Paradiski - La Plagne i Les Arcs

PARADISKI – RAJSKO SKIJALIŠTE U SRCU SAVOIA

Kao rezultat trenda povezvanjanja ski centara u jedan izuzetno veliki skijaški sistem, trenda koji pogotovo vlada u Francuskoj, u srcu Savoia, nastao je Paradiski, sistem koji povezuje 3 skijaška područja: La Plagne, Peisey-Vallandry i Les Arcs.

Faktički skijalište je nastalo 2003 godine kada su La Plagne i Les Arcs povezani žičarom Vanoise Express  jednom od najvećih i najmodernijih žičara. U pitanju je jedinstvena na svetu double-decker gondola, kapaciteta od čak 200 ljudi, koja u 4 minuta vožnje premošćuje 1800m, brzinom od 12.5 m/s. Velelepni pogled iz gondole na Ponthurin dolinu sa 380 m visine, čak i one najravnodušnije ostaviće bez daha.

Gledano po broju i kilometrima međusobno povezanih skijaških staza, Paradiski (239 staza, 425 km) danas važi kao jedno od tri najveća skijaških domena u Francuskoj, odmah uz Tri Doline (338 staza, 600 km) i Portes du Soleil (288 staza, 550 km).

Paradiski je zaista ogromna skijaška regija, tako da će iskusnijim i tehnički zahtjevnijim skijašima i snowboarderima predstavljati pravi izazov. Sama skijaška oblast se proteže od 1200 do 3250 mnv, sa ukupnim fondom od 239 (425 km) skijaških staza, od čega su 29 crne, 66 crvene, 133 plave i 12 zelene kategorije. Širok spektar staza raznovrsnih karakteristika, omogućava da na ovom skijalištu mogu uživati svi, od apsolutnih početnika pa do tehnički najnaprednijih skijaša i snowboardera. Kada je u pitanju infrastruktura i popratni sadržaji, Paradiski ostavlja utisak modernog i odlično opremljenog skijališta.

Ski mapa skijališta Paradiski Ski mapa skijališta Paradiski


La Plagne se sastoji od 6 skijaških naselja u podnožju skijaških staza: Aime la Plagne (2100 m), Belle Plagne (2.050 m), Plagne Villages/Soleil (2.050 m), Plagne Bellacote (1.930 m), Plagne Centre (1.970 m) i Plagne 1800 (1.800 m). Sva ova naselja su povezana besplatnim žičarama koje rade od 8:00 ujutru, pa sve do ponoći. Pogledaj Mape svih naselja u La Plagneu

U središtu Aime la Plagnea nalazi se ogromna zgrada sa apartmanima koja sadrži sve potrebne sadržaje (trgovine, restorane, pekare, kafiće i pabove), tako da nije potrebno niti izlaziti iz samog objekta kako biste se opskrbili svim potrebštinama, a skijaškim stazama je moguće pristupiti direktno iz samog apartmana. Kompleks Aime la Plagne je povezan gondolom s kompleksom Plagne Centre, tako da je moguće putovati od jednog do drugog mesta, bez izlaska na otvoreno. Plagne Centre dalje povezuje Plagne 1800 i Plagne Villages, naselje od niza drvenih chaleta, sa ekskluzivnijim smeštajem i direktnim pristupom skijaškim stazama (prktično s balkona na skijanje). Pogledaj Prikaz La Plagne oblasti i svih njegovih mesta..

Takođe, na nižoj nadmorskoj visini, u podnožju skijaškog domena La Plagne s pristupom samom skijalištu postoje još četiri sela: Champagny en Vanoise (1.250 m), Plagne Montalbert (1.350 m), Montchavin (1.250 m) i Les Coches (1.450 m). Ova naselja imaju poznatiju arhitekturu i više liče na tradicionalna francuska sela od gorespomenutih modernih skijaških naselja.

Ski mapa skijališta La PlagneSkijalište pokriva područje od skoro 10.000 hektara, ima ukupno 134 staze koje broje oko 225 km, kao i brojne off-piste rute, koje je gotovo nemoguće prebrojati. Od 134 staze, 10 je crnih, 34 crvene, 79 plavih i 11 zelenih. Ski liftova ima 105, od toga 9 gondola i žičara, 35 sedežnica i 60 vučnica. Kao važnu preporuku snowboarderima u La Plagneu, navodimo 3 odlična snowparka (Bellecote, Montchavin i Champagny en Vanoise). Svi parkovi imaju halfpipe, veliki broj raznih elemenata, kao i boardercross stazu.

