Val di Sole

Skijanje u regiji Val di Sole predstavlja pravi snežni doživljaj na 270 km staza u sistemu od čak 97 žičara.
Val di Sole u zimskim uslovima asocira na puno sunca i snega. Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju između najviših vrhova centralnih i istočnih Alpa, Val di Sole je, prema zvaničnim podacima, jedna od alpskih dolina sa najzastupljenijim snežnim pokrivačem tokom godine.

Val di Sole predstavlja najveći skijaški region u zapadnom delu Trentina, zahvaljujući tri različite ski oblasti:
 - Ski oblast Dolomiti Di Brenta: Folgarida - Marilleva, Madonna di Campiglio - Pinzolo
 - Ski oblast Adamello ski: Passo Tonale, Ponte di Legno, Temu i glecer Presena
 - Ski oblast Peio.

- Madonna di Campiglio
- Pinzolo
- Folgarida
- Marilleva
- Passo Tonale
- Ponte di Legno
- Temu
- glecer Presena
- Peie

Zahvaljujući glečeru Presena na čiji vrh vode žičare u ski centru Passo Tonale i skijalištu Peio sa novom kablovskom kabinskom žičarom "Pejo 3000", skijašima se u regiji Val di Sole pruža izuzetna prilika da skijaju i na visinama većim od 3000 m/nv, što predstravlja pravi raj za sve ljubitelje zimskih soportova.

Takođe, bez daha ostavlja i spuštanje sa vrhova planine Groste, koji dosežu visinu od 2500 m/nv, a nalaze se u ski oblasti Dolomiti Di Brenta (Folgarida, Marilleva, Madonna di Campiglio, Pinzolo) koja ukupno raspolaže sa 150 km skijaških staza.

Region Val di Sole pruža širok spektar usluga skijašima, snowborderima ili nordijskim trkačima: efikasne ski škole, snow parkove, iznajmljivanje opreme sa najnovijom opremom i javni prevoz liftovima.

Val di Sole regia nudi puno ostalih zimskih sadržaja: turno skijanje, staze za šetnju na krpljama, kros-kantri skijanje, klizališta i druge mogućnosti za aktivan odmor.

Ski mapa regije Val di Sole

Skipas kombinacije
Oni koji borave u Val di Sole skijaškoj regiji mogu se odlučiti za različite vrste skipasova. Pored mogućnosti za skijanje u skijalištu u kome se boravi - skipas samo za pojedinačne oblasti: Folgarida - Marilleva, Madonna di Campiglio - Punzolo, Pieo ili Adamello Ski (Passo Tonale - Pensena - Ponte di Legno - Temu), skijašima su na raspolaganjiu i razne druge kombinacije skipasova koje im omogućavaju uživanje i na drugim terenima ove regije, bilo oni povezane u jedinstven sistem ili ne. Tako skijaši imaju mogućnost kupovine jedinstvenog skipas koji pokriva celu oblast Dolomiti di Breta (Madonna di Campiglio - Pintzolo + Folgarida - Marilleva) ili se odlučiti za pojedinačne dnevne doplata za proširenje skipasa na oblasti koje žele. Takođe u ponudi su i razne kombinacije skipasa koje uključuju i druga skijališta. Npr. Combi1 skipas paket važi za ADAMELLO SKI oblast i plus uključuje jedan dan skijanja u FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i/ili PEIO.
Ukolioko želite da skijate celu skijašku regiju Val di Sole bez ikakvih ograničenja skipas koji to omogućava je SUPERSKIRAMA skipas. On pokriva 380 km ski staza kako sve tri ski oblasti regije Val di Sole: AMADELLO SKI, FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i PEIO, tako i druge ski centre van Val di Sole regije i to: Andalo, Fai della Paganella, Monte Bondone i Folgaria-Lavarone.


Val di Sole sadrži sledeće ski centre

Passo Tonale

Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Legno i Temu čine "Adamello Ski", bez sumnje jednu od izuzetnih italijanskih skijaških oblasti, koju odlikuje veliki broj ski staza i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture. Dolina Valcamonica, u kojoj se nalazi ovo skijalište, najveća je dolina u Italiji, a prostire se na granici izmedu pokrajna Lombardije i Trentina. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta.
Ovde se može skijati na 105 km staza za alpsko i 50 km staza za skijaško trčanje, koje se prostiru izmedu 1150 i 3100 m/nv i posetiocima pored kvalitetnog skijanja pružaju nezaboravan pogled na uzbudljive panoramske pejzaže i krajolike. Visina od preko 3000m, glečer koji omogućava skijanje sve do polovine juna i obilje off-piste terena, ovu skijašku destinaciju čine posebno interesantnom ljubiteljima zimskih sportova.

Detaljnije...


Madonna di Campiglo

Jedno od najzvučnijih skijališta u Italiji a i na svetu, Madonna di Campiglio se nalazi na severu zemlje, smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta i poseduje odličnu infrastrukturu – 57 ski liftova i 150 km staza, kao i 40 km staza za langlauf (nordijsko skijanje).

Detaljnije...


Folgarida - Marilleva

Na zapadu italijanske pokrajne Trentino, nalazi se dolina Val di Sole, koja je, kao što joj i samo ime govori, dolina obasjana suncem. Ovaj kraj prepun predivnih planinskih vrhova i pejzaža tokom zime karakteriše veliki snežni prekrivač. Upravo iz tog razloga ovde je podignuto nekoliko skijališta, pa je gotovo cela dolina ispresecana brojnim ski stazama. U centralnom delu ove doline nalazi se skijalište Folgarida - Marilleva, nastalo spajanjem dvaju odvojenih skijaških celina: Folgaride i Marileve. Skijalište sadrži 62 km skijaških staza, a povezano je u jedinstven ski sistem i sa daleko poznatijim i popularnijim skijalištem Madona di Campiglio - Pinzolo. Ovaj jedinstven sistem omogućava skijašima da imaju na raspolaganju 150 km uređenih ski staza, a sve to mogu preći bez skidanja skija i dodatnih tranfera, uživajući u fascinantnim Brenta Dolomitima.

Detaljnije...


Peio

U dolini, ispod vrhova "Ortles - Cevedale" planine, nalazi se Peio, mesto sa najvećom nadmorskom visinom u regionu Trentino. To je najstarije turističko odmaralište u regionu Val di Sole, poznato još od 1650. godine po svojim termalnim izvorima. Sve je zaista jedinstveno u čarobnom ambijentu Nacionalnog parka Stelvio.

Sa novom "Pejo 3000" gondolom, izgrađenom za sezonu 2010/11, skijalište je postalo veoma atraktivno, pa većina skijaše, bilo gde de je smeštena u regionu Val di Sole, odvoji bar jedan skijaški dan za Peio.

Detaljnije...