Mariborsko Pohorje

Na severo-istočnim padinama Pohorja, koje kao da dodiruju Maribor - drugi po veličini grad u Sloveniji, smestio se skijaški centar Mariborsko Pohorje, čiji je najviši vrh na 1347 m/nv. Mariborsko Pohorje je poznato po svojim blagim padinama, brojnim skijaškim i pešačkim stazama sa predivnim pogledom na Maribor i okolinu.

U rasponu od 336 do 1347m nadmorske visine i na površini od 220 hektara nalazi se ukupno 41 km ski staza, koje su prekrivene snegom od decembra do maja. Na raspolaganju je 23 km lakših staza, 13 km srednje-teških i 5 km težih staza. Uređeno je i 27 km staza za skijaško trčanje i 1 km za sankanje.

Celo skijalište je podeljeno na tri, stazama povezana, sektora:
 - Sektor Snežni stadion koje se prostire od 325 do 1050 m/nv (gondola, četvorosed, dva dvoseda i 6 ski liftova).
 - Sektor Bolfenk koje se prostire od 937 do 1150 m/nv (dvosed i 3 ski lifta).
 - Sektor Areh koje se prostire od 927 m do 1327 m (šestosed i 7 ski liftova).

Za prevoz skijaša do vrhova staza je zaduženo 16 ski liftova, 3 dvosedežnice, 1 četvorosed, 1 šestosed i 1 gondola - do kojih je moguće iz grada doći lokalnim autobusom.

Kako su udaljenosti među stazama dosta velike, kako bi prešli sa jedne staze na drugu, često treba skijati kroz šumu po plavim stazama. Zbog toga se ovo skijalište ne preporučuje snowboarderima, jer su ograničeni ovakvim prelazima.

Ovde se nalazi i najduža staza za noćno skijanje u Evropi, duga 10 km, koja vodi sa vrha Pohorja prema Mariborskoj dolini. U idealnim zimskim uslovima i uz pomoć veštačkog osnežavanja, snegom su pokrivene i one staze koje se spuštaju skroz do Mariborske doline.

Ski centar je odličan za početnike zbog blagih staza na kojima je moguće savladati osnove skijanja i snowboarda, u čemu svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći instruktori tamošnjih škola skijanja. Ali nisu samo početnici oni koji će se oduševiti ovim skijaškim centrom. Skijaši svih starosnih dobi i različitih nivoa skijaškog znanja mogu uživati u skijanju na Mariborskom Pohorju.

Uz skijanje postoji i mogućnost dodatnih aktivnosti na snegu: snowboard, noćno sankanje, klizanje, penjanje, karling, plivanje u zatvorenim bazenima, vožnja sankama sa konjskom zapregom, letovi vazdušnim balonima itd. Pored skijaških staza postoji dosta ski bifea i restorana, a za decu su organizovani vrići i zabavišta na snegu. Skijašku opremu je moguće iznajmiti u rentalima na samom skijalištu. U januaru mesecu, Mariborsko Pohorje je domaćin "Zlatne lisice", takmičenja za FIS Svetski kup u alpskom skijanju za žene.

Leti Mariborsko Pohorje postaje oaza zelenila i mira, sa puno mogućnosti za bavljenje aktivnim odmorom. Izleti, brdski biciklizam, jahanje, paragliding, lov, izleti do obližnjih jezera i vodopada Šumik, adrenalinski park na Pohorju,... ovo su samo neke od zanimljivih ponuda koje tokom leta privlače da se poseti Mariborsko Pohorje.

Na Pohorju se nudi dosta raznovrsnih smještajnih kapaciteta: hoteli, pansioni, apartmani, planinarski dom, a u Mariboru i bližoj okolini se mogu pronaći hosteli, moteli, prenoćišta, seoska domaćinstva, sobe. Blizina grada Maribora takođe obezbeđuje veliki izbor različitih gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Pohorje je od Beograda udaljeno 530 km.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Nadmorska visina: 336 - 1347 m

Ukupna dužina skijaških staza : 41 km
- Lake staze 23 km
- Staze srednje težine 13 km
- Teške staze 5 km

Staza za noćno skijanje: 10 km
Staze za skijaško trčanje: 27 km
Staze za sankanje: 1 km

Žičare:
- Ski liftova: 16
- Dvosedežnica: 3 (Radvanje, Sleme, Stolp)
- Četvorosedežnica: 1 (Poštela)
- Šestosedežnica: 1 (Pisker 2)
- Kabinska žičara: 1 (Pohorska gondola).


Mariborsko PohorjeVideo klipovi iz ovog ski centra