Arabba - Marmolada

Iako je Arabba najmanja karika u sistemu Sella Ronda, zbog svojih veoma zahtevnih staza i veze za impresivnom Marmoladom spada u značajniji i najposećeniji deo ovog skijaškog sistema. Skijalište nosi ime po mestu Arabba (1600m/nv), koje se nalazi sa severozapadne strane planine Sella. Samo mesto nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao neka druga u sistemu Sella Ronde, ali zbog atraktivnosti regije i njene popularnosti, kao i prolaska mnogih skijaša iz okolnih mesta (prolazeći kroz Sella Ronda kružnu turu oko planine Sella) ovde ume da bude dosta gužve. Karakteristike naselja Arabba, čime se domaćini posebno diče, je da su gotovo svi smeštajni objekti direktno na samim stazama, što nije baš čest slučaj u italijanskim skijalištima. Shodno navedenom smeštaj u Arabbi je dosta skup i nije ga lako naći.

Ski staze kojih ima oko 65 km namenjene su pretežno iskusnijim skijašima, a njih povezuje ukupno 32 ski lifta. Naročito plene prekrasni planinski motivi i pejzaži, od kojih se posebno izdvaja pogled na veličanstvenu kraljicu dolomita - Marmoladu (3300m/nv) i pogled sa njenog vrha na gotovo cele Dolomite.

Skijanje u Arabbi se deli na tri zone:
1. Ski oblast koja se prostire između naselja Arraba i vrhova Porta Vescovo i Passo Padon. Sa vrha Passo Padon se može dalje spuštati sa druge strane planine u dolinu, gde su u tačci Passo Fedala ili u mestu Malga Ciapela mogu uhvatiti gondole koje vode na kraljicu Dolomita - fascinantnu Marmoladu, koja sa najvišim vrhom od čak 3300m/nv predstavlja krov ove neponovljive planinske regije. Njaviša izlazna tačka na Marmoladi na koju vodi gondola je na 3269m/nv, odakle pri izlasku puca veličanstven pogled na gotovo cele Dolomite.
2. Skijaška oblast koja povezuje Arabbu sa vrhom Passo Pordoi i Canazei skijalištem.
3. Skijalište orjentisano prema Passo Campolognu i skijalištu iznad gradića Corvara.

Ski oblast koja se prostire od Arabbe prema vrhovima Porto Vescovo i Passo Padon
Arraba reljefna ski mapa - pogled sa jugaNa ovu senovitu stranu skijališta, koje se preporučuje pretežno iskusnijim skijašima, vodi nekoliko gondola iz samom mesta Arraba. Ukoliko se koristi gondola Europa I, može se izaći na među stanici i nastaviti dalje ka Marmoladi ili se podići do krajnje stanice ove gondole na vrh Ponta Vescovo. Na isti vrh vode i preostale dve gondole koja takođe polaze iz Arabbe. Odatle se spušta duga crvena staza Ornella koja vodi skroz nazad do sela. Pored ove staze skijašima je na raspolaganju mreža crnih i crvenih staza, koje se spuštaju ili direktrno u Arabbu ili na plavu stazu "Pordoi path" kojom se opet kroz dolinu dolazi do ovog turističkog mesta. Za zahtevnije skijaše posebno preporučujemo crne staze koje se od vrha Ponta Vescovo spuštaju do same Arabbe.
Većina ski staza u ovom reonu pri dnu prolazi kroz šumovite predele i obzirom da se nalaze na severnoj strani planine, koja je zaklonjena od sunca, poseduju sneg odličnog kavliteta.

 

 

 

Oni koji žele da krenu na čuvenu rutu Sella Ronda i to u pravcu naranžastih putokaza, potrebno je da se spuste u dolinu do tačke Pont de Vauz (1851m/nv), gde hvataju sedežnicu Fodom, kojom se dolazi do vrha Passo Pordoi (2239m/nv), odakle se dalje nastavlja čuvena tura oko planine Sella.

Kako do Marmolade - na jednu od najposećenijih ruta u celoj Sella Rondi gde skijaši imaju prilika da skijaju na izvarednim stazama koje dosežu skoro do 3300m/nv.

