Krf

 

Krf zeleno ostrvo okupano suncem i okruženo kristalno čistim morem safirno plave boje, najsevernije je ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj "Odiseji". Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feačana. Čak i danas se Krf naziva ostrvom Feačana.  Ovo ostrvo je od izuzetne važnosti i za srpsku istoriju, jer predstavlja mesto ponovnog uzdignuća srpkog naroda i države.
Krf je drugo po veličini od sedam Jonskih ostrva (veća je samo Kefalonija). Zbog blage klime i velike vlažnosti poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima.

Glavni grad ostrva je grad Krf jedan od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura, dobro sačuvane znamenitosti ranijih osvajača. Grad ima dve tvrđave, staru i novu, obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica, sa mnogobrojnim fenjerima, pruzice Vam poseban ugođaj u toku večernjih šetnji.

 Lokacijski Krf se nalazi između južne Italije i Grčke, dug je oko 60 km, a širok od 4 do 30km. Samo 2 km ga dele od obale Albanije na severu. Oko samog ostrva postoji i nekoliko manjih ostrva: Vido, Lazareto, Paksi i Antipaksi, kao i čarobno ostrvo Pontikonisi (Mišje ostrvo). Jedno od najlepših mesta Krfa je Kanoni, zbog nezaboravnog pogleda koji nudi posetiocima. Scena se dopunjuje minornim Mišjim ostrvom, na kome se nalazi samo jedan manastir Pantokrator iz XI veka. Ovo je pogled koji će, svakako, svaki turista nositi u sećanju kao najlepši prizor na Krfu. Kanoni i Pontikonisi su dve najučestalija prelepa prizora na skoro svakom grčkom kalendaru. Prema objašnjenju iz Homerove "Odiseje", Pontikonisi je Odisejev brod kog je Posejdon pretvorio u stenu.

Krf ima veoma specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo f. Ostrvo je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko četiri miliona maslinovih stabala. Zbog svoje bujne vegetacije Krf se naziva i zelenim ostrvom. Najbolje se može osetiti i doživeti vožnjom motora ili automobila kroz unutrašnost (mada zbog dosta uskih puteva ipak preporučujemo vožnju automobilom), što pruža neopisivo zadovoljstvo i uživanje u svim tonovima zelenila maslina. Prolazak kroz autentična grčka sela sa niskim kućicama i uskim ulicama je nezaobilazni deo skoro svakog puta, što je idealna prilika da se doživi ostrvo na pravi način, ne samo kroz more i prirodu, već i kroz način života lokalnog stanovništva. Plaže su uglavnom peščane, prelepe, kilometrima duge, a more tirkizno plavo i smaragdno..
Severoistočno od glavnog grada Krfa je brdovita oblast koja svojim masivnim i impozantnim planinama skriva mnoga lepa sela sa kućama izgrađenim od kamena. Ovde mir i tišina dominiraju životima meštana, koji postojano čuvaju svoju kulturu i tradiciju. Najveće mesto ovde je Kasiopi, na samom severu, koje je posebno harizmatično i zbog ostataka nekadašnje antičke tvrđave na samom pristaništu. Ovo je mirno mesto sa bezbroj hotela, restorana, prodavnica i svega ostalog što je turistima potrebno za ugodan boravak. Treba pomenuti i Ipsos, poznato i razvijeno letovališe sa velikom plažom, koje je atraktivno i zbog mogućnosti sportova na vodi. Sa vrha brda Pantokratora (visina 960m) može se videti celo ostrvo. Tu se nalazi i istoimeni manastir, koji sveštenici sa celog Krfa posećuju za vreme slave početkom avgusta.
Severozapadni deo ostrva krasi selo Sidari, koje je bez sumnje turistički epicentar ove strane Krfa. Čuveno je po uvalama i stenama koje je izvajao vetar, kao i Kanalu ljubavi (Canal d'Amour). Veruje se da ko prepliva kanal sa svojom voljenom polovinom, ostaje zauvek u ljubavi.
Južni deo Krfa je nešto ravniji od ostatka ostrva, ako se izuzme centralni deo. Brzo se razvija u poslednjih nekoliko godina. Najveće mesto na južnoj obali je Lefkimi, koje je poznato po svom vinu i vinogradima, kao i kanalu koji preseca grad. Seoce Agios Georgios (Sveti Đorđe) se izdvaja svojom harizmom i gostoljubivošću stanovnika. Mirno mestašce koje je dokaz da Grci vole Srbe, jer se često može videti srpska zastava. Ima prelepu peščanu plažu dugu 3 km, koja se prostire severno sve do morskog jezera Korison. Na prvi pogled Agios Georgios ne ostavlja izuzetno jak utisak, posle par dana poželite da boravite u njemu mnogo duže od predviđenog odmora. Prijatno mesto prepuno taverni, restorana, picerija, vila i hotela. Ovde se preporučuje krstarenje do plave lagune i ostrva Paxos i Antipaxos, u čijoj se blizini možete okupati u kristalnim vodama i uživati u najsvetlijoj boji bistrog mora.

