Folgarida - Marilleva

Na zapadu italijanske pokrajne Trentino, nalazi se dolina Val di Sole, koja je, kao što joj i samo ime govori, dolina obasjana suncem. Ovaj kraj prepun predivnih planinskih vrhova i pejzaža tokom zime karakteriše veliki snežni prekrivač. Upravo iz tog razloga ovde je podignuto nekoliko skijališta, pa je gotovo cela dolina ispresecana brojnim ski stazama. U centralnom delu ove doline nalazi se skijalište Folgarida - Marilleva, nastalo spajanjem dvaju odvojenih skijaških celina: Folgaride i Marileve. Skijalište sadrži 62 km skijaških staza, a povezano je u jedinstven ski sistem i sa daleko poznatijim i popularnijim skijalištem Madona di Campiglio - Pinzolo. Ovaj jedinstven sistem omogućava skijašima da imaju na raspolaganju 150 km uređenih ski staza, a sve to mogu preći bez skidanja skija i dodatnih tranfera, uživajući u fascinantnim Brenta Dolomitima.

Do skijališta se može doći iz Folgaride, Marileve ili od voznog terminala Daolosa, blizu gradića Commezadure. Voz Dolomiti Express koji dolazi na stanicu Davolos, ide od Trenta, a potrebno mu je oko sat vremena da prođe kroz celu dolinu i dođe na krajnje odredište. Železnička stanica  - terminal gde skijaši izlaze iz voza nalazi se na svega nekoliko desetina metara od početka kabinske gondole, kojom se za 12 minuta stiže na jedan od vrhova skijališta. Smeštaj gostiju je moguć i u mnogobrojnim mestima koja se prostiru dolinom: Monclasicco, Dimaro, Commezzadura, Mezzana, Marileva 900, a sva ova mesta su međusobno i sa skijalištem povezana besplatnim skibusom, koji ide prema tačno definisanom redu vožnje. Za one koji ipak više vole da do početnih stanica ski liftova dolaze svojim kolima, obezbeđen je parking koji se ne plaća.

Ukoliko gosti žele da se nalaze u samom srcu skijališta, onda je potrebno izabrati smeštaj u turističkim mestima Folgarida ili Marilleva 1400, odakle direktno polaze žičare, a smeštaj (ogromne apartmanske betonske zgrade koje dosta nalikuju onima u francuskim ski centrima, pogotovu u mestu Marileva 1400) je gotovo u pravilu ski in - ski out.

Skijalište se prostire od 1400m do 2179m/nv. Skijaške staze, koje se na prepoznatljiv italijanski način veoma kvalitetno uređuju, pretežno leže na severnoj strani, što omogućava da "drže" do kraja radnog dana ski centra, čak i u toplijim periodima. Sistem za veštačko osnežavanje pokriva oko 95% terena, pa problema sa snegom nema ni u nižim delovima skijališta. Od najzahtevnijih staza izdvajaju se: crna staza Nera di Folgarida dužine 1850m i visinskom razlikom od 554m (donji deo staze je osvetljen za noćno skijanje), koja se nalazi u Folgaridi i crna staza Orti koja je dugačka 700m i ima visinski razliku od 194m u Marilevi. Najduža staza u Marlievi je Monte Vigo - Marilleva 1400 (dužine 5000m i visinske razlie 766m), a u Folgaridi je to staza Monte Spolverino - Folgarida (dužine 3150m i visinske razlike 792m). Vredi izdvojiti i staze Nera Marilleva, kao i crvene staze Dos de la Pesa i Mastellina. Za početnike se predlažu ski tereni ispod vrha Monte Spolverino.

Skijalište Folgarida - Marilleva raspolaže sa dva snow parka:

Malghet Aut - park za početnike koji se nalazi u Folgaridi odmah po završetku staze Provetti.
Malga Panciana - snow park za iskusne free-stylere. Nalazi se u Marillevi na izlaznoj stanici Copai-Pancijana gondole.

 

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA Folgarida - Marilleva
Najniža tačka skijališta: 1300m.
Najviša izlazna stanica: 2179m.
Visinska razlika 879m.
Ukupan broj ski staza: 37 (dužine 62km). Od toga je:
-19 plavih (38%),
- 5 crvenih (49%) i
- 5 crnih (13%).
Ukupan broj ski liftova: i žičara: 26. Od toga je:
- 7 gondola
- 6 dvosedežnica
- 4 trosedežnice
- 3 četvorosedežnice
- 1 šestosedežnica
- 5 skiliftova.
Snow parkovi: Dva snowparka (jedan za početnike i jedan za napredne freestylere).


