Stara planina

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Pri tom manji deo glavnog venca (oko 150 km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400 km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i juznu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Na nadmorskoj visini od 1758m ispod vrha Babin Zub, nalaze se smeštajni kompleks koji obuhvata: Planinarski dom, kojim upravlja JP Babin Zub i hotel Babin Zub kojim gazduje "Epstours".  Za Novu 2012. godinu otvoren je i novi hotel visoke kategorije na lokaciji Jabučko ravnište. Hotelom gazduje austrijski lanac Falkensteiner.

Turistički centar je udaljen:
     56 km od Knjaževca,
     80 km od Niša,
     330 km od Beograda.

 Sadržaj skijaškog centra “Stara planina - Babin zub” čine staze na lokacijama "Jabučko ravnište", "Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i “Markova livada”.

Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski lift sidro “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i jedan baby ski lift-pokretna traka “Markova livada”. Ova četvoroseda žičara i ski lift su pušteni u rad 30.12.2006.

Tokom leta i jeseni 2011. su građene a 15. januara 2012. su puštene u rad nove žičare na Staroj planini. Sa lokacije Jabučko ravnište kreće istoimena gondola ka vrhu Rudine. Kabine gondole su sa 8 sedišta, dužina trase je 1100 m i pri tom savlađuje visinsku razliku od 185m. Početna stanica gonole se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađenog hotela Stara planina. Duž trase gondole se nalazi nekoliko ski staza kategorisahih kao plave-lake i srvene- staze srednje težine. Ovo je inače prva gondola sagrađena u Srbiji.

Sa gondole se dalje nadovezuje kraći vezni lift "Rudine" dužine 202 m koji penje u vis dodatnih 25 m, radi lakšeg spuštanja do dna četvoroseda "Babin zub".

Četvorosed "Babin zub" izvlači neposredno do samog vrha Babin zub na 1758 m/nv. Dužina trase žičare je 985m, sa visinskom razlikom polazne i izlazne stanice od 183. Od izlazne stanice četvoroseda ispod vrha "Babin zub" takođe vode i vezne staze kojima se može poći do dna ski lifta tipa sidro "Sunčana dolina", kao i vezna staza koja sa vrha ovog ski lifta vodi ka stazi uz četvorosed "Babin zub".

Time se ukupna dužina skijaških staza sa dotadašnjih 2.130 m popeo na čak 12.000 m.

Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

KARAKTERISTIKE CENTRA

Visina centra – 1.772m
Najviši vrh – 2.169
Ukupna dužina staza – 12.000m
Broj ski liftova i žičara – 5
Broj baby ski liftova – 1
Broj srednjih staza – 3
Broj teških staza – 2
Maksimalna visinska razlika – 339m
Najduža staza – 1.155m

Ovo je samo početak razvoja skijaškog cetnra na Staroj planini. Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

Pogledajte još:
- o Staroj planini...
- kako doći do ski centra
- smeštajni kapaciteti
- cenovnik skipasa na Staroj Planini


Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Ski vikend na Staroj planini

Ski vikend na Staroj planini. Puna dva dana skijanja, po ceni jednog.

Subota:  02:00 Polazak sa parkinga Sava centra, dolazak u turistički kompleks Babin Zub (oko 8:00), doručak u hotelu, ulazak u smeštaj i spremanje za skijanje, pun skijaški dan, večera u hotelu.
Nedelja: Doručak, celodnevno skijanje u ski centru Babin zub na Staroj planini. povratak u hotel i spremanje za polazak, večera polazak za Beograd u 19:00.
Usluga uključuje: prevoz na relaciji BG - Stara Planina - BG, jedno noćenje i četiri obroka (dva doručka i dve večere) u smeštajnom objektu koji konkretnog vikenda bude u ponudi.

Detaljnije...

Produženi ski vikend na Staroj planini

                Petak-subota-nedelja: Trodnevno skijanje na Staroj Planini po ceni dva dana

Petak: 02:00 Polazak sa parkinga Sava centra, dolazak u turistički kompleks Babin Zub (oko 8:00), doručak u hotelu, ulazak u smeštaj i spremanje za skijanje, pun skijaški dan, večera u hotelu.
Subota: Doručak u hotelu, pun skijaški dan, večera u hotelu.
Nedelja: Doručak, celodnevno skijanje u ski centru Babin zub na Staroj planini, ulazak u sobe i spremanje za povratak, večera, polazak za Beograd.

Aranžnan uključuje prevoz na relaciji Beograd - Stara Planina (Babin zub) - Beograd, dva noćenja, kao i šest obroka (tri doručka i tri večere) u smeštajnom objektu koji konkretnog vikenda bude u ponudi.

Detaljnije...