Ski Tour de France - Januar 2011. - Reportaža

Ski tour de France - jedinstvena skijaška tura po ski centrima Francuske u organizaciji Udruženja Ski Bus.

Prvi dan: 03.01.2011. Ponedeljak

Puy Saint Vincent


Zanimljivo manje Francusko skijalište sa raznovrsnim stazama kao i žičarama. U ovom mestu smo smesteni na lokaciji 1800 m/nv.
Inace na ovoj lokaciji siglali mobilnih operatera su veoma losi ili ih i nema, wi-fi internet jedva na jednoj crtici i prilicno skup. Uplatio sam platnom karticom paket 7 dana internet pristupa za 30 e. Ali veza je očajna, tako da i ova prva poruka sa ture kasni.
Ovde trenutno boravi na stotine skijasa iz Hrvatske i nesto manje iz Slovenije tako da smo daleko većinski gosti ovog ski centra. Predpostavljam da ih je ovde privukao dobar odnos plaćeno/dobijeno. Ja lično, da nije ove ture, nebih ovde dosao na neko višednevno skijanje.
Imamo Galaxy ski pass koji važi za: Serre Chevalier, Deux-Alpes, Alpe-d’Huez, La Grave, Montgenevre (Milky Way) - sutra tura počinje... 


Drugi dan: 04.01.2011. Utorak

Serre Chevalier

Sunčan dan kako se samo poželeti može. Nakon vožnje busom od oko 35 km stižemo u mesto Briancon. Iz centra garda gondola vodi na ovo skijalište koje je za sve nas bilo nepoznanica i predhodnu predstavu o njemu smo imali samo sa ski mape.
Sa teškom mukom smo se odvajali od pojedinih staza, da ih ne ponavljamo, želeci ipak da provozamo još novih koliko se stigne za jedan dan... I na kraju finiš, spuštanje crvenom stazom do samog Briancona.
Većina je predložila da se ponovo neki naredni dan vratimo na ovo skijaliste. Ovde se definitivno vredi vratiti na više dana...
Ali sutra nas već čeka novi jednodnevni skijaški izazov... 


Treći dan: 05.01.2011. Sreda

Les 2 Alpes


Krenuli oko 7 iz Puy Sain Vincenta. Stigli oko pola 10. Imali direktan ulaz na žičare sa postojećim Galaxy ski pasom, tako da nije bilo dodatnog zadržavanja. 95% skijalista je u funkciji. Uslovi za skijanje dobri, visoka oblačnost, povremeno je i sunce probijalo oblake. Oblast glečera je u oblaku (magli), ali ipak smo stigli na 3.600 m/nv.
Odličan skijaški dan je završen spustom niz crnu stazu Diablo 2 koja je bila ravna, bez leda.

 


Četvrti dan: 06.01.2011. Četvrtak

Puy Saint Vincent


Pauza u turi, skijamo u mestu gde smo smešteni. Pada vlažan sneg ceo dan. Na 1400 m pada i čak kiša. Gornji delovi skijališta u oblaku, duva vetar. Mokar skijaški dan je upotpunjen kupanjem u otvorenom bazenu. Badnje vece smo proveli i Bozic docekali u obliznjoj Kefe - piceriji.
Sutra se tura nastavlja...

 


Peti dan: 07.01.2011. Petak

Risoul - Vars


Galaxy ski pass ne uključuje ovo skijalište, ali organizator putovanja SkiBus, je posebno ugovorio i skijanje u ovoj ski oblasti.
Duž puta ka Risoulu pratila nas je kiša a gore je padao sneg.  Ali veoma brzo, taman dok se izvršila podela jednodnevnih ski karata za ovo skijalište, padavine su prestale, čak je tokom dana bilo i sunčanih intervala. Oblačnost je bila visoka, tako da je vidljivost bila dobra, jedino je u nejvišim delovima duvao jak ali ne i hladan vetar jer je temperatura bila oko 0, možda koji stepen toplije.
Najbolji spust je bio niz Olimpik stazu koja se sa vrha spušta u donji Vars na 1400m. Dugačka staza u zavetrini, dobro sređena, sneg mek taman koliko treba za dobro upravljanje i kontrolu vožnje, nije bilo ledenjih ploča iznenađenja...
Kako smo se u početku nadali, na kraju je to bio odličan skijaški dan.

