Alta Badia

Ski oblast Alta Badia je sastavni deo skijaške regije Dolomiti. Pripada italijanskoj provinciji Bolzano, ali se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.

Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Covara je najveće mesto u dolini sa najrazvijenijom ponudom i turističkom tradicijom. Predstavlja opštinski centar kome pripada i mesto Colfosco. Opštinu Badia pored mesta Badia čine La Villa i San Cassiano. Treća opština u dolini je La Val, a sve zajedno imaju oko 6000 stanovnika. Većinsko stanovništvo su Ledini koji i dalje koriste svoj specifični jezik, ali su ravnopravno u upotrebi i italijanski i nemački.

Skijalište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.324 do 2.778 m. Ukupno raspolaže sa 130 km staza, od čega je 53% plavih, 40% crvenih i 7 % crnih staza. 88 km staza je pokriveno topovima za veštački sneg.
U prostranstvu ski oblasti Alta Badia, svaki skijaš će naći nešto za sebe. Početnici će uživati u dugim osunčanim stazama plavim stazama. U mnoštvu izazovnih crvenih staza uživaće oni napredniji skijaši, a odličnim skijašima koji traže nešto više, na raspolaganju je crna staza Grand Risa. Na ovoj stazi se svake godine sredinom decembra održava trka FIS Svetskog kupa u veleslalomu za muškarce. Staza kreće sa vrha Piz la Ila na 2077 m/nv do mesta La Villa na 1433 m/nv. Generalno, treba napomenuti,da će se ski tereni Alta Badie više svideti početnicima, dok će oni napredniji potražiti nešto više u susednim ski oblastima Arabba i Val Gardena. Postoji mogućnost kupovine skipasa samo za Alta Badiu, koji važi za 130km staza ove oblasti ili nešo skupljeg skipasa za celu regiju Dolomiti superski.

Kao i svuda u Dolomitima, staze se odlično pripremaju i održavaju i obično "drže" do kraja dana. Skijaška ruta Sella Ronda je nezaobilazna i svakako treba provozati oba smera. Skijašima će siguno u sećanu ostati uspon na obližnju Marmoladu, ukoliko se tamo upute. Posebno je interesantna i ne sme se propustiti skijaška tura - Skitura Lagazuoi. Ova skijaška tura se realizuje na sledeći način: skijama se spusti do mesta Armentarole, odakle minibus - taksi (za 5 evra) vozi do prevoja Falzarego, odakle gondola diže na vrh Lagazuoi na 2778 m n/m. Nakon uživanja u prelepom pogledu na okolinu sa tog vrha, sledi spust dugom crvenom stazom do doline. Za poslednji ravni deo tog spusta, neophodno je uhvatiti saonice sa zapregom, koje vuku skijaše po ceni od 2 evra. Preporučujemo da se proba i ski tura Grande Guerra. koja prolazi kroz četiri skijališta: Arabba, Civeta, Lagazuoi-5 Torri i Alta Badia.

Žičare su moderne, brze i udobne, a većinu čine trosedežnice i četvorosedežnice. Gondole uglavnom polaze iz samih naselja u dolini. Do polaznih stanica gondole se stiže ski-busom. Ako se do njih dolazi sopstvenim prevozom, preporučuje se da se izaberu polazne stanice gondola u manjim mestima kao sto su San Cassiana ili Pedracesa. Parkranje u mestima La Ville ili Corvara se naplaćuje.
Na samom skijalištu nema preteranih mogućnosti za vožnju kroz dubok sneg, a i snowboarderi neće biti oduševljeni zbog velikog broja plavih ravnih staza. Ljubiteljima skijaškog trčanja na raspolaganju je oko 80 km nordijskih staza.

Ski oblast Alta Badia ne obiluje naročito mestima za poslepopdnevnu i večernju zabavu. Za oni koji pored skijanja žele "lud provod" ili traže apres ski žurke, ovo skijalište zasigurno nije dobar izbor. Od ponude se izdvajaju Las Vegas brvnara na skijalištu iznad San Cassiana i otvoreni šank na Piz la Ila vrhu iznad La Ville. Jedino mesto koje ostaje živo i nakon 20h je Badia pub u Pedracesu. Za one sa dubljim džepom postoji mnogo restorana sa autentičnom ponudom jela i pića.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Sistem žičara obughvata:
 - Ski liftova         12
 - Sedežnica         31
 - Gondole kabinske      8
 - Gondola cable car      1

Skijaške staze
 - plave, lake     70 km - 53%
 - crvene, srednje 52 km - 40%
 - crne, teške     8 km - 7%
Ukupno - 130 km skijaških staza

Preuzmite: Skimapa Ata badia u .PDF formatu...

Kako stići

Ski oblast Alta Badia je od Beograda udaljena oko 850 km.
Do Alta Badije se stiže vozeći autoputem preko Trsta, Pordenonea, sve do Vittorio Veneta. Dalje običan put vodi do Cortine d'Ampezzo, pa preko prevoja Falzarego i Valparola do same doline Badia.
U slučaju vremenskih neprilika treba izbegavati pravac preko prevoja, pa koristiti nešto duži zaobilazni put od Cortine preko Brunica.
Takođe postoji i opcija putovanja preko Austrije, gde se ide preko Vilaha, Lienza i Brunica, nakon čega sledi lokalni put do Alta Badie.


Alta BadiaVideo klipovi iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Sella Ronda:

Val di Fassa

Val di Fassa je živopisna dolina u Dolomitima u kojoj se nalazi veliki broj većih ili manjih mesta i naselja. Najpoznatija su ona odakle kreću gondole koje vode na skijališta: Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina. Ski oblast Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 žičare jedna je od većih u regionu Dolomiti Superski. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.370 do 2.638 m/nv. Skijaška oblast se sastoji od više skijališta iznad pomenutih gradića, kao što su Belvedere, Ciampac, Col Rodelle, Ciampedie ili Buffaure.
Neka od ovih skijališta su povezana žičarama a neka besplatnim ski busom koji saobraća duž cele doline.

Detaljnije...


Val Gardena

Skijaška oblast Val Gardena se nalazi u pokrajini Južni Tirol u severnoj Italiji. Ima preko 170 km ski staza i po tome je najveća od  12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Jedno je od četiri povezana skijališta u Sella Ronda turi koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba/Marmolada i imaju zajedno impresivnih 500 km skijaških staza.
Skijalište se sastoji od dva dela, Val Gardene i Alpe di Siusija i važi jedinstveni ski pas. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Alpe di Siusi pripadaju mesta: Castelrotto, Siusi i Fie.

Detaljnije...


Arabba - Marmolada

Iako je Arabba najmanja karika u sistemu Sella Ronda, zbog svojih veoma zahtevnih staza i veze za impresivnom Marmoladom spada u značajniji i najposećeniji deo ovog skijaškog sistema. Skijalište nosi ime po mestu Arabba (1600m/nv), koje se nalazi sa severozapadne strane planine Sella. Samo mesto nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao neka druga u sistemu Sella Ronde, ali zbog atraktivnosti regije i njene popularnosti, kao i prolaska mnogih skijaša iz okolnih mesta (prolazeći kroz Sella Ronda kružnu turu oko planine Sella) ovde ume da bude dosta gužve.

Detaljnije...