Sestriere - Milky Way

Milky Way ski regija (italijanski La Via Lattea), koja leži na granici Italije i Francuske, sastoji se od šest skijališta od kojih je svakako najpoznitije i najzvučnije Sestrijere, domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2006. održanih u oblčižnjem Torinu. Ovaj moderni skijaški kompleks, koji se, kao što je navedeno, sastoji od šest različitih skijališta: Sauze d’Oulx, Claviere, Sestriere, Sansicario, Cesana u Italijii i Montgenevre u Francuskoj, predstavlja jedinstvenu skijašku oblast, međusobno povezanu sistemom žičara i ski liftova, koja u totalu sadrži 146 ski staza ukune dužine 400 km.

Do svih skijališta ove oblasti lako se dolazi iz Torina, zbog čega su izuzetno popularna destinacija, posebno skijašima iz zapadne Evrope.

Skijašima koji borave u ovoj oblasti i poseduju skipas za ceo sistem Milky Way, na raspolaganju je izuzetno kvalitetno skijanje, na visinama koje idu čak do 2823m. Posebnu zanimljivost predstavlja mogućnost da se u okviru jednog zimovanja skija u dve države: Italiji i Francuskoj. Ski liftovi su u celom sistemu izuzetno moderni, brzi i imaju veliki kapacitet, što je rezultat ulaganja u skijallište za potrebe Zimskih Olimpijskih igra 2006. godine. Ponuda smeštaja je izuzetno rasznolika od apartmana do naljuksuznijih hotela.

Ovaj skijaški domen nudu obilje mogućnosti za skijaše svog nivoa znanja, a ravnopravno su zastupljeni i snowborderi, pogotovu jer imaju na raspolaganju kako novoizgrađeni veliki snow zabavni park u Sestriereu, tako i manji snowparkovi u svakom od skijališta ovoga sistema.

Sestriere (2035m/nv) je alpsko mesto koje se nalazi u Torinskoj provinciji, udaljeno svega 17km od granice sa Francuskom, iz koga kreće najkvalitetnije i najpoznatije skijalište celog sistema Vialattea. Sestriere je svake gonine domaćin Svetskog Kupa, a 1997. u ovom mestu održano je FIS Svetsko prvenstavo u skijanju. Ipak, svakako je najznačajnija organizacija zimskih Olimpijskih igara 2006. godine, kojom prilikom je skijalište značajno modernizovano i u čiju svrhu je izgrađeno olimpijsko selo.
Sestrijere je prvo turističko mesto napravljeno daleke 1930. godine upravo u svrhu odmora i skijanja. Dva hotela - klue, koje dominiraju mestom su ujedno su i simboli ovog ski centra. Njih je, osnivač Fiata, Giovani Agnelli, podigao kao hotele za svoje radnike iz Torina i time počeo razvoj prvog mesta namenski podignutog za zimski odmor i skijanje. Sa izuzetnom tradicijom, povoljnim prirodnim uslovima prvenstveno zbog visina skijališta iznad 2000m, te  zbog toga i kvalitetom snega, kao i iskustvom u organizovanju najvećih skijaških manifestacija, Sestrijere predstavlja jedno od najkvalitetnihih mesta za sve ljubitelje zimskoga sporta. Ovde možete naći, ukoliko vam tokom dana nije dobvoljno skijanja i nekoliko osvetljenih noćnih ski staza. Ski mapa Sestrierea..

Sauze d’Oulx (1510m/nv) je jedno od najvećih skijališta integralnog sistema Mlečni put. Poznato je po dobrom provodu, kvalitetnim apres-ski žurkama, obiljem barova, klubova, pubova.. Ovo mesto mnogi nazivaju i skijaškom Ibicom. U toku zimske Olimpijade 2006. ovde su održana takmičenja u Free stile-u. Ski mapa Sauze d'Oulx..


Claviere
(1760m/nv) je malo italijansko mestašce i skijalište koje se nalazi na samoj granici sa Francuskom. Karakteriše ga klasična planinska arhitektura, ali je zanimljiv i spoj starog i modernističkog duha gradnje. Skijalište se preporučuje posebno porodice i za početnike. Mesto je poprilično mirno i tiho, a u toku Olimpijskih igra ovde su se održavala takmičenja u cross country skijanju. Mapa ovog dela skijališta..


Sansicario (1700m/nv) je deo ski sistema Milky Way koji povezuje staro francusko granično mesto Mountgenevre sa ostalim delovima italijanskog skijališta uključujući Claviere, Cesana, Sestriere i Sauze d'Oulx. U toku zimskih olimpijskih igara ovde su se održavala takmičenja u alpskom skijanju, bijatlonu i bobu. Mapu skijališta Sansicario možete pogledatei ovde..


U ovoj skijaškoj regji nalaze se još dva mesta: Cesana (1350m/nv) i Pragilato, iz kojih vode žičare u sistem Vialattea.


Mountgenevre
je jedino francusko skijalište koje obuhvata ovaj skijaški sistem - Vialattea. Detaljnije o ovom ski centru..


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA
Najvišlja izlazna stanica: 2830m.
Najniža polazna stanica: 1360m.
Visinska razlika: 1470m.

Ukupan broj ski staza: 146 (400 km), od čega su:
96km (24%) plave, 220km (56%) crvene i 84km (21%) crne.
Pogledaj spisak svih staza i njihovih karakteristika..

Ukupan broj žičara: 75:

Aerial tramway/ reversible ropeway: 1 Number   Circulating ropeway/ gondola lift: 5 Number   Combined installation (gondola and chair): 2 Number  Chairlift: 36 Number  t-bar lift/ platter/button lift : 30 Number   Rope tow/ beginner lift: 1 Number
   1          5          2        36       30         1

SLIKE Milky Way - SestriereVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Sestriere, ViaLattea - sedmodnevno skijanje na tragovima olimpijaca

Skijajte u olimpijskoj dolini, mestu gde su se takmičili najbolji skijaši sveta, na Zimskoj Olimpijadi 2006. godine. Provedite nezaboravne trenutke u jednoj od najboljih skijaških regija sveta Milky Way (it. La Via Lattea), koja obuhvata šest međusobno povezanih skijališta, od kojih je svakako najpoznatije Sestrijere. Visina skijališta koja garantuje sneg izuzetnog kvaliteta, veliko skijaško prostranstvo koje obuhvata 400km uređenih ski staza, dobar provod i mogućnost da u toku jednog zimovanja skijate u dve države, Italiji i Francuskoj, ovaj program čini posebno interesantnim. Paket aranžmani uključuju prevoz, smeštaj i skipas..

Detaljnije...