KARAKTERISTIKE INTEGRALNOG SKI CENTRA Dolomiti di Brenta (Folgarida - Marilleva - Madona di Camiglio - Pintzo
)
Najniža tačka skijališta: 841m.
Najviša izlazna stanica: 2504m.
Visinska razlika 1663m.
Pokrivevnost sistemom za veštačko osnežavanje: 93%.
 Ukupan broj ski staza: 95 (dužine 62km). Od toga je:
- 40 plavih (34%),
- 36 crvenih (53%) i
- 15 crnih (13%).
Ukupan broj ski liftova: i žičara: 61. Od toga je:
- 17 gondola
- 12 dvosedežnica
- 4 trosedežnice
- 15 četvorosedežnica
- 2 šestosedežnice i
- 11 skiliftova.
Snow parkovi: 4.

SKIPAS
Oni koji borave u ovom ski centru mogu se opredeliti za skipas koji uključuje samo ski terene Folgarida - Marilleva, a mogu doplatiti i proširiti domen skipasa i na oblast Madone di Campiglio (onoliko dana koliko to žele) te skijati na ovom svojevrsnom povezanom ski sistemu od 150 km ski staza.
Ukoliko se oduče za SUPERSKIRAMA skipas, skijašima će na raspolaganju biti 380 km ski staza koje uključuju sve tri ski oblasti regije Val di Sole: AMADELLO SKI, FOLGARIDA-MARILLEVA-MADONNA DI CAMPIGLIO-PINZOLO i PEIO, ali i druge ski centre van Val di Sole regije i to: Andalo, Fai della Paganella, Monte Bondone i Folgaria-Lavarone.

POGLEDAJTE JOŠ:
- Ski regija Val di Sole
- Madona di Campiglio
- Mape turističkih mesta: Folgarida, Marileva 900, Marilleva 1400
- Web kamere iz skijališta Folgarida - Marilleva
- Vremenska prognoza za ovaj region


Folgarida-MarilevaVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Zimovanje u Italiji: Madonna di Campiglio - Folgarida - Marileva - Peio

Sedmodnevni zimski programi u prekrasnoj italijanskoj dolini Val di Sole, koja sa 270 km staza u sistemu od čak 97 žičara, posetiocima nudi vrhunske uslove za zimske sportove. Imaćete prilike da uzivate u ski oblasti Dolomiti di Brenta, koju čine četiri skijališta: Madonna di Campiglio, Folgarida, Marileva i Peio. Posebna atrakcija je uživanje u zimskim sportovima u jednom od najzvučnijih i najpoznatijih skijališta u Italiji, pa i na svetu - ski centru Madonna di Campiglio. Pored vrhunskih uslova za skijanje, ova skijališta krase i fascinantni krajolici i pejzaži impresivnih Dolomita.

Detaljnije...

Ostali ski centri u okviru Val di Sole:

Passo Tonale

Passo Tonale, glečer Presena, Ponte di Legno i Temu čine "Adamello Ski", bez sumnje jednu od izuzetnih italijanskih skijaških oblasti, koju odlikuje veliki broj ski staza i najsavremeniji objekti i oprema skijaške infrastrukture. Dolina Valcamonica, u kojoj se nalazi ovo skijalište, najveća je dolina u Italiji, a prostire se na granici izmedu pokrajna Lombardije i Trentina. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta.
Ovde se može skijati na 105 km staza za alpsko i 50 km staza za skijaško trčanje, koje se prostiru izmedu 1150 i 3100 m/nv i posetiocima pored kvalitetnog skijanja pružaju nezaboravan pogled na uzbudljive panoramske pejzaže i krajolike. Visina od preko 3000m, glečer koji omogućava skijanje sve do polovine juna i obilje off-piste terena, ovu skijašku destinaciju čine posebno interesantnom ljubiteljima zimskih sportova.

Detaljnije...


Madonna di Campiglo

Jedno od najzvučnijih skijališta u Italiji a i na svetu, Madonna di Campiglio se nalazi na severu zemlje, smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta i poseduje odličnu infrastrukturu – 57 ski liftova i 150 km staza, kao i 40 km staza za langlauf (nordijsko skijanje).

Detaljnije...


Peio

U dolini, ispod vrhova "Ortles - Cevedale" planine, nalazi se Peio, mesto sa najvećom nadmorskom visinom u regionu Trentino. To je najstarije turističko odmaralište u regionu Val di Sole, poznato još od 1650. godine po svojim termalnim izvorima. Sve je zaista jedinstveno u čarobnom ambijentu Nacionalnog parka Stelvio.

Sa novom "Pejo 3000" gondolom, izgrađenom za sezonu 2010/11, skijalište je postalo veoma atraktivno, pa većina skijaše, bilo gde de je smeštena u regionu Val di Sole, odvoji bar jedan skijaški dan za Peio.

Detaljnije...