Passo Tonale

Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Legno i Temu čine "Adamello Ski", bez sumnje jednu od izuzetnih italijanskih skijaških oblasti, koju odlikuje veliki broj ski staza i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture. Dolina Valcamonica, u kojoj se nalazi ovo skijalište, najveća je dolina u Italiji, a prostire se na granici izmedu pokrajna Lombardije i Trentina. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta.
Ovde se može skijati na 105 km staza za alpsko i 50 km staza za skijaško trčanje, koje se prostiru izmedu 1150 i 3100 m/nv i posetiocima pored kvalitetnog skijanja pružaju nezaboravan pogled na uzbudljive panoramske pejzaže i krajolike. Visina od preko 3000m, glečer koji omogućava skijanje sve do polovine juna i obilje off-piste terena, ovu skijašku destinaciju čine posebno interesantnom ljubiteljima zimskih sportova.

Samo mesto Passo Tonale, nalazi se na visini od 1883 m/nv i predstavlja prevoj između italijanskih regija Lombardija i Trentino. Upravo tu, na međi između dolina Val di Sole i Valcamonica, smeštena je ski oblast Ademollo ski, koja uključuje međusobo povezana skijališta: Passo Tonale sa glečerom Presena, Ponte di Legno i Temu. Naselje se prostire dolinom duž puta koji deli planinski masiv, pa samim tim i skijalište na dva dela. Na severnoj strani se nalazi veći deo skijališta, koji je ceo dan obasjan suncem, po čemu je ova oblast i karakteristična. Severnu stranu skijališta opasuje kombinacija plavo - crvenih staza, a središnji deo je posebno prijemčljiv za manje iskusne skijaše i porodice sa decom. U samom podnožju ove strane skijališta nalazi se i posebna staza za sankanje, ski vrtić i osvetljena staza za noćno skijanje (radi dva puta nedeljno). Za ozbiljnije skijaše posebno će biti interesantne dve crvene staze - Alpino i Contrabbandieri, koje se nalaze na ivicama ovog dela skijališta.

Drugi deo ski centra deli samo pomenuti drum. Na njemu se nalazi glečer Presena do koga vodi kombinacija gondole i dvosedežnice, te sidra na samom glečeru. Izlazna stanica je na 3016 m/nv, a ovo područje večitog snega i leda za skijaše je otvoreno sve do polovine juna meseca. Sa glečera se spušta jako zahtevna crno-crvena staza - Paradiso, ukupne dužine od oko 6 km. Pri samom dnu Paradiso staze, levo se odvaja staza koja vodi u Ponte di Legno, prekrasno mondensko mestašce koje se nalazi na visini od 1256 m/nv. Visinska razlika od gotovo 1800m, ovom skijaškom sistemu daje posebnu vrednost.

U nastavku doline, na svega nekoliko kilometara od mesta Ponte di Legno, na visini od 1155 m/nv nalazi se varošica Temu, odakle se uzdiže skijalite koje obuhvata 20km ski staza. Ovo skijalište je povezano sa ostalim delovima ski centra u jedinstven sistem - Adamello Ski.

Obzirom da na prevoju Passo Tonale često duvaju vetrovi, oblast gotovo da nema nikakve vegetacije, što se naročito može primetiti na strani gde se nalazi glečer Presena. Iz tog razloga ovo skijalište nudi kvalitetan free-ride, pogotovu ako se uzme u obzir veliki snežni prekrivač koji ovu regiju obično pokriva. Za ljubitelje off-piste skijanja posebno se preporučuje desna strana masiva od glečera Presena (gledano od vrha na dole) kako zbog veoma prostranog terena, tako i zbog velike visinske razlike.

Celo područje je povezano besplatnim SKI BUS linijama. Adamello Ski oblast je deo Skirama Dolomiti Adamello Brenta ski sistema.


