Isola 2000, Auron - Januar 2012

Vratih se sa skijanja prekjuče pa da podelim utiske...

Skijanje je bilo odlično iako veliki broj staza nije radio, u Auronu je radila tek 1/3 a u Isoli 2/3 staza. Razlog je manjak snega koji je ove godine očigledno svuda napravio problem. To staza što je radilo bile su odlično pripremljene i na njima se nije osećao manjak snega. Iako veliki broj staza nije radio ni u Auronu ni u Isoli nije bilo gužve, malo je više ljudi bilo na stazama u Isoli nego Auronu, ali u svakom slučaju nije u pitanju nešto što se može smatrati gužvom. Redova i čekanja na žičarama i gondolama nije bilo.


Što se tiče vremenskih prilika drugog dana je padao mokar sneg pa su uslovi za skijanje bili dosta loši, ali skijalo se. Pretposlednjeg dana u Isoli su počeli nagli i izuzetno jaki naleti vetra zbog čega se dešavalo da se u velikoj gondoli (ima ih dve, jedna prima 4 a druga 8 osoba) njišemo u mestu gore-dole i po 10tak minuta, a manja gondola je još u jutarnjim satima zatvorena. Po povratku u Auron, gde smo odseli, saznali smo da su tu uslovi bili još gori. Da je radilo svega par staza zbog vetra koji je čak uspeo i jednu kućicu na vrhu žičare da iščupa i sruši. Poslednji dan smo proveli u Auronu gde su opet bili dosta loši uslovi za skijanje. Vetar je pošteno duvao, osećao se do kostiju preko svih slojeva. Staza je radilo svega nekoliko i dobro su poledile zbog vetra i temperature, još kada se dodaju tada već dosta istupljene kantne nije bilo baš uživanje. Da ne steknete pogrešan utisak, vreme van ovih par dana je bilo fantastično, fino smo se naskijali.


Auron u odnosu na Isolu po konfiguraciji definitivno više odgovara onima koji traže strmije i zahtevnije staze, ali na obe planine apsolutno ima sasvim dovoljno blagih staza za učenje i staza adekvatnih za usavršavanje tehnike. U Isoli su nekako razuđenije staze, prostiru se na dva suprotna brda pa je zanimljivije za pravljenje kružne ture i predeli su mi za oko lepši nego u Auronu. Sistron, vrh sa kojeg se vidi more, je impozantan kao i put do njega najstrmijim tanjirom kojim sam se do sada vozio. Nagib na nekim delovima gde vas vuče tanjir je, kako stoji na znaku, 50%, i eksplicitno se skreće pažnja da taj tanjir nije za početnike i one manje vešte. Gornji deo staze koja od Sistrona vodi nazad je okružen vrhovima i predivan za razgledanje, utisak je kao da ste potpuno izolovani od ostatka skijališta.
Mesta za off piste ima i u Auronu, naravno kada se ukažu uslovi, međutim ne može da se poredi sa Isolom. Od Sistrona čak, na drugu stranu od zvanične staze, kreće off-piste teren i jasno istaknut znak kojim se skreće pažnja da u tom delu ne operiše njihova gorska služba i da se vozi na sopstveni rizik.


U oba skijališta nemojte da očekujete apres ski po kojem su poznata Francuska skijališta. Ima tu i tamo nekih bledih pokušaja ali nije to ni izbliza onako kako svako od nas zamišlja apres ski. Mesta za pojesti i popiti ima dovoljno kako u samim naseljima obe planine tako i na stazama. Takođe ima i lokalnih radnji za snabdevanje hranom, a neposredno posle Nice, sa desne strane, se nalazi poveći tržni centar u kojem možete da se snabdete 10% jeftinije ako vam trebaju namirnice. Evo okvirno nekih cena tek da steknete utisak:

- Čaj 3-3.5 (na stazi)
- Voda 2-2.5 (na stazi)
- Pivo 5 (na stazi)
- Pita sa borovnicama/malinama 3.5-5 (na stazi)
- Obrok (ponuda dana) 10-22 /podrazumeva samo glavno jelo (na stazi)
- Francuski hleb-3 kom 9 (u prodavnici)
- Vino 4-22 (u prodavnici)
- Sirevi 100g 4-7 (u prodavnici)

U oba mesta postoje radnjice sa sportskom opremom međutim cene su više nego kod nas. Za rentu se nisam raspitivao jer mi nije trebala, ali izbor je dosta veliki kako ski tako i bord opreme.


Još jedna razlika između Aurona i Isole je to što je u Isoli manje više sav smeštaj ski-in ski-out dok u Auronu to nije slučaj. Gde god da ste smešteni u Auronu ne gine vam kraća ili duža šetnja do gondole.
Takođe to što se u Isoli staze nalaze na dva brda omogućava vam da se prebacite na ono drugo kada prvo uđe u senku, dok u Auronu kako sunce zalazi skoro celo skijalište ode u senku.
Ski park je bolji u Isoli, čak ima i jedan deo parka namenjen za one koji prvi put žele da isprobaju tako nešto i vežbaju na početničkim konfiguracijama, a tu je i jedan levak.
Onima sa decom će definitivno više odgovarati Isola i zbog školica skijanja koje su pored samih hotela i bolje su organizovane (interaktivnije i sadržajnije) od onih u Auronu.

Sve u svemu oba skijališta su odlična, pri čemu bih ja ipak dao blagu prednost Isoli iz više razloga gore navedenih, bez obzira na blaže staze.

Što se tiče smeštaja... nošenja posteljine, peškira... I sam bih najradije doplatio, da ne vucaram i to sa sobom, ali ipak nosim svoje peškire i posteljinu jer mi se ne spava na onome. Stvarno je materijal kao onaj od kojeg prave jednokratne mantile za hirurge, izgleda kao nekakav papir. Tu posteljinu uredno dobiješ u sobi u svakom slučaju, ako je iskoristiš plaćaš a ako ne ništa. Srdačno bih preporučio da nosiš svoje.

Što se tiče tog finalnog čišćenja u ličnoj režiji, čisto da znaš, od tebe zahtevaju da vratiš apartman u stanje u kojem je bio. Nema nikakvog detaljnog sređivanja i ribanja, samo ono osnovno: da su oprani i poređani sudovi koje ste koristili, da su čisti šporet, mikrotalasna i kafomat, prebrisan pod i uredno sređeno kupatilo. Ne znam da li je nekome trebalo više od 30-40min. da sredi sve. Neće baš da teraju mak na konac ako nešto i nije baš naj naj jer u svakom slučaju pre nego što uže nova ekipa u apartman njihova čistačica ga sređuje. Naravno nije to problem ni platiti, pogotovu ako ne želite da trošite vreme na to.

Evo i par sličica da upotpune utisak...

chaghaboo - na Forumu  09.01.2012.