Zakintos ili Zante (grčki Ζάκυνθος, engleski Zante, italijanski Zacinto ), treće je po veličini, od sedam većih jonskih ostrva i smatra se jednim od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je sastavni deo Sredozemnog mora i sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos. Glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte.

Detaljnije...


Krf je najsevernije ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj "Odiseji". Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feačana. Ovo ostrvo je od izuzetne važnosti i za srpsku istoriju, jer predstavlja mesto ponovnog uzdignuća srpkog naroda i države.

Detaljnije...


Skijatos - „Senka Atosa“ - ostrvo sa najviše plaža po kvadratnom kilometru je najzapadnije i kopnu najbliže (svega 2 km) od svih ostrva Sporada. Sporadi, nekada poznati kao Severni Sporadi (grč.:Σποράδες, eng.:Sporades) su ostrvlje u zapadnom delu Egejskog mora duž istočne obale grčkog kopna, a u blizini većeg ostrva Evbeje i obale Tesalije. Najbliže sporadsko ostrvo Skijatosu je Skopelos na 7 km ka istoku, a ostrvo Evbeja se nalazi na 12 km južno.

Detaljnije...


Alonisos je jedno od ostrva grupe Sporada, kojima pripada i mnogo popularniji i bučniji Skijatos, ali je odolevao masovnom turizmu, i uspeo da još uvek ostane neotkriven.
Alonisos nema dugih peščanih plaža, već bezbroj malih stenovitih uvala, u kojima imate potpunu privatnost. Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

Detaljnije...


Skopelos - Ostrvo koje je u svetu postalo poznato nakon čuvenog mjuzikla „Mama Mia“ u kome glavne uloge tumače Meril Strip i Pirs Brosnan. Po legendi ostrvo su naselili Krićani u vreme bronzanog doba, a danas ima nešto više od 4500 stanovnika. Krasi ga tradicionalna ostrvska arhitektura i kuće sa drvenim balkonima.
Površina ostrva Skopelos je oko 96 km², dužine 21 km i maksimalne širine 8 km. Pripada severnim Sporadima i nalazi se između ostrva Skiatosa i Alonisosa.

Detaljnije...