 


Šesti dan: 08.01.2011. Subota

Montgenevre


Mesto na samoj granici sa Italijom. Sa susednim italijanskim gradicem Claviere čini zajedničko skijalište koje je u sistemu Milkway - Vialattea. Dobijamo novi jednodnevni ski pass koji važi za ceo sistem, tako da je nekoliko odvažnijih stiglo i do Sestrijerea. Većina je skijala Montgenevre - Claviare skijalište.
Vreme sunčano, -4 do 5 stepeni, bez vetra.
Iako je subota, na stazama nema gužve. Staze uglavnom crvene, duge, dobro uređene, prilično tvrde sa ledenim pločama, tako da se ipak opreznije vozilo.

 

 


Sedmi dan: 09.01.2011. Nedelja

Puy Saint Vincent


Ceo dan pada valazan sneg... Gornji delovi skijalista u oblaku.
Sve zice rade, tako da za prave skijase nema prepreke...

Neki i odmaraju i spremaju se za novu sutrasnju turu do Alpe d'Huez-a


Osmi dan: 10.01.2011. Ponedeljak

Alpe d'Huez

Rano ustajanje... Polazak je zakazan za 6:30. Očekuje nas 120 km puta. Cele noći je padao sneg, put se čisti, ali na kolovozu ima snega. Većina je stigla na vreme, pakujemo opremu i krećemo, još uvek je noć...
Stižemo nešto pre deset. Snabdevamo se ski mapama, a na žičare imamo direktan ulaz sa Galaxy ski pasom iz P.S.Vincenta. Nema padavina, oblačno je ali dan nekako obećava...
Po inerciju ulazimo u najbližu gondolu, što pre da se otisnemo ka vrhu. Vozili smo prema Ozu, pa nazad Aplete gondolama. Uz pomoć Marmottes III gondole stigli smo na 3060m/nv, onda odatle nekoliko puta po stazama uz žičaru Herpie. Staze dobro sređene, ali jos više je privlačila vožnja van staza po bar 20 cm svežeg snega koji je te noći pao. Nažalost, čuvena najduža crna staza Sareene je bila zatvorena.
Penjemo se i na poznati Pic Blanc na 3330 m. Vedro vreme, vidik koji se daleko pruža, fotografisanje. I sa skromnim zumom, Les 2 Alpes je kao na dlanu... - sve ovo neprimetno oduzima vreme.
Ostaje žal što nism stigao do zičare Fontfroide i do crvenih staza staza uz nju. Pogled na njih je tako obećavo, ali nekom drugom prilikom...
Oko 5 se sekupljamo u krećemo nazad. Nakon 2 odgledana filma, stižemo u PSV, umorni ali zadovoljni.

 

 


Deveti i poslednji deseti dan 11. i 12.01.2011.

Puy Saint Vincent


Predposlednji danje bio prilika da se malo duže odspava. Inače je bilo oblačno vreme. Ali skijanje je dobro, staze pripremljene...

Poslednji deseti dan je opciono skijanje, iz doplatu od 15 eura za ski pass. Mnogi su se raspitivali za mogućnost da se ranije krene put Srbije. Ali osvanuo je savršen sunčan dan i izmamio na stazu i one koji nisu mislili da će poslednji dan skijati. Proskijali Puy Saint Vincent uzduz i popreko. Tokom našeg boravka ovo je bio najbolji skijaški dan na ovom skijalištu.

Izlazak iz soba je dogovoren u 16 h, spakovali se i u 17, po planu krenuli. U Brianconu svratili do marketa, i nastavili put Italije. Imali smo i malo iznenedjenje, autoput od Torina za Milano je bio zatvoren ispred Novare, bilo je malog skretanja sa puta...
Ipak, u ranim popodnevnim satima smo stigli u Srbiju, jedna grupna slika na pauzi ispred Šida... i stizemo u Beograd...

 

 

Šta reći na kraju... Jedinstveno putovanje, jedinstvena mogućnost da se u jednom aranžmanu obiđe 6 vrhunskih francuskih ski centara. Tura za prave skijase. Zanimljivo je da je bilo nekoliko porodica sa decom i koji su svi zajedno odskijali sve ski cente u programu...

Bilo je naporno, ali vredelo je. Pozdrav svim učesnicima ture!

     Zoran Radulović  (admin - na Forumu)