Kopaonik

kop03

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.

Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića po kome je dobio ime. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano - kopano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Privlačnost Kopaonika leži u izuzetnoj dinamici njegovog reljefa. Prostrani planinski pašnjaci guste zimzelene i mešovite šume, kao i planinski vrhovi sa kojih se vide Šar planina, Stara Planina kao i ostale okolne planine ostaju u neizbrisivom sećanju svih koji su posetili ovu planinsku lepoticu.

Ski centar Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji u kome je prva žičara podignuta 1964. godine i koga karakteriše činjenica da se smeštajni kapaciteti nalaze odmah uz postojeći sistem staza i žičara, što nije čest slučaj. On od 1981.godine ima status međunarodnog skijaškog centra koji mu je dodelila međunarodna skijaška federacija (FIS). U okviru njega danas postoji 24 žičara i ski liftova koji su povezani sa sistemom staza različitih težina ukupne dužine 55km za alpske i 12km za nordijske discipline sa ukupnim kapacitetom od 28.600 skijaša na sat, pri čemu su tri staze (06. Duboka I, 12. Gobelja relej i 13. Gobelja greben) takmičarskog karaktera po FIS standardima za slalom, veleslalom i super veleslalom. Pored toga se u sklopu centra nalazi snoubord park, osvetljena staza za noćno skijanje (03. Malo jezero) i čitav niz drugih kapaciteta karakterističnih za skijaške centre (ski topovi za veštački sneg, škole, vrtići i drugi sadržaji).

Danas njime rukovodi JP Skijališta Srbije, a obezbeđivanje staza u slučaju nesreća, pružanje prve pomoći, transport do ambulante, evakuaciju sa žičara i potragu za izgubljenim posetiocima vrši Gorska služba spasavanja.

 
KARAKTERISTIKE SKI CENTRA
   
 Visina centra – 1.770m 
 Najviši vrh – 2.017m
 Ukupna dužina staza – 55.000m
 Ukupan kapacitet žičara – 32.000 skijaša/sat
 Broj ski liftova i žičara – 24
 Broj baby ski liftova – 2
 Broj lakih staza – 21
 Broj srednjih staza – 9
 Broj teških staza – 6
 Maksimalna visinska razlika – 512m
 Najduža staza – 3.500m
 Dužina noćne staze – 450m
 Nordijske staze – 12km


Staze na kopaoniku

Postoje tri staze po FIS standardu za slalom, veleslalom, super veleslalom i spust. Spisak staza sa njihovim karakteristikama možete videti ovde.

POGLEDAJTE JOŠ:
- O Kopaoniku
-
Kako doći do turističkog kompleksa i ski centra na Kopaoniku
- Cenovnik ski pasa na Kopaoniku
- Ponuda smeštaja na Kopaoniku
- Popusti na Kopaoniku za članove SkiBusa
- Ski info
- Web kamera (infokop.net)


Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Ski vikend na Kopaoniku

SkiBus ski vikend na Kopu... Platite jedan a skijajte puna dva dana!!!

- Polazak na ski vikend na Kopaonik u toku zimske sezone (novembar-april) je svake subote u 3:30 izjutra sa parkinga kod Sava centra.
- Dolazak i smeštaj, pre početka otvaranja ski centra.
-
Poratak u nedelju pola sata po završetku rada žičara.
-
Puna dva skijaška dana. Usluga noćenja ili polupansiona u obezbeđenom smeštaju.
Našim skijašima obično uspevamo da obezbedimo ulazak u sobe i apartmane odmah po dolasku, a izlazak iz istih u nedelju tek po završetku rada žičara, što pruža pogodnost tuširanja i spremanja pre samog povratka. Ovim konceptom se plaća samo jedan dan, a faktički dobijaju puna dva  dana skijanja i boravka na planini. Moguće je koristiti i samo prevoz.

eee

Detaljnije...

Produženi ski vikendi i praznične ski ture na Kopaoniku

Petak, subota i nedelja na Kopu. Platite 2 a skijajte puna 3 dana!!!

Petak: Polazak na trodnevno skijanje na Kop u 3:30 sa parkinga Sava centra, dolazak i smeštaj pre otvaranja ski centra, pun skijaški dan.
Subota:
Celodnevno skijanje na Kopaoniku.
Nedelja:
Pun skijaški dan, povratak za Beograd po završetku rada žičara.Aranžman sadrži prevoz na relaciji Beograd-Kopaonik-Beograd i dva noćenja ili polupansiona u zavisnosti od ponude za konkretan produženi vikend.

U toku praznika
(Nova Godina, Božić, Sretenje...) moguće je da će biti organizovani programi putovanja koji uključuju i više dana skijanja, što će biti istaknuto za konkretni aranžman.

Moguće je koristiti i samo prevoz, u jednom ili oba smera.

Detaljnije...

Sedmodnevni i višednevni aranžmani na Kopaoniku

- Sedmodnevni aranžmani na Kopaoniku - smene subotom / nedeljom

-
Višednevni aranžmani koji samo vama odgovaraju

Proverite kod nas. Često smo u situaciji da vam obezbedimo smeštaj na Kopaoniku i kada vam drugi govore da nema mesta i da je sve puno. Bez obzira da li putujete sopstvenim ili našim prevozom uvek možete rezervisati smeštaj na Kopaoniku kod nas. Onoliko dana koliko vama odgovara..

Detaljnije...