Venecija

 

Venecija je jedan od najpoznatijih gradova Italije. Sačinjena je od grupe ,,ostrva“ međusobno povezanih mostovima kojih ima oko 400.

Nivo grada je na 40 cm iznad mora ali veliki problem predstavlja činjenica da grad tone po 2 cm godišnje. Kada padne velika kiša postavljaju se balvani da bi ljudi mogli da prolaze jer je onda veći deo ulica pokriven vodom.

Glavna saobracajnica, tj. plovna arterija Venecije je kanal Grande, koji grad deli na dva dela dug 3750 m i u proseku sirok 62m. Jedna od oblasti po kojima je Italija veoma poznata jeste moda pa ne čudi što je i u Veneciji veliki broj prodavnica firmirane garderobe.

Venecija iza svojih gotskih, renesansnih i baroknih fasada krije prave zelene oaze, neobično bogate i lepe vrtove, kojih je Sansovino u 16.veku izbrojao preko 500.

Za Veneciju su kanali oduvek bili glavne saobraćajnice. Nekada u proštosti to je bio jedini način da se stigne do pojedinih delova grada. S vremenom gradile su se štačke zone i danas ih ima sve više pa na neka mesta jedino i možete stići pešice.

Razdaljine između najvažnijih turističkih atrakcija nisu velike i sve ih je moguće obići pešice. To je ujedno i najjeftiniji način da obiđete grad.

Na raspolaganju vam je i vodeni taksi. To je najbrži i najbolji nači da se dođe do udaljenijeg odredišta. Ali ukoliko ste u škripcu sa novcem bolje je izabrati neki drugi vid vožnje.

Trageto, su velike javne gondole koje ce vas prebacivati s jedne strane obale na drugu. Možda ne izgledaju onako dobro kao one tradicionalne ali su pristupačnije. Cena im je oko 0.5 evra.

Gondole, 11 metara duge i 1.5 široke uglavnom crne boje ili pozlaćene sa mekanim jastučićima daje vam jedinstvenu, vrlo romantičnu šansu za obilazak i razgledanje ovog grada. Vrlo su skupe, od 30-60 evra u zavisnosti od dužine vožnje.