Ono što valja izdvojiti svakako su staze u podnožju vrhova Le Grande Rochete (2.505 m) i Les Verdons (2.500 m), gde možete skijati između drveća i kroz malene kanjone širine svega nekoliko metara (adrenalinski doživljaj). Generalno, niži delovi La Plagne skijaške oblasti po količini flore (bujna crnogorica) više podsećaju na austrijska skijališta, i predstavljatće novost onima koji često skijaju u Francuskoj. No, najveći specifikum skijališta su maleni brežuljci i brda koji savršeno oblikuju morfologiju terena u bajkovitom stilu. Krenete li u osvajanje glečera, Bellecote (3.250) i De La Chiaupe (3.000), doći ćete do tehnički najzahtjevnijih crnih staza (bellecote i le rochu).

Vrh Roche de Mio (2.700 m) predstavlja geometrijsko središte skijališta i nudi predivan panoramski pogled na okolne vrhove i plato u podnožju.

Dodatne aktivnosti uključuju panoramske letove helikopterom, paragliding, vožnju snežnim vozilima (quad, ski-doo), penjanje u ledu na 22 m visoki toranj, vožnju u bobu (prava bob staza u podnožju Plagne 1.800 naselja), paintball, squash itd. Na raspolaganju su i polivalentne dvorane kao i brojni bazeni (spomenimo ogromni otvoreni bazen u Plagne Bellecoteu koji se vidi sa skijališta).

U La Plagneu svako naselje ima zasebno organiziran noćni život, prvenstveno zbog međusobne udaljenosti i vremenskom ograničenju vožnje žičara (do ponoći).

Nedaleko od malo poznatijeg brata, skijališta La Plagne, unutar rhônskih Alpa, smestio se Les Arcs. Sastoji od 5 naselja: Bourg Saint Maurice, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 i Arc 2000. Prema istraživanju World Snowboard Guide-a, Les Arcs spada među najbolje snowboard destinacije na svetu.

Arc 1600 najniže je naselje na skijalištu i direktno je povezano sa gradićem Bourg Saint Maurice preko Arc en Ciel železnice (vožnja traje otprilike 7 minuta, a postoje i 2 međustanice, sela Montrigron i Les Granges), a sa ostalim nasljima sistemom ski liftova.. Arc 1600 je također povezan sa ostalim naseljima sistemom skijaških liftova.

Po nadmorskoj visini sledeće naselje, Arc 1800 ujedno je najpopularnije i najveće, a predstavlja i težište skijališta. Sastoji se od 4 manjih sela:  Charvet, Villards, Charmettoger i Chantel. Uzevši u obzir topografiju planine i vremenske uslove, Arc 1800 se nalazi na idealnoj poziciji. Karakterišu ga modernistička arhitektura, hoteli i brojni chaleti, kao i dućani, restorani, barovi, klizalište i ostali prateći sadržaj..

Arc 1950 nastao je pod uticajem tradicionalne arhitekture, po čemu se bitno razlikuje od ostalih naselja,  a čine ga luksuzne i moderne rezidencije sa podzemnim parkingom za aute. Kanadska kompanija Intrawest, jedna od vodećih u svijetu u području gradnje skijaških naselja, zaslužna je za planiranje i uređenje Arc 1950. Osmišljeno u tipično europskom stilu, selo ima tradicionalne trgove i dugačke ulice sa restoranima, kafićima i buticima sa svake strane, kao i unutrašnje i spoljašnje bazene i jacuzzije na rubovima skijališta.

Arc 2000, najviši je od naselja u Les Arcsu. Smešten je u podnožju glečera Aiguille Rouge (3.226 mnv) i usko je povezan s Arc 1950. Nudi najbolji pristup stazama, ali u poređenju sa ostalim mestima ima najslabiju ponudu dodatnih sadržaja.

