Zell am See – Schmittenhöhe skijalište

Skijalište Zell am See - Schmittenhöhe se nalazi iznad samog istoimenog živopisnog mesta, a sastoji se od 28 žičara i ima 75 km staza. Za sezonu 07/08 izgrađene su dva nova ski lifta, koja vode do samog vrha, na 2000m i to jedna gondola i jedna žičara šestosed (što se može videti i na mapi). Najviša tačka skijališta nalazi se upravo na 2000m, na vrhu Schmittenhöhe. Dobra strana je to što se na samo skijalište možete popeti sa nekoliko punktova u samom gradu i to pre svega stojećim gondolama. Staze su relativno dobro pokrivene žicama, od kojih su 13 sidra, 9 sedećih žičara i ukupno 6 gondola. Najveći je pritisak na Zeller Bergbahn koji vozi gotovo iz samog središta grada, a naša preporuka je da se odvezete do stanice Schmittenhöhe bahna, koja vas vozi za 15min.vožnje vodi direktno na vrh. Restorana ima neverojatno puno, ali je često gužva u svima jer je skijalište često vetrovito, pa ljudi uglavnom sede unutra.

Schmittenhöhe skijalište mapaStaze nisu previše zahtevne, sve su više manje crvene klasifikacije i dosta su kratke izuzev one koja se spušta od vrha Schmittenhohe na 2000 m do mesta Schülldorfa. Osim pri vrhu skijališta, većinom prolaze kroz šumu tako da ne očekujte glečerski ambijent. Mnogobrojni ratraci se brinu za dobro stanje staza ako ima dovoljno snijega. Ako ga pak nema dovoljno, onda se nimalo ne zabrinjavaju oko toga i uređuju samo one staze na kojima ga ima, pa se ionako mali broj staza još smanjuje. Donje staze su i pokrivene topovima za sneg, pa ako nije pretoplo i ako vas ne iznenadi kiša, uveštački sneg  će dobro doći, pogotovu ako imate nameru spuštati se skroz do podnožja i same varošice. I odatle na ski bus u željenom smjeru. Ski bus zaista vozi redovito, ali u njemu zna biti gužva, naročito u visokoj sezoni kad je ova regija tradicionalno puna turista, pre svega Holanđana, Nemaca i Rusa.

Skijalište nije namijenjeno zahtevnijim skijašima nego više rekreativcima i nezahtevnim iako se može naći dosta odličnih off-road staza. To međutim nikako nije razlog da i oni viših kriterija ne odu tamo. Razlog je prvenstveno blizina Kapruna i glečera Kitzsteinhorn, koji Zell am Seeu daju višu ocjenu. Oba skijališta su izvrsno povezana busevima koji su uračunati u cenu ski pasa.