Aletsch Arena

Ski regija Aletsch Arena se nalazi u Švajcarskoj u kantonu Valais sa preko 100 kilometara skijaških staza koje se prostiru između 1.900 i 2.860 m/nv. Na sunčanom platou iznad doline reke Rone koji se prostire između 1.900 i 2.200 m/nv nalaze se tri mesta Riederalp, Bettmeralp i Fiescheralp koja su povezana sa 34 žičare i mrežom izuzetno uređenih skijaških staza, uključujući i staze za početnike, snow parkove, half-pipe i free-ride staze.

Šest gondolskih žičara prevozi goste iz doline reke Rone do ovih odmarališta-sela u planinskom raju na Aletsch regiona, u kojima nema automobilskog saobraćaja. Od decembra do kraja aprila i najzahtevniji ljubitelji zimskih sportova mogu da zadovolje svoje potrebe, a sneg je zagarantovan. Ovde nema nošenja skija, sa ulaznih vrata direktno ste na skijaškoj stazi. Takozvani "ski in - ski out" je potpun.

Odavde se može doći do najlepših vidikovaca, kao što je Eggishorn na 2.927 m/nv, koji nudi panoramski pogled na glečere Aletsch i Fiescher.

Upravo Aletsch Glacier, ovde u srcu švajcarskih Alpa, u Jungfrau-Aletsch regionu je najveća znamenitost ove oblasti.
Sa dužinom od 23 kilometara, prosečnom širinom od 1.800 metara, površinom od oko 100 kvadratnih kilometara, Aletsch Glacier ima impresivnih 27 milijardi tona leda. Ledena masa se kreće sa severa sa vrha Jungfrau, kao i dava bočna vrha Eiger, Monch, sastaju se i dalje zajednički teku ka ​​dolini Valais, a njegova otopljena voda protiče kroz divlje "Massa Gorge" klisure do reke Rhone. Kao predeo izuzetne lepote u švajcarskim Alpima, region Jungfrau - Aletsch je 2001. godine uključen u spisak UNESKO-ve svetske prirodne baštine.

O deci skijašima ovde vode računa pa je za njih obezbeđeno: dečja skijaška staza, dečja žičara sedežnica, čarobni tepih, dečji snow park, vrtić zaa čuvanje za dece. Na raspolaganju su škole skijanja, carvinga, nordijskog skijanja, snowboarda kako za decu tako i one starije.

Apres Ski ponuda u Aletsch Areni obugvata 67 Restorana, 5 Skijaških koliba, 4  Diskoteke, 16 Barova-Lokala. Gostima su na raspolaganju javni zatvoreni bazen, javna sauna, centar za fitnes, tenis,.. Kao i prostor za kampovanje. Tu su i brojni ski-servisi u kojima se može iznajmiti sve vrste skijaške i snowboard opreme pa i ona za turno skijanje koje je ovde veoma popularno.

Do Aletsch Arene se iz Srbije dolazi preko Hrvatske, Slovenije, Italije. U Milanu se skrećete na sever putem preko prevoja "Simplon Pass", koji je otvoren tokom cele godine, do grada Brig u Švajcarskoj. Odatle do podnožja skijališta preostaje još samo 10-tak kilometara. Ukupn put je dužine oko 1200 km.

KARAKTERISTIKE SKI REGIJE "ALETSCH ARENA"

Najniža polazna stanica: 1.900 m/nv.
Najviša izlazna stanica skijališta: 2.860 m/nv.
Visinska razlika ski centra: 960 m.

Ski staze: Ukupno 104 km, od čega je:
- 42 km plavih staza,
- 50 km crvenih staza i
- 12 km crnih stza.

Žičara i ski liftova ukupno 34, od čega je:
- 11 gondola,
- 8 sedežnih žičara
- 15 ski liftova.

OSTALO:
- 1 Halfpipe
- 3 Snow-parka
- 2 Staze za noćno skijanje
- 2 staze za sankanje dužine 14,5 km
- 9 staza za nordijsko skijanje dužine 85km
- 1 Staze za sanke koje vuku psi dužine 4km


Aletsch ArenaVideo klipovi iz ovog ski centra