Plan staza Les Arcs i Peisey VallandrySkijanje u Les Arcsu je moguće na 105 staza (preko 220 km) međusobno povezanih sa 60-ak ski liftova. Teren u Les Arcsu je svestran i nudi veliki izbor svim kategorijama skijaša i snowboardera. Plave staze na nižim nadmorskim visinama polako prelaze u crvene kako napredujete prema glečeru. Sistem ski liftova je odličan, moderan i dovoljno velikog kapaciteta da redovi uopšte ne postoje. No, to je takođe zasluga i samog skijališta koje je u velikom delu kompaktno i bez uskih grla i nudi više ski liftova za određenu destinaciju. Crvene i malo zahtevnije staze u podnožju Aguille Grive vrha (2.732 mnv) vertikalno se spuštaju prema podnožju, a plave staze ih gotovo horizontalno (s malim nagibom) presecaju, tako da je moguće doći s jedne na drugi kraj planine u jednom spustu.

Odličnih off piste trailova takođe ne manjka, a najviše dolaze do pravog izražaja u slučaju dubokog snega. Crna staza Ours u podnožju L'Arpette vrha (2.413 mnv) nudi vrlo strmi nagib, grbe i pri samom dnu vožnju kroz dubok sneg između malobrojnih borova. Preporuke idu i dvema stazama, crnoj Refuge i crvenoj Grand Col u podnožju istoimenog vrha Grand Col (2.832 mnv). Međutim kao najveću poslasticu ljubiteljima crnih staza preporučili bismo 7 km dugu i zahtevnu stazu Aiguille Rouge koja počinje sa samog vrha glečera Aiguille Rouge (3.226 mnv), prelazi u crvenu, i završava u malom mestu Villaroger (1.200 mnv) i jedna je od najdužih na svetu.

Les Arcs je jedno od retkih skijališta koje ima svoju olimpijsku speed skiing stazu, The Flying Kilometre. Ovdje se možete, pod budnim okom profesionalnih instruktora, spustiti brzinom od preko 100 km/h i eventualno osvojiti koju od medalja i/ili diplomu (110 km/h - bronza, 130 - srebro, 150 - zlato). Hladno preporučamo, ali samo za one vještije i iskusnije!

Spomenimo i Apocalypse snowpark u podnožju Claire Blanc žičare sa mnoštvom elemenata i kickera, kao i boardercross stazu ispod Col de La Chal vrha (2600 m). Za ljubitelje nordijskog skijanja postoji 15 km staza u nacionalnom parku Vanoise.

Uz odličnu ponudu restorana, Les Arcs od dodatnih sadržaja poseduje kuglanje u Arc 1800, kupanje u otvorenim bazenima uz skijalište, izlete helikopterom preko Mont Blanca ili celog Paradiski područja, letove balonima, noćenje u igloima, trke psećih saonica, paragliding, vožnje po ledu quadovima, itd.

Što se tiče zabave, Arc 1800 ima definitivno najbolji noćni život u Les Arcsu, sa povećom ponudom noćnih barova u Charvetu (Gabotte kao odličan apres ski bar, L'Equipe funky bar s gusarskom tematikom i internet cafeom) i Villardsu (Ambiente, cool apres ski bar s pikadom i koktelima, Benji Bar gdje je vrlo često happy hour, Jungle Cafe tematski uređen, sa velikim muralima na zidu, Apokalypse noćni klub sa živom muzikom...). U Arc 1950 naselju spomenimo ekskluzivan Le Club 1950 bar, te Red Rock i El Latino Loco barove u Arc 2000. 

 

Kada sve sumiramo, dolazimo do zaključka kako se radi o impresivnom skijalištu, koje uz fantastične skijaške uslove, prelepu prirodu i pejzaže ima da ponudi i jako kvalitetan vanpansionski provod. Ovo je svakako mesto koje ne bi trebalo da preskočite u vašoj ski karijeri..


SLIKE - ParadiskiVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Paradiski - skijaške ture u zimskom raju

PARADISKI – Rajsko skijalište u srcu Alpa

Skijajte  u jednom od najvećih ski centara u Francuskoj na 425 km staza.  Paradiski je mega ski kompleks koga čine dve ski regije La Plagne i Les Arcs povezane jedinstvenom double-decker gondolom kapaciteta od čak 200 ljudi. Velelepni pogled iz gondole na Ponthurin dolinu sa 380 m visine, čak i one najravnodušnije ostaviće bez daha.

Detaljnije...