledena pećina na Grande Motteu. U svakom slučaju ponuda dodatnih aktivnosti pored skijanja je jako bogata…

 Ono što tradicionalno važi za sva francuska skijališta, važi i ovom slučaju - put je dugačak i traje 20-tak sati. Osim dužine puta, činjenica da se parking mesta vrlo skupo naplaćuju (70 -100 eura za sedam dana) razlog je što se ovde dolazi uglavnom autobuskim aranžmanima. Smeštaj je takođe tipično francuski, pa se pripremite na to da vas neće čekati baš preveliki komfor, jer je kvadratura studija i apartmana dosta skromna, iako su svi izuzetno funkcionalni.

  Ukoliko želite proskijati celi Espace Killy pripremite za to barem 4-5 dana i pomno strateški isplanirajte svaki korak. I naravno, ne krećite na staze bez plana u džepu. Takođe dobro isplanirate i povratak do apartmana, jer će vam s najudaljenijih delova skijališta za to trebati i do dva sata vremena.

L'Espace Killy je skijalište nakon koga ćete na sva druga skijališta gledati sasvim drugačije. Ukoliko možete izdržati dugačak put ovo je definitivno mesto koje u svojoj skijaškoj karijeri morate posetiti.

POGLEDAJTE JOŠ:
- Mapa mesta Tignes, Tignes/Les Boisses i Tignes/Les Brévières
- Mapa mesta Val d'Iser
- Web kamere - Tignes LIVE
- SKI INFO iz Tignesa i Val d'Iserea


SLIKE - Tignes i Val D'isereVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Tignes i Val d'Iser - skijajte gde skijaju najbolji

Tignes i Val d'Iser - skijajte na mestu gde skijaju najbolji !!!
Tokom sledeće sezone SkiBus organizuje sedmodnevne ski aranžmane u jednom od najlepših svetskih ski centara - Espace Killy, koji obuhvata skijališta Tignesa i čuvenog  Val d'Isera. Smeštaj je u samom Tignesu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od čak 2100m. Skijajte na 300 km staza u kompleksu skijališta L' Espace Killy  u Savojskim Alpima, koje se proteže se na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m.

Detaljnije...

Ski and Swim program -Tignes & Lioret de Mar

SKI & SWIM program br.2 : TIGNES I LIORET DE MAR - skijajte, letujte i obilazite evropske gradove

Doživite 15 dana jedinstvene julske avanture gde ćete imati priliku da skijate na odličnom tinjskom glečeru Grande Motte i boravite u prelepom letnjem ambientu Alpa, obilazite evropske gradove (Venecija, Barselona, Nica i Monte Carlo) i kupate se na španskoj obali Costa Brave u gradiću Lioret de Mar, koji je između ostalog poznat i po bogatom noćnom životu.
Za ovako nešto je inače potrebno uplatiti 3 aranžmana. Mi smo to uspeli za vas da osmislimo i spakujemo u samo jedan. Okusite naš 3 in 1 program (zimovanje + letovanje + obilazak evropskih gradova).

Detaljnije...