Val Gardena

Skijaška oblast Val Gardena se nalazi u pokrajini Južni Tirol u severnoj Italiji. Ima preko 170 km ski staza i po tome je najveća od  12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Jedno je od četiri povezana skijališta u Sella Ronda turi koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba/Marmolada i imaju zajedno impresivnih 500 km skijaških staza.

Skijalište se sastoji od dva povezna dela, Val Gardena i Alpe di Siusi, a skipas je jedinstveni i pokriva obe oblasti. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Alpe di Siusi pripadaju mesta: Castelrotto, Siusi i Fie.

Iako su starosedeoci u dolini Ladini, prisutan je i veliki germanski uicaj, pa su svi nazivi trojezični: Val Gardena na italijanskom,  Gröden na nemačkom, Gherdëina na ladinskom. Takođe i nazivi mesta: Selva - Wolkenstein, Santa Cristina - St. Christina, Ortisei - St. Ulrich.

Raznolikost skijaških staza će zadovoljiti sve skijaške ukuse, od onih lakih - plavih za početnike, preko težih - crvenih za zahtevnije skijaše, pa do najtežih - crnih, od kojih je najpoznatija legendarna staza FIS svetskog skijaškog kupa "Saslong", koja se nalazi iznad mesta St. Cristina i na kojoj se svakog decembra voze brzinske discipline spust i superveleslalom. U Val Gardeni je 1970. godine održano i Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Danas u ovom fenomenalnom ski centru skijaši imaju mogućnost da skijaju stazama kojima su vozili tadašnji svetski šampioni.

Ističe se još nekoliko zanimljivih ski staza koje ne treba propustuti: crna staza (br 3.) koja polazi sa vrha Ciampinoi (2254m/nv) i kroz šumu vodi prema mestu Selva, zatim crveni spust ispod gondole Dantercëpies (2300m/nv), kao i široke osunčane staze u Seceda (2518 m/nv) idealne za rano jutarnje spuštanje. Za kraj skijaškog dana je idealna 10,5 km duga staza La Longia od vrha Secede do mesta Ortiseia.

Sve staze su veoma dobro uređene, a preko 85% ih je pokriveno sistemom veštačkog osnežavanja. Obzirom na travnatu podlogu i sa minimalnom količinom snežnih padavina staze su spremne za skijaše. Za freeriderere i snowboardere iznad mesta Selva se nalazi uređeni snow park sa 16 jump i slope style elemenata i dva halfpipe-a.
Drugi deo skijališta, Alpe di Siusi, nije direktno ski stazama povezan sa ostatkom skijališta, ali iz mesta Ortisei 1236m/nv vodi gondola na plato Alpe di Siusi - Monte Piz 2109m/nv. Ova dva dela skijališta su povezana i ski busom između mesta Monte Pana 1636m/nv i Saltria 1700m/nv.

Skijalište je dovoljno veliko i razvučeno, pa na ski liftovima nema previše gužvi. Ispod mesta St. Cristine prolazi podzemni ski voz "Ronda Express", koji brzo i efikasno povezuje dve strane skijališta, dok se u mestu Ortiseiju skijaši sa kraja staze do centra gradića voze pokretnim stepenicama dugim više stotina metara, što svakako prija umornim nogama na kraju skijaškog dana.

Ortisei (St. Ulrich) je najveće mesto u ski oblasti Val gardena, sa pešačkom i šoping zonom. Najživlje je nakon skijaškog dana i to u periodu od 16 do 19h. Parking u podnožju skijališta se plaća, čime se želi stimulisati korišćenje ski busa. Sedmodnevna ski bus karta košta 7 evra za vezu između mesta Ortisei i Selva. Osim skijanjem, ovde se možete zabaviti sankanjem, vožnjom sankama sa konjskom zapregom, skijaškim trčanjem, klizanjem ...

Ski pass

U prodaji su dve varijantre skipasa. Osnovi ski pas za ski oblast Val Gardena sa 170 km staza i 83 žičare, kao i Dolomiti superski skipas za celu ski regiju - preostalih 11 ski oblasti sa preko 1200 km staza i 450 žičara.

 

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Ski steze:
      11    Crne - teške staze (18km) - 10%
      67    Crvene - srednje teške (105km) - 60%
      34    Plave - lake staze (52km) - 30%
175km   Ukupno staza za alpsko skijanje
98km    Ukupno staza za skijaško trčanje

Ski liftovi i instalacije: 83 žičara, od čega:
   43 - Sedežnice
    2 - Viseće gondole
    6 - Gondola
   32 - Ski lift

Veštačko osnežavanje staza: 85% pokrivenosti.

1282m    Max visinska razlika skijališta
2518m    Najviša tačka skijališta
1236m    Najniža tačka skijališta
1236m    Visina naselja.


Kako stići

U Val Gardenu se stiže iz dva pravca, direktno kroz Italiju ili preko Austrije. Razdaljina je skoro identična, oko 880 km, pa možda nije loše probati obadva, jer svaki ima svoje prednosti i mane, pogotovo ako su loši vremenski uslovi. Pravac kroz Austriju nema serpentina i prijatnije je za voznju, i ide preko Villacha, Lienza pa na Brunico.

Put kroz Italiju je definitivno zanimljiviji, planinski predeli oko Val Gardene, i kroz Dolomite su zaista prelepi i šteta ih je ne videti. Auto put vodi od Trsta preko Pordenonea do Vittorio Veneta. Dalje se običnim putem ide do Cortine d'Ampezzo, pa preko planinskih prevoja do Val Gardene.

Ako je vreme loše, bolje je izbeći prevoje i ići nešto dužim, ali sigurnijim i bezbednijim putem kroz dolinu Cortine preko Brunica, Bressanonea do Val Gardene.


Val GardenaVideo klipovi iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Sella Ronda:

Val di Fassa

Val di Fassa je živopisna dolina u Dolomitima u kojoj se nalazi veliki broj većih ili manjih mesta i naselja. Najpoznatija su ona odakle kreću gondole koje vode na skijališta: Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina. Ski oblast Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 žičare jedna je od većih u regionu Dolomiti Superski. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.370 do 2.638 m/nv. Skijaška oblast se sastoji od više skijališta iznad pomenutih gradića, kao što su Belvedere, Ciampac, Col Rodelle, Ciampedie ili Buffaure.
Neka od ovih skijališta su povezana žičarama a neka besplatnim ski busom koji saobraća duž cele doline.

Detaljnije...


Alta Badia

Ski oblast Alta Badia je sastavni deo skijaške regije Dolomiti. Pripada italijanskoj provinciji Bolzano, ali se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.
Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Detaljnije...


Arabba - Marmolada

Iako je Arabba najmanja karika u sistemu Sella Ronda, zbog svojih veoma zahtevnih staza i veze za impresivnom Marmoladom spada u značajniji i najposećeniji deo ovog skijaškog sistema. Skijalište nosi ime po mestu Arabba (1600m/nv), koje se nalazi sa severozapadne strane planine Sella. Samo mesto nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao neka druga u sistemu Sella Ronde, ali zbog atraktivnosti regije i njene popularnosti, kao i prolaska mnogih skijaša iz okolnih mesta (prolazeći kroz Sella Ronda kružnu turu oko planine Sella) ovde ume da bude dosta gužve.

Detaljnije...