Na Krfu treba svakako i nezaobilazno posetiti prelepi glavni grad Krf (Kerkiru), koji po svojoj arhitekturi više podseća na italijanski nego na grčki grad, zato što su Venecijanci vladali Krfom skoro četiri veka. Nema belo-plave arhitekture koja je tipična za Grčku, već uske popločane uličice, visoke terase, tvrđave i još mnogo toga što čini grad jedinstvenim i nezaboravnim.  Pogledaj mapu Krfa..
Ostrvo Krf, koje odiše magijom grčkih mitova, nesebično pokazuje turistima svoje maslinjake, vinograde, brda i doline, ušuškana sela, plavetnilo mora i neba. A izuzetno ljubazni Krfljani se ponose svojom tradicijom, folklorom, kulturom i pobožnošču, a naročito glavnim gradom Kerkirom, koji ostavlja najjaču impresiju na posetioce ovog zelenog ostrva Feačana


Prevoz na ostrvu
i šta obavezno treba obići

Rent-a-car na Krfu funkcioniše po principu "što više dana to niža cena". Ipak, računajte sa 30 evra dnevno, tražite "full osiguranje" a međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna.

Ako ste uzeli rent-a-car, preporučujemo vam da posetite Sidari, Paleokastricu, Agios Stefanos, Agios Gordios, Glifadu i naravno sam grad Krf.
Sidari je atraktivan zbog takozvanog "kanala ljubavi", Paleokastrica ima divne plaže, manastir iz srednjeg veka i ture obilazaka "pećina" i "plavih očiju i prozora", Agios Stefanos je velika lepa peščana plaža kao i Agios Gordios, a Glifada je odlično mesto za provod na plaži, žurke i sl. Ako ste ljubielj predivnih uvala i stenja, obavezno posetice Paleokastricu i restoran Golden Fox, koji predstavlja svojevrsni vidikovac sa koga se pruža veličanstven pogled na plaže i uvale Paleokastrice.

Savetujemo vam da posetite i tri fascinantna vidikovca, kakva retko koje ostrvo poseduje. Na najvišoj tački na ostrvu nalazi se vrh Pantokrator na visini nešto većoj od 960 metara. Na njemu se nalazi izuzetan istoimeni manastir (Pantokrator-Svedržitelj, Gospod) . Gotovo uvek na vrhu duva hladan vetar, pogled je usmeren uglavnom prema albanskoj obali. Do Pantokratora se dolazi kada se na istočnoj obali nekoliko kilomatara severno od Ipsosa skrene zapadno prema selu Spartilas. Selo Lakones (tvrđava Angelokastro na Kriniju, nekoliko kilometara od sela). Do vidikovca se dolazi kada se pre Paleokastrice nekoliko kilometara skrene desno. Angelokastro (Tvrđava anđela) podignuta je na vizantijskom temeljima. Vidikovac omogućava jedinstven pogled na Paleokastricu (luka u kojoj je, prema mitu, boravio Odisej). Pelekas (Kajzerov tron) udaljen nekoliko kliometara istočno od zapadne obale i sela Pelekasa bilo je omiljeno mesto nemačkog cara Vilhema. Sa Kajzerovog trona vidi se uglavnom unutrašnjost ostrva.

Za Srbe je svakako nezaobilazna poseta spomen grobnici srpskim junacima na ostrvu Vidu, do koga se dolazi brodićem iz luke grada Krfa, ploveći prelazeći preko Plave grobnice na kojoj leže desetine hiljada srpskih heroja. U istoimenoj prestonici Krfa, obavezno posetite Srpski muzej gde ćete gledajući slike i predmete kao svedočenja iz tog perioda i slušajući tešku priču kustosa, vartiti se u jedan od najtežih perioda srpske istorije. Obavezno obiđite i druge spomenike koji svedoče o srpskoj patnji i vaskrsnuću, za vreme I Svetskog rata. Detaljnije o značanim mestima mestima za srpsku istoriju na Krfu..

Ukoliko ipak ne želite da vozite po ostrvu, možete iskoristiti ostrvski (gradski) prevoz. Od prošle godine je produženo radno vreme autobusa koji saobraćaju do 18h. Gradski prevoz nije skup (od grada do Krfa oko 5 evra) i prilično je tačan. Međutim ako hoćete uveče da izađete u provod van vašeg mesta, kola su ipak obavezna.

POGLEDAJTE JOŠ:
- Detaljnije o Krfu
- Značaj Krfa za srpsku istoriju
- Našu ponudu za Krf


Pogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Krf - letujte na jonskom biseru Grčke

Krf, zeleno ostrvo okupano suncem i okruženo kristalno čistim morem safirno plave boje, najsevernije je i drugo po veličini ostrvo ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Grčko ime Krfa je Kerkira (Kerkyra), po nimfi Kerkiri, ćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Istoimeni glavni grad ostrva izgrađen je u venecijanskom stilu i arhitekturi i više podseća na italijanski nego na grčki grad. Obiluje znamenitostima, među kojima je Palata Ahillion sa predivnim vrtom i statuom ranjenog Ahila. Plaže su uglavnom peščane, ali ostrvo obiluje i sa mnogobrojnim uvalama i kamenitim plažama pogotovu na severozapadu i zapadu.
Ovo ostrvo je od izuzetne važnosti po srpsku istoriju. Ono je zemlja srpskog spasa i vasnesenja..

Detaljnije...