KARAKTERISTIKE SKI CENTA


Adamello Ski: Staze za ALPSKO skijanje ukupne dužine 105 km.
Od toga:
    48 Km a Passo del Tonale
    25 Km a Ponte di legno
    20 Km a Temù
    12 Km a Ghiacciaio Presena (glečer).
 Staze: Ukupno 41 - od toga: 11 Plavih staza (20%), 23 Crvene staze (64%), 6 crnih staza (16%).
Liftovi:
Ukupno 30 - od toga 3 gondole, 4 dvo-sedežnice, 1 tro-sedežnice, 14 četvoro-sedežnica, 7 ski liftova, 1 pokretna traka.

Adamello Ski: Staze za NORDIJSKO skijanje ukupne dužine 57 km.
Od toga:
    21 Km a Ponte di legno
    21 Km a Passo del Tonale
    15 Km a Temù.

Mapa mesta Passo Tonale

Mapa mesta Ponto di Legno

Passo Tonale
Mesto Passo Tonale, smešteno na granici izmedu oblasti Lombardije i Trentino Alto Adige, okruženo masivima Adamello - Presanella Ortles Cevedale i Brenta, prirodni je i otvoreni amfiteatar koji se prostire izmedu 1884 i 3100 metara nadmorske visine. Ova odlična turistička oblast nudi ski prostor sa mrežom od preko 70 kilometara skijaških staza, od kojih je najveći deo pokriven mrežom snežnih topova.

Blizina glečera Presena omogućava i letnje skijanje. Tokom leta Passo Tonale postaje odlična destinacija za turiste koji vole prirodu, boravak na velikoj nadmorskoj visini, sa ponudom izleta i planinskih šetnji sa prekrasnim panoramskim pogledima i raznovrsnom florom i faunom.

Od decembra 2006. skijalište Passo Tonale je povezano sa skijalištem Ponte di Legno, zahvaljujući novoj gondoli kojom je omogućen povratak u Tonale.

Za ljubitelje cros-country skijanja - skijaškog trčanja, Passo Tonale nudi tri kružne staze ukupne dužine 21 km.

Glečer Presena
Na glečeru Presena, je moguće skijati u prolecće i leto. Glečer nema pukotinama i zaklonjen je od vetrova. Tokom leta visina snežnog pokrivača se kreće od 150 do 300 cm i jedan je od najinteresantnijih u Evropi za letnje skijanje. Ima 12 km ski staza sa visinskom razlikom od 1800m.
Ski staze su idealane za obuku ski timova svih nacionalnosti. Stoga nije neverovatno da se sretnete sa nekim od poznatih skijaša na istoj korpi žicare.
Postoje tri žicare koje ostaju otvorene tokom leta i opslužuju četiri staze koje pripadaju glečerskom delu skijališta od Paradise Pas na 2585 metara do vrha Presena na 3000 metara.

Ponte di Legno
Ponte di Legno (1256 m/nv) je lep centar koji je uspeo da zadrži šarm drevnog sela i odlike netaknute prirode, dok istovremeno objedinjuje sve potrebe savremenog turizma. Zahvaljujući novoj gondoli, povezan je sa ski terenima Passo Tonale.
Deo skijališta u Ponte di Legno nudi 14 km uglavnom crveno/crnih staza za alpsko skijanje i 21 km za skijaško trčanje. Sve staze u Ponte di Legno su pokrivene instalacijama za veštačko osnežavanje. Moguće je baviti se ski planinarenjem, klizanjem i sankanjem i vožnjom motornih sanki. Treba probati i Dog Sledding - sanke sa psećom zapregom.

Tokom leta je moguće napraviti izlete u "Adamello grupe Presanella", da se igra golf u Valbione-u, vozi mountain bike planinskim biciklistickim stazama ili jaše na konjima.

Temu
Temu je malo selo na 1150 metara nadmorske visine. Od sezone 2005/2006 u funkciji je skjalište izmedu 1120 i 1900 m/nv sa 8 skijaških staza i četiri žičare sedežnice. Skijalište Temu je povezano preko Ponte di Legno sa skijalištem Paso Tonale i zajedno čine "Adamello Ski" skijašku oblast.
Temu takođe poseduje uređene nordijske staze u krugu dužine 10 km. Postoje mnoge rute za turno skijanje. Jedma od najinteresantnijih je uspon na "Adamello Vedretta" kroz "Mandrone" i "Pian di Neve".


SKI PASS
Postoje tri varijante ski passa:
 - ADAMELLO SKI važi za ski oblasti: PASSO TONALE i glečer PRESENA, PONTE DI LEGNO, TEMU.
- COMBI 1 važi za ADAMELLO SKI oblast i plus uključuje 1 dan skijanja u FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i PEIO.
- SUPERSKIRAMA važi za sve tri ski oblasti regije Val di Sole: AMADELLO SKI, FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i PEIO, ali i neke druge ski centre van Val di Sole regije. Obuhvata 380 km ski staza. Mapa Skirama ski oblasti..


Passo TonaleVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Zimovanje u Italiji - Passo Tonale / Ponte di Legno

Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Legno i Temu čine "Adamello Ski", bez sumnje jednu od izuzetnih italijanskih skijaških oblasti, koju odlikuje veliki broj ski staza i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture. Dolina Valcamonica, u kojoj se nalazi ovo skijalište, najveća je dolina u Italiji, a prostire se na granici izmedu pokrajna Lombardije i Trentina. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta.
Skijaši koji se budu odlučili za ovaj program skijaće na 105 km staza za alpsko i 50 km staza za skijaško trčanje, koje se prostiru izmedu 1150 i 3100 m/nv. Posetiocima se pored kvalitetnog skijanja pruža nezaboravan pogled na uzbudljive panoramske pejzaže i krajolike. Visina od preko 3000m, glečer koji omogućava skijanje sve do polovine juna i obilje off-piste terena, ovu skijašku destinaciju čine posebno interesantnom ljubiteljima zimskih sportova.

Detaljnije...

Ostali ski centri u okviru Val di Sole:

Madonna di Campiglo

Jedno od najzvučnijih skijališta u Italiji a i na svetu, Madonna di Campiglio se nalazi na severu zemlje, smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta i poseduje odličnu infrastrukturu – 57 ski liftova i 150 km staza, kao i 40 km staza za langlauf (nordijsko skijanje).

Detaljnije...


Folgarida - Marilleva

Na zapadu italijanske pokrajne Trentino, nalazi se dolina Val di Sole, koja je, kao što joj i samo ime govori, dolina obasjana suncem. Ovaj kraj prepun predivnih planinskih vrhova i pejzaža tokom zime karakteriše veliki snežni prekrivač. Upravo iz tog razloga ovde je podignuto nekoliko skijališta, pa je gotovo cela dolina ispresecana brojnim ski stazama. U centralnom delu ove doline nalazi se skijalište Folgarida - Marilleva, nastalo spajanjem dvaju odvojenih skijaških celina: Folgaride i Marileve. Skijalište sadrži 62 km skijaških staza, a povezano je u jedinstven ski sistem i sa daleko poznatijim i popularnijim skijalištem Madona di Campiglio - Pinzolo. Ovaj jedinstven sistem omogućava skijašima da imaju na raspolaganju 150 km uređenih ski staza, a sve to mogu preći bez skidanja skija i dodatnih tranfera, uživajući u fascinantnim Brenta Dolomitima.

Detaljnije...


Peio

U dolini, ispod vrhova "Ortles - Cevedale" planine, nalazi se Peio, mesto sa najvećom nadmorskom visinom u regionu Trentino. To je najstarije turističko odmaralište u regionu Val di Sole, poznato još od 1650. godine po svojim termalnim izvorima. Sve je zaista jedinstveno u čarobnom ambijentu Nacionalnog parka Stelvio.

Sa novom "Pejo 3000" gondolom, izgrađenom za sezonu 2010/11, skijalište je postalo veoma atraktivno, pa većina skijaše, bilo gde de je smeštena u regionu Val di Sole, odvoji bar jedan skijaški dan za Peio.

Detaljnije...