Durmitor - Javorovača i Savin kuk

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najvišlje urbano naselje na Balkanu. Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi.

Zbog prirodnih lepota koje izviru na svakom koraku Žabljak privlači i veliki broj turista i za vreme ljeta. Splavarenje rijekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje extremnih sportova.

Na obodu grada i u neposrednoj okolini nalaze se tri skijališta za alpske i nordijske discipline koja su opremljena žičarama i ski-liftovima.

Javorovača – dva ski lifta, beby lift, noćno skijanje, ski škola, ski servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski lifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski liftu kapacitet je 150 skijaša na sat. Dnevni ski pas 2012: -8 eura,dječiji-5 eura, sedmodnevni-48 eura.

Savin kuk - nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota na 2.010 m/nv.
Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza. U funkciji su samo žičae u pavcu Savinog Kuka.

Bosača (Štuoc) dvosjedna žičara. Dužina 1760 m. Žičare u pravcu Malog Štuoca na funkcionišu godinama zbog ne rešenih imovinsko pravnih odnosa.

Nordijsko skijanje ili langlauf - U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.


Durmitor - JavorovačaPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Ciciban ski kamp Durmitor

Tokom zimske sezone, a pre svega tokom dečijeg zimskog raspusta, SkiBus u Crnoj Gori na Dirmitoru organizuje SkiBus ciciban ski kamp. Za mališane i školarce, učesnike ski kampa, je kreiran poseban program ski obuke, koju će sprovoditi iskusni licencirani  instruktori. Ovo je  idealna prilika da deca nauče da skijaju ili da unaprede tehniku skijanja. Program ski skole podrazumeva rad sa decom na ski stazi u trajanaju od 4 do 5 sati dnevno tokom svih 6 dana skijanja. Skijaške radionice, izleti, smeštaj i usluga na bazi punog pansiona u objektu pansiona "Javorovača" koji se nalazi na samoj skijaškoj stazi, brojne su aktivnosti koje očekuju učesnike SkiBus dciciban ski kampa.

 

Detaljnije...