Pogled na snežnu kraljicu MarmoladuPolazi se od senkovite strane Arabbe, sa polazišta kompleksa gondola orjentisanih ka vrhu Passo Pordoi i planini Marmolada. Tu je potrebno ući u gondolu Europa I, kojom se vozi samo do srednje stanice gde se i izlazi (ako se ide do zadnje stanice i vrha Passo Pordoi, neophodno je crvenom stazom spustiti se do ove tačke - srednje stanice gondole Europa I). Odatle se hvata žičara Sass de la Vegla, na kojoj često ume da bude gužva (pogotovu u prvoj polovini dana), pa je potrebno dobro se naoružati strpljenjem. Sa vrha na koji vodi ova sedežnica, spušta se plavom stazom do tačke Monti Alti di Ormella (2187m/nv), odakle se sedežnicom Padon I, uspinje na vrh Passo Padon (2370m/nv). Odatle se dugom crvenom stazom, prolazeći duž sedežnice koja vraća natrag (koristiće se kasnije za povratak nazad) i još jednog lifta za početnike, spušta do mesta Malga Ciapela, gde se hvata gondola Malga Blanc. Ova spektakularna gondola prima 70 skijaša i dosta brzo poduže na prvi vrh u kome se prelazi u sledeću gondolu - Banc Serauta, čija izlazna stanica je na vrhu Serauta (2944m/nv). Tu se odmarajući u panoramskom restoranu, može uživati u prekrasnom pogledu na Gondola koja ide na vrh Šunta Roca i pogled na izlaznu stanicufascinantne stene i prostranstva snega, ali se odmah može krenuti i na dugu crvenu stazu kojom se spušta sve do tačke Passo Fedala (2057m/nv). Većina skijaša se ipak odlučuje da nastavi da se penje ka vrhu Marmolade, za šta je neophodno ući i u treću gondolu u nizu. Ona izlazi na vrhu Punta Rocca (3269m/nv), odakle će svima da zastane dak od lepote prizora koje će ugledati. Fascinantni pogled koji se pruža sa ovog vrha obuhvata skoro celu oblast Dolomita i celog života će ostati urezan svakom srećniku koji je to imao priliku da vidi. Nakon uživanja u nestvarnom krajoliku, sledi nezaboravno spuštanje niz Marmoladu skijajući crvenom stazom dugom čak 12 km sve do tačke Passo Fedala ili dalje ka mestu Malga Ciapela, gde je na pola puta odvajanje levo za žičaru Padon II kojom se vraća nazad ka naselju Arabba. Padon II poduže nazad na vrh Passo Padon, odakle se kratkom crvenom stazom spušta do sedežnice Medola. Sa izlazne stanice Medole skijaši imaju dve mogućnosti da se vrate u Arabbu: da koriste gondolu Europa I ili se spuštaju nekom od crvenih ili crnih senovitih staza koje se prostiru ispod gondola što opasuju stranu planine koja se uzdiiže od Arabbe prema vrhovima Passo Padon i porta Vescovo.


Ulazak u krug Slla Ronda iz Arabe moguće je ostvariti iz dva pravca, sledeći dva različita smera rute kretanja u  Sella Rondi: zeleni i naranžasti.

Pravac od Arrabe ka Canazeiu - narandžasti smer
Realna ski mapa Arabbe - pogled sa severaNakon odlaska nekom od gondola iz Arabbe koja vodi na vrh Porta Vescovo, potrebno je spustiti se do polaska sedežnice Fodom. Ova žičara penje na vrh Passo pordoi, odakle se može ići najednu od dve gondole. Desna gondola vodi na Val Mazei ski rutu, koja se preporučuje samo iskusnim ljubiteljima off-piste terena i to uz pratnju vodiča. Leva gondola je ona koja direktno vodi na rutu Sella Ronde preko crvenih i plavih staza koje slede.


Pravac od Arabbe ka Corvari
- zeleni smer

Skijaši se iz Arabbe mogu povezati sa Sella Ronda sistemom i preko skijališta Alta Badia i mesta Corvara. potrebno je iz Arabbe uhvatiti Burz sedežnicu koja vodi na istoimeni vrh, odakle se kratkom plavom stazom spušta do tačke Plan de Boe (1810m/nv). Tu se nalazi Le Pale sedežnica koja podiže do vrha Bec de Roces (2076m/nv), sa koga se stazom spušta do lokacije Passo Campologno, odakle se dalje ulazi u oblast Corvara i sistem Sella Ronda.

Staza Ornella - ArabbaStaza 3 Fodoma di ArabbaStaza u Arabbi

 

Za skijaje u regiji Arabba - Marmolada, potrebno je posedovati skipas koji uključuje ceo kompleks skijališta. Onima kojima to nije dovoljno i onima koji bi se uključili u ceo sistem Sella Ronde neophodno je posedovanje Dolomiti Superski skipasa.


Arabba - MarmoladaVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Sella Ronda:

Val di Fassa

Val di Fassa je živopisna dolina u Dolomitima u kojoj se nalazi veliki broj većih ili manjih mesta i naselja. Najpoznatija su ona odakle kreću gondole koje vode na skijališta: Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina. Ski oblast Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 žičare jedna je od većih u regionu Dolomiti Superski. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.370 do 2.638 m/nv. Skijaška oblast se sastoji od više skijališta iznad pomenutih gradića, kao što su Belvedere, Ciampac, Col Rodelle, Ciampedie ili Buffaure.
Neka od ovih skijališta su povezana žičarama a neka besplatnim ski busom koji saobraća duž cele doline.

Detaljnije...


Alta Badia

Ski oblast Alta Badia je sastavni deo skijaške regije Dolomiti. Pripada italijanskoj provinciji Bolzano, ali se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.
Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Detaljnije...


Val Gardena

Skijaška oblast Val Gardena se nalazi u pokrajini Južni Tirol u severnoj Italiji. Ima preko 170 km ski staza i po tome je najveća od  12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Jedno je od četiri povezana skijališta u Sella Ronda turi koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba/Marmolada i imaju zajedno impresivnih 500 km skijaških staza.
Skijalište se sastoji od dva dela, Val Gardene i Alpe di Siusija i važi jedinstveni ski pas. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Alpe di Siusi pripadaju mesta: Castelrotto, Siusi i Fie.

Detaljnije...