Madonna di Campiglo

Jedno od najzvučnijih skijališta u Italiji a i na svetu, Madonna di Campiglio (Madona di Kampiljo) se nalazi na severu zemlje, smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta, na samoj granici sa Švajcarskom. Madonna di Campiglio je savršeno polazište za pešačenje i skijanje u veličanstvenom planinskom pejzažu. Žičare se iz grada penju na sve strane, omogućavajući lak pristup vrhovima i stazama. Mesto je na nadmorskoj visini većoj od 1.500 metara, a skijaške staze i do 2.600 m, pa snega ima dovoljno tokom cele zimske sezone.

Ovo poznato italijansko skijalište steklo je slavu još krajem 19. veka, kada je austrougarska carica Elizabeta, poznatija kao Sisi, ovde dolazila na odmor u više navrata. Više od celog veka kasnije, Madona di Kampiljo i dalje okuplja svetski džet-set i evropsku aristokratiju. Madona je mesto organizovanja raznih zanimljivih sportskih i kulturnih manifestacija. Svake godine se voze trke za svetski kup u slalomu i veleslalomu. Najčešće u februaru, Ferarijevi vozači Formule1 tokom „Wroom" nedelje učestvuju u raznim aktivnostima, kao što je, na primer, promocija novih „Fijatovih" modela. Kostimirani Habzburg karneval je podsećanje na period austrougarske vladavine, posvećen carici Elizabeti, najpoznatijoj gošći ovog planinskog mestašca. Skijanje u Madoni di Kampiljo je vrhunski doživljaj, a naročito je omiljena snouborderima i skijašima srednje kategorije, koji vole duge staze kroz borovu šumu. Za početnike su tu brojne ski-škole i blage staze Kampo Karlo Manjo, a za iskusne skijaše staza Kanal Miramonti sa planine Spinale, kao i 3 Tre, gde se vozi trka za Svetski kup.

Madonna di Campiglio i Pintzolo su povezani sa skijalištem Folgarida - Marilleva u jedinstven skijaški sistem Dolomiti di Brenta, koji ima odličnu reputaciju među skijašima kako zbog svoje skijaške infrastrukture – popseduje 61 skilift i 150 km staza, kao i 40 km staza za langlauf (nordijsko skijanje), tako i zbog prelepog prirodnog ambijenta.


KARAKTERISTIKE SKI SISTEMA Dolomiti di Brenta (Madona di Camiglio - Pintzlo +
Folgarida - Marilleva)

Najniža tačka skijališta: 841m.
Najviša izlazna stanica: 2504m.
Visinska razlika 1663m.
Pokrivevnost sistemom za veštačko osnežavanje: 93%.

Ukupan broj ski staza: 95 (dužine 62km). Od toga je:
- 40 plavih (34%),
- 36 crvenih (53%) i
- 15 crnih (13%).

 Ukupan broj ski liftova: i žičara: 61. Od toga je:
- 17 gondola
- 12 dvosedežnica
- 4 trosedežnice
- 15 četvorosedežnica
- 2 šestosedežnice i
- 11 skiliftova.
Snow parkovi: 4.


SKIPAS
Oni koji borave u ovom ski centru mogu se opredeliti za skipas koji uključuje samo ski terene Madona di Campiglio - Pinzolo, a mogu doplatiti i proširiti domen skipasa i na celu oblast Dolomiti di Brenta (doplatiti i za oblast Folgarida - Marilleva) te skijati na ovom svojevrsnom povezanom ski sistemu od 150 km ski staza.
Ukoliko se oduče za SUPERSKIRAMA skipas, skijašima će na raspolaganju biti 380 km ski staza koje uključuju sve tri ski oblasti regije Val di Sole: AMADELLO SKI, FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i PEIO, ali i druge ski centre van Val di Sole regije i to: Andalo, Fai della Paganella, Monte Bondone i Folgaria-Lavarone.


SLIKE - Madonna di CampigloVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Zimovanje u Italiji: Madonna di Campiglio - Folgarida - Marileva - Peio

Sedmodnevni zimski programi u prekrasnoj italijanskoj dolini Val di Sole, koja sa 270 km staza u sistemu od čak 97 žičara, posetiocima nudi vrhunske uslove za zimske sportove. Imaćete prilike da uzivate u ski oblasti Dolomiti di Brenta, koju čine četiri skijališta: Madonna di Campiglio, Folgarida, Marileva i Peio. Posebna atrakcija je uživanje u zimskim sportovima u jednom od najzvučnijih i najpoznatijih skijališta u Italiji, pa i na svetu - ski centru Madonna di Campiglio. Pored vrhunskih uslova za skijanje, ova skijališta krase i fascinantni krajolici i pejzaži impresivnih Dolomita.

Detaljnije...

Ostali ski centri u okviru Val di Sole:

Passo Tonale

Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Legno i Temu čine "Adamello Ski", bez sumnje jednu od izuzetnih italijanskih skijaških oblasti, koju odlikuje veliki broj ski staza i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture. Dolina Valcamonica, u kojoj se nalazi ovo skijalište, najveća je dolina u Italiji, a prostire se na granici izmedu pokrajna Lombardije i Trentina. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta.
Ovde se može skijati na 105 km staza za alpsko i 50 km staza za skijaško trčanje, koje se prostiru izmedu 1150 i 3100 m/nv i posetiocima pored kvalitetnog skijanja pružaju nezaboravan pogled na uzbudljive panoramske pejzaže i krajolike. Visina od preko 3000m, glečer koji omogućava skijanje sve do polovine juna i obilje off-piste terena, ovu skijašku destinaciju čine posebno interesantnom ljubiteljima zimskih sportova.

Detaljnije...


Folgarida - Marilleva

Na zapadu italijanske pokrajne Trentino, nalazi se dolina Val di Sole, koja je, kao što joj i samo ime govori, dolina obasjana suncem. Ovaj kraj prepun predivnih planinskih vrhova i pejzaža tokom zime karakteriše veliki snežni prekrivač. Upravo iz tog razloga ovde je podignuto nekoliko skijališta, pa je gotovo cela dolina ispresecana brojnim ski stazama. U centralnom delu ove doline nalazi se skijalište Folgarida - Marilleva, nastalo spajanjem dvaju odvojenih skijaških celina: Folgaride i Marileve. Skijalište sadrži 62 km skijaških staza, a povezano je u jedinstven ski sistem i sa daleko poznatijim i popularnijim skijalištem Madona di Campiglio - Pinzolo. Ovaj jedinstven sistem omogućava skijašima da imaju na raspolaganju 150 km uređenih ski staza, a sve to mogu preći bez skidanja skija i dodatnih tranfera, uživajući u fascinantnim Brenta Dolomitima.

Detaljnije...


Peio

U dolini, ispod vrhova "Ortles - Cevedale" planine, nalazi se Peio, mesto sa najvećom nadmorskom visinom u regionu Trentino. To je najstarije turističko odmaralište u regionu Val di Sole, poznato još od 1650. godine po svojim termalnim izvorima. Sve je zaista jedinstveno u čarobnom ambijentu Nacionalnog parka Stelvio.

Sa novom "Pejo 3000" gondolom, izgrađenom za sezonu 2010/11, skijalište je postalo veoma atraktivno, pa većina skijaše, bilo gde de je smeštena u regionu Val di Sole, odvoji bar jedan skijaški dan za Peio.

